31.8.22

Υπ. Εξωτερικών: Αυστηρή απάντηση στα νατοϊκά συγχαρητήρια για την Μικρασιατική Καταστροφή

 

Με αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προν τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, απάντησε η Αθήνα στην ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ημέρας της Νίκης που γιορτάζεται στην Τουρκία. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων.

Νωρίτερα,  η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του NATO με ανάρτησή της στο Twitter είχε συγχαρεί την Τουρκία για την Ημέρα της Νίκης και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία η γειτονική χώρα γιορτάζει στις 30 Αυγούστου κάθε έτους, τιμώντας τη νίκη των τουρκικών στρατευμάτων σε βάρος των ελληνικών το 1922.

Στο σχετικό tweet που έχει και mention στο τορκικό υπουργείο Άμυνας η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του NATO εύχεται «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» στην Τουρκία, αναφέροντας παράλληλα: «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει η σχετική ανάρτηση».

Άρθρο Δένδια για την Μικρασιατική Καταστροφή

«Η εθνική ενότητα ο καλύτερος φόρος τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής», είναι ο τίτλος του άρθρου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Δημοκρατία». 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανάμεσα σε άλλα τονίζει ότι «η μετατροπή της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους και πολεμικών ιαχών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μόνο θλίψη προκαλεί. Η Ελλάδα με όλες τις κατά καιρούς αστοχίες, κατάφερε να μετατρέψει τη Μικρασιατική καταστροφή σε παράγοντα εθνικής δημιουργίας. Και κατάφερε σταδιακά στο πέρασμα των ετών, να γίνει το μέλος μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ομάδας κρατών, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε σε μία κοινωνία αξιών και αρχών, με πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου».

https://gr.euronews.com