18.6.22

ΔΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ...ΠΟΔΑΡΙΟΥ !!! Η ΕΠΙΒΟΛΗ "ΠΟΙΝΩΝ" ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ!!!

Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία, οι «ποινές» και το σύστημα παραπομπών – Τι ισχύει από 1η Ιουλίου

Προσωπικός γιατρός: Η διαδικασία, οι «ποινές» και το σύστημα παραπομπών – Τι ισχύει από 1η Ιουλίου
Πρέπει ο κάθε πολίτης να διατηρεί...γραμματεία για να τακτοποιεί τις απαιτήσεις και τις φαεινές ιδέες του κάθε πολιτικάντη, που θέλει να παρουσιάσει έργο για να πάρει...ψήφους!!! Juan

 

 

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουλίου ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που αφορά όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω

Η επιλογή του γιατρού είναι ελεύθερη, ενώ η διαδικασία εγγραφής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από τον γιατρό και το προσωπικό δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος είτε υπηρετεί σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.) είτε είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Με ευθύνη των υγειονομικών περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ καταρτίζονται και αναρτώνται σε σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τα στοιχεία των προσωπικών γιατρών. Η επιλογή γίνεται από τον πολίτη ελεύθερα από τους σχετικούς καταλόγους. Από την υποχρέωση εγγραφής εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ανασφάλιστοι θα καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων δομών ΠΦΥ και μόνο στην περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό θα εγγράφονται σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό.

Βήμα – βήμα η διαδικασία εγγραφής

Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από το προσωπικό των δημόσιων μονάδων και τους προσωπικούς γιατρούς. Για τους ανήλικους εφήβους η εγγραφή θα γίνεται από τον κηδεμόνα.

Η διαδικασία για τον πολίτη είναι απλή:

  • Μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα – τα στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες – και η οποία γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, επιλέγει από λίστα με τους συμμετέχοντες ποιον γιατρό επιθυμεί.
  • Για όσους γιατρούς έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους (2.000 πολίτες) θα εμφανιστεί η ένδειξη «μη διαθέσιμος». Αφού επιλέξει ποιον θέλει και εγγραφεί σε αυτόν, θα λάβει σχετικό ενημερωτικό sms ή/και email και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
  • Η εγγραφή μπορεί να γίνει πάλι μέσω της πλατφόρμας και από το προσωπικό δημόσιας μονάδας ΠΦΥ ή κατά την επίσκεψη στον γιατρό.
  • Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη οικογενειακό γιατρό (βάσει του προηγούμενου συστήματος) λογίζονται ως εγγεγραμμένοι.
  • Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος (το δικαίωμα μετεγγραφής ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2023).

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα παραπομπών

Με παραπομπή από τον προσωπικό τους γιατρό θα επισκέπτονται οι πολίτες από τις αρχές του προσεχούς έτους τους ειδικούς γιατρούς των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, για τα μη επείγοντα προβλήματα υγείας. Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «ο προσωπικός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας». 

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, ο προσωπικός γιατρός θα παραπέμπει τον πολίτη σε γιατρούς ειδικοτήτων των κέντρων υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί γιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους. 

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες (με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο), οι πολίτες μπορούν να εγγράφονται, σύμφωνα με το σύστημα παραπομπών, στην υγειονομική μονάδα της περιοχής τους (π.χ. περιφερειακό ιατρείο). 

Στην περίπτωση που η μονάδα καλύπτεται μόνο από αγροτικό γιατρό, η παραπομπή θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πλησιέστερο κέντρο υγείας. 

Σύμφωνα με την απόφαση, καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών: 

1. Απλή παραπομπή με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για τον προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό γιατρό. 

2. Παραπομπή χρόνιου νοσήματος με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό. 

Για την εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν θα απαιτείται παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών και τον βαθμό οργάνωσης αυτών των δομών.

Οι «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν

Οι πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό θα έχουν αυξημένη συμμετοχή έως και 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων.

Η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από 10% επιπλέον από την έως τώρα ισχύουσα συμμετοχή από την 1η Οκτωβρίου και θα αυξηθεί στο 20% από τις αρχές του 2023.

Χθες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο υπουργικές αποφάσεις για τα αντικίνητρα σχετικά με τους πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά και για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών.

Ειδικότερα:

  • Από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
  • Επιβάρυνση 20% στο κόστος φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλίων από τις αρχές του 2023.

Οι αμοιβές των γιατρών

Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών σύμφωνα με την υπουργική απόφαση κυμαίνονται από 20 έως 45 ευρώ ετησίως για κάθε εγγεγραμμένο πολίτη. Ειδικότερα, οι προσωπικοί γιατροί του ΕΣΥ και όσοι παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΤΟΜΥ, εκτός από τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους οι οποίες καλύπτουν 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες, αποζημιώνονται για τους επιπλέον εγγεγραμμένους (υπενθυμίζεται ότι το όριο είναι 2.000) κατά κεφαλήν με 20 ευρώ ετησίως για κάθε πολίτη 16 έως 49 ετών, 23 ευρώ για κάθε πολίτη 50 έως 69 ετών και 25 ευρώ για κάθε πολίτη 70 ετών και άνω.

Αυτό σημαίνει ότι τυπικά έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους ετησίως έως και κατά 12.500 ευρώ. Για τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικούς γιατρούς η αποζημίωση κατά κεφαλήν ορίζεται ως εξής: 20 ευρώ ετησίως για τον κάθε εγγεγραμμένο ηλικίας 16 έως 49 ετών, 30 ευρώ για τον κάθε εγγεγραμμένο 50 έως 69 ετών και 45 ευρώ για τον κάθε εγγεγραμμένο 70 ετών και άνω. Με βάση αυτά, η χαμηλότερη αμοιβή ενός ιδιώτη προσωπικού γιατρού για 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες είναι 40.000 ευρώ ετησίως και η υψηλότερη 90.000 ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας για το εάν μπορεί να οριστεί «προσωπικός» και γιατρός που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, και εάν ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα άμεσης και ευθείας πρόσβασης σε ειδικό γιατρό χωρίς προηγούμενη παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.