15.7.22

Αποφασισμένοι για μάχες μέχρι το τέλος οι φιλέλληνες βουλευτές: Κύριε Μπάιντεν η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει ποτέ τα μαχητικά F-16

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο βουλευτής Κρίς Πάππας (Chris Pappas – NH-01), μαζί με τους συναδέλφους του Γκας Μπιλιράκης, Κάρολιν Μαλόνι, Φρανκ Παλόν, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζον Σαρμπάνης και David Cicilline επικρότησαν την ψήφιση από τη Βουλή της δικομματικής τροπολογίας για την Εθνική Άμυνα (NDAA) που εμποδίζει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσε μαχητικά F-16 στην Τουρκία.

Επίσης θέτει σε εφαρμογή την απαραίτητη επίβλεψη του Κογκρέσου για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 για να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΔΩ

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί αρκετές δικομματικές ενέργειες με επικεφαλής τον κ. Πάππας για να αντιταχθούν στην πρόταση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά F-16, κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και άλλα προηγμένα όπλα και εξοπλισμό στην Τουρκία παρά την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των νόμων των Η.Π.Α., και την ολοένα πιο έντονη πολεμική ρητορική και επιθετικότητά της προς την Ελλάδα, τον αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ.

«Η ψήφιση αυτής της δικομματικής τροπολογίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση του Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:

«Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση F-16 στην Τουρκία και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16 της Τουρκίας. Παραμένει βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης παρά την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα. ενός αξιόπιστου δημοκρατικού συμμαχου του ΝΑΤΟ.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να λάβω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψω την πώληση των F-16 ή άλλων όπλων αμερικανικής κατασκευής ώστε να μην πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Χαίρομαι που αυτή η τροπολογία συγκέντρωσε ισχυρή, δικομματική υποστήριξη και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα για την προώθησή της».

«Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στον Ερντογάν να υπαγορεύσει τους όρους του και να κρυφτεί πίσω από το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Έκανε το ελάχιστο δυνατό για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο βουλευτής Frank Pallone (NJ-06). Πρόσθεσε:

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει συνέπειες στην πραγματική ζωή, μεγαλύτερες από ένα χαστούκι στον καρπό για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους αρκετά».

«Ως Συμπρόεδρος του Hellenic Caucus, χαίρομαι που η τροπολογία μας για την παρεμπόδιση αυτής της περιττής και επικίνδυνης πώλησης πέρασε από τη Βουλή. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον εναέριο στόλο της για να παραβιάσει την κυριαρχία ενός αξιόπιστου μέλους και συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και εξακολουθεί να κατέχει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία οδήγησαν στην εκδίωξη τους από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA», δήλωσε η κ. Μαλόνι. Και πρόσθεσε:

«Η πώληση στην Τουρκία περισσότερων F-16 ή η παροχή της τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων μας.

Είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τον κ. Παππά, τον κ. Μπιλιράκη και όλους τους συναδέλφους μου σε αυτήν την ουσιαστική τροποποίηση για να μπλοκάρουμε αυτές τις πωλήσεις στην Τουρκία.

Πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε υπεύθυνο τον Ερντογάν για παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας της συμμάχου μας Ελλάδας – όχι να τον ανταμείβουμε».

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχίες για την απρόκλητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο», δήλωσε η κ. Μαλλιωτάκη (NY-11). Σημείωσε:

«Παρά αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σηματοδότησε την προθυμία του να παράσχει στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη και κιτ των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, τους πυραύλους αέρος-αέρος και τον εξοπλισμό ραντάρ, που απλώς θα ενίσχυαν την απειλή εναντίον ορισμένων από τους ισχυρότερους συμμάχους της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. της Κύπρου και το Ισραήλ.

Είμαι περήφανη που συμμετέχω με τους συναδέλφους μου στην εφαρμογή διασφαλίσεων για την προστασία των συμμάχων μας από τους επιτιθέμενους Τούρκους, δυσκολεύοντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συνάψει συμφωνίες με χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας σήμερα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιμένει να λάβει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν συνεχίσει να επιδίδεται σε ένα μοτίβο απερίσκεπτης συμπεριφοράς», δήλωσε ο βουλευτής John Sarbanes (MD-03). Τόνισε:

«Οι επανειλημμένες, παράνομες υπερπτήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας – ενός από τους πιο πιστούς και υποστηρικτικούς συμμάχους του έθνους μας – αποτελούν μόνο μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κογκρέσο πρέπει να θεωρήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τις ενέργειές της προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια σε αυτή την κρίσιμη περιοχή».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται την ευθύνη του σεβασμού των άλλων κρατών-μελών, και παρά την υποχρέωση αυτή, η Τουρκία επιτρέπει τακτικά στα μαχητικά της να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενός ισχυρού και αξιόπιστου σύμμαχου του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο David N. Cicilline (RI-01). Υπογράμμισε;

«Και τους τελευταίους μήνες, ενόψει της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια από τον Ψυχρό Πόλεμο – είδαμε την άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις με στόχο να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της πολύ συχνά απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι αντιπαραγωγικές σε μια περίοδο κατά την οποία η ενότητα του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει αποφασιστική.

Το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει την πώληση ή τη μεταφορά οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, εκτός εάν είναι προς το ζωτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και έως ότου η Τουρκία δεσμευτεί να τερματίσει οριστικά τις υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο».

«Η Τουρκία έχει επιδείξει με συνέπεια πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης. Και πρόσθεσε:

«Ο Ερντογάν ενεργεί επανειλημμένα αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα, με την επικίνδυνη συμπεριφορά του να συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να πουλήσουμε τα F-16 στην Τουρκία ή κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16.

Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την HALC, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), τη Συντονισμένη Προσπάθειά των Ελλήνων, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, την Αμερικανοελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση ΑΧΕΠΑ, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, την ΠΣΕΚΑ και Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής (ACA).

https://hellasjournal.com/