Το Kronos Grand Mobile High Power είναι ένα πολυλειτουργικό ραντάρ C-band, σχεδιασμένο για επιτήρηση και άμυνα από αέρα και θάλασσα.
Ητελευταία τεχνολογία ραντάρ αεράμυνας Kronos Grand Mobile High Power (GM HP) επιλέχθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως το ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας που θα χρησιμοποιηθεί στο NAMFI (NATO Missile Fire Installation), με έδρα τη Νήσο Κρήτη.
Το νέο ραντάρ Θα εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα αεροπορικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Η απόφαση ανακοινώθηκε στο Farnborough International Airshow.Το ραντάρ, του οποίου η παράδοση αναμένεται έως το 2024, θα συμβάλει στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς και στη δοκιμή και επικύρωση συστημάτων.
Το Kronos Grand Mobile High Power είναι ένα πολυλειτουργικό ραντάρ C-band, σχεδιασμένο για επιτήρηση και άμυνα από αέρα και θάλασσα.
Είναι η τελευταία εξέλιξη της οικογένειας Kronos, ικανή να προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση μέσω της ενσωμάτωσης ισχυρότερων TRMs (Transmit-Receive Modules).
Η τεχνολογία Active Electronically Scanned Array (AESA) του αισθητήρα, δίνει πραγματικά πρωτόγνωρες δυνατότητες.
Επιπλέον, η οικογένεια των αισθητήρων στη ζώνη L, όπως το ραντάρ Kronos Power Shield, είναι ειδικά σχεδιασμένο για δυνατότητες εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας ATBM (Anti Tactical Ballistic Missile).
Αρκετοί πελάτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας Ειρηνικού και της Νότιας Αμερικής, χρησιμοποιούν ήδη την προηγμένη τεχνολογία ραντάρ Kronos ως τον βασικό αισθητήρα του ενσωματωμένου συστήματος εναέριας και πυραυλικής άμυνας, με περισσότερα από 40 ραντάρ σε υπηρεσία.
Το Kronos Grand Mobile High Power έχει ήδη επιλεγεί ως ραντάρ επιτήρησης και εμπλοκής για την ιταλική έκδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος SAMP/T Νέας Γενιάς της Κοινοπραξίας Eurosam (MBDA 66,6% και Thales Group 33,3% ).
Όπως γίνεται κατανοητό, η παρουσία ενός ραντάρ τέτοιας εμβέλειας και δυνατοτήτων, θα δώσει νέο αέρα όχι μόνο στην υποδομή του ΝΑΤΟ, αλλά και στην ελληνική πολεμική αεροπορία στα όποια σχέδια των Τούρκων, στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Υπενθυμίζουμε , ότι από το 2020, έχουμε πλάνο για την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ισραηλινού σταθμού ραντάρ στην Α.Κρήτη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένδειξη της ισχυροποίησης της συμμαχίας των δύο χωρών και της άσχημης θέσης στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα, καθώς από δω και πέρα θα παρακολουθείται κάθε κίνησή της.
Οι ανάγκες για την επιτήρηση από την χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο διαρκώς πληθαίνουν, καθώς όλοι οι σύμμαχοι έχουν αναγνωρίσει την σταθερότητα της Ελλάδας στο ευρύ και μεγάλο τόξο από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο.
Οι πρώτες συζητήσεις για το Ισραηλινό ραντάρ είχαν ξεκινήσει περίπου πριν από δυο χρόνια, με τους Ισραηλινούς να δίνουν το πράσινο φως να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος. Οι έρευνες των επιτελείων ευρίσκονται σε στάδιο μελέτης ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και το κατά πόσο εξυπηρετεί η τοποθέτησή του στην Κρήτη. Ο αγωγός East Med και τα άλλα σχέδια Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου δείχνουν την Κρήτη ως το νησί-κλειδί σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.