10.7.22

Σρι Λάνκα: Χάος στη χώρα, εξεγέρθηκαν οι πολίτες



Η χειρότερη οικονομική κρίση 

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

Διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάκσα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν.

Παραινέσεις της Ουάσινγκτον για «αποκατάσταση της σταθερότητας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τους μελλοντικούς νέους ηγέτες της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν «ταχύτατα» για να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα και να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακοίνωσε την παραίτησή του κι εγκατέλειψε την κατοικία του, στην οποία εισέβαλαν διαδηλωτές.

Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα πρέπει «να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του λαού», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Μπανγκόκ, την οποία επισκέπτεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα να μην επιτεθούν σε διαδηλωτές ή δημοσιογράφους, αλλά επέκριναν επίσης τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα είχε μια τεταμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες, αλλά και της στενής οικονομικής συνεργασίας του με την Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προσφέρθηκαν να στηρίξουν τη νησιωτική χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα, στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

https://www.naftemporiki.gr