Ρωσία και Τουρκία κινούνται συνεχώς σε μια λογική "συμμαχίας" κατά της Δύσης και των ΗΠΑ
Πολύ στενότερες γίνονται οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Δεν είναι μόνο τα σιτηρά, ή η συνάντηση των δύο προέδρων στο Ιράν, ούτε καν η νέα επαφή στο Σότσι που ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα.
Είναι κάτι που μοιάζει απίστευτο...
Η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar φέρεται να έχει δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε επίσης να δημιουργήσει μια παρόμοια εγκατάσταση στη Ρωσία, αποκάλυψε σήμερα ΜΜΕ, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνει επίσημα η Άγκυρα.
Σύμφωνα με το CNN Turk, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους συναδέλφους του σε συνεδρίαση του ΑΚΡ την Δευτέρα, ότι ο Πούτιν τον πλησίασε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στην Τεχεράνη για να του προτείνει συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Baykar για την παραγωγή επιθετικών drones της, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο ελέγχεται αφού οι Ρώσοι χλευάζουν τα τουρκικά drones Bayraktar
«Ο Πούτιν μου είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Μπαϊκάρ», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.
«Πρότεινε να ιδρύσει ένα εργοστάσιο στη Ρωσία όπως έκανε ο [Bayakr] στα ΗΑΕ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ένας εκπρόσωπος της Baykar αρνήθηκε ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει εργοστάσιο στα ΗΑΕ.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη ρωσική πρόταση.
Ωστόσο, μια πηγή με γνώση του θέματος είπε, ότι η Baykar βρισκόταν πράγματι στη διαδικασία δημιουργίας γραμμής παραγωγής στα ΗΑΕ.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Baykar είχαν αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας έναντι πολλών αντιπάλων σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Δεν είχαν όμως χρησιμοποιηθεί εναντίον ενός στρατού με εξελιγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής τα τουρκικά UAV, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία έχει παραλάβει 50 εξοπλισμένα UAV από την τουρκική εταιρεία όπλων Baykar από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Επίσης, το θέμα με το ουκρανικό σιτάρι έφερε κοντά Μόσχα και Άγκυρα.
Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος Ivan Lizan, δήλωσε ότι "η Άγκυρα εξαρτάται πολύ από τη Μόσχα για να κάνει εικασίες για τέτοια περιστατικά. «Η Τουρκία χρειάζεται τα σιτηρά, το φυσικό αέριο μας, τους τελευταίους μήνες Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν αποκτήσει πολύ σοβαρά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία - τώρα θα ελέγχουν την επιχείρηση μπύρας και την πώληση αθλητικών ενδυμάτων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και πολλά άλλα. Η Τουρκία έχει ωφεληθεί πολύ από την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Άρα η Άγκυρα δεν θα συλλάβει το πλοίο ξηρού φορτίου και θα χαλάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα», προέβλεψε.
Στην Τουρκία φαίνεται ότι πολλοί συνεχίζουν κάποιοι να πιστεύουν ότι για την Τουρκία, είναι ένα λάθος η παραμονή της στο ΝΑΤΟ, και θα ήταν πιο σωστή η ένταξη στον συνασπισμό χωρών της Ασίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας.
Η αυξημένη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, έχει γίνει κύρια πηγή ανησυχίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων της. Πολλοί στη Δύση αμφισβητούν εάν η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις της στις δυτικές αξίες, ιδανικά και αρχές.