Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε νέα απαράδεκτη και αισχρή “παρέμβαση” διανθισμένη με άπειρα ψέματα, για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, απάντησε στο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια o οποίος ομιλούσε για την παράνομη κατοχή του 40% του εδάφους του νησιού.
Ο τίτλος της τουρκικής απάντησης αναφέρει: «Τα γεγονότα για την επέμβαση -όπως χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή- της Τουρκίας στην Κύπρο».
Ο κ. Δένδιας είχε γράψει:
48 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα». Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη.
Μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι «η επέμβαση -όπως χαρακτηρίζει την άνανδρη εισβολή του Αττίλα- της Τουρκίας το 1974 ήταν νόμιμη και θεμιτή».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έγραψε στο Twitter ότι “η επέμβαση (σ.σ.: εισβολή) της Τουρκίας βασίστηκε στις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης” και μάλιστα σημειώνει ότι “ήταν νόμιμη και θεμιτή”.
Αναφέρεται επίσης ότι «χάρη στην επιχείρηση (σ.σ.: εισβολή) επιτεύχθηκε ειρήνη(!) και σταθερότητα(!) στην Κύπρο».
Στην ανάρτηση καταγράφεται ο απαράδεκτος ισχυρισμός ότι «οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την εταιρική σχέση στο νησί το 1963. Μετά το ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία χρειάστηκε να επέμβει για να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία κατά των Τουρκοκυπρίων».
Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια του προδορικού πραξικοπήματος δεν ενοχλήθηκε κανένας Τουρκοκύπριος.
Στην ανάρτηση σημειώνεται ότι το “τέλος της ελληνικής στρατιωτικής χούντας στην Κύπρο ήρθε (δήθεν) με την επέμβαση (σ.σ.: εισβολή)” και ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι «ποτέ δεν έδειξαν την απαραίτητη βούληση για μόνιμη λύση στο νησί, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και το Κραν Μοντανά το 2017. Τα δικαιώματα, η κυριαρχική ισότητα και η ισότητα των Τουρκοκυπρίων πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί».
https://hellasjournal.com