Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Τι μπορούμε να πούμε εμείς για τον Ταγίπ Ερντογάν; Τα λέει και τα κάνει όλα μόνος του. Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ποιος είναι και τι πραγματικά σκέφτεται για τον Ελληνισμό. Δεν χρειάζεται να τον ερμηνεύσει κανείς. Απέδειξε πως μισεί οτιδήποτε το ελληνικό. Και ακόμα, πλέον ότι και όσα λέει τα εννοεί…
Το νέο του ξέσπασμα την Πέμπτη έπεισε και τον πιο φανατικό υποστηρικτή του «κατευνασμού», ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ενώπιον ενός πραγματικού κινδύνου.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι αληθινά όσα διαβάζουμε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ούτε αν είναι ορθές οι αναλύσεις που γίνονται από σοβαρούς αρθρογράφους, και ξένους και Έλληνες. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ερντογάν είναι ειλημμένη. Αυτό θα φανεί στην πράξη βεβαίως τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μέρες.Αλλά, οι πληροφορίες που έρχονται από τους αρμοδίους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον ύψιστο συναγερμό διότι εντοπίζονται προετοιμασίες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να υποχωρήσει και να συρθεί από την Άγκυρα σε διαπραγματεύσεις για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ακόμα και η παραμικρή σκέψη για κάτι τέτοιο πρέπει να διαγραφεί από το μυαλό όσων λαμβάνουν αποφάσεις. Η Ελλάδα έχει μόνο μία επιλογή και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει.
- Το πρόβλημα έγκειται αλλού: Εάν ο Ερντογάν, είτε επειδή δέχεται πιέσεις, είτε επειδή έχει καταλάβει ότι το ελληνικό ναυτικό και η ελληνική αεροπορία έχουν υπεροχή, στρέψει την προσοχή του στην Κύπρο. Είναι μία σοβαρή πιθανότητα και έχει συζητηθεί στα πιο υψηλά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης. Η σκέψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία επίσκεψη αστραπή στην Κύπρο είναι ορθή.
Πρέπει να το κάνει, και ας είναι η »δικαιολογία» για να ενισχύσει τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο οποίος πάει από το κακό στο χειρότερο, και στο τέλος θα τερματίσει τρίτος. Η ξεροκεφαλιά του μπορεί να κοστίσει καταλυτικά στο κόμμα της Δεξιάς.
Η Κύπρος χρειάζεται πραγματική συμπαράσταση. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει γνωστές τις αποφάσεις του που αφορούν το νησί. Πρέπει να εξηγήσει στους ξένους συνομιλητές του, ότι ένα τουρκικό κτύπημα στην Κύπρο είναι κτύπημα σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Εάν κανείς αναλύσει ορθά τον Ερντογάν και την συνδυάσει με τα βίντεο των δηλώσεων του, όπου εντοπίζει κανείς μία «λύσσα», θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δείχνει αποφασισμένος να επιβάλει είτε με απειλές και εκβιασμούς, είτε με τη δύναμη των όπλων όσα περιλαμβάνει η ακραία ρητορική του.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τον έχουν δει σε αυτή την έξαλλη κατάσταση. Μερικοί υποστηρίζουν ακόμα ότι όλα γίνονται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, λόγω των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς, που θα μπορούσε να τις προκηρύξει και πιο γρήγορα, εάν νιώσει ότι τα ποσοστά του θα του έδιναν την πρωτιά. Ακούω και κάτι άλλο από σοβαρούς διπλωμάτες και είναι ένα σενάριο που διακινήθηκε και στις μεγάλες πρωτεύουσες. Ότι με τη δικαιολογία μείζονος εθνικού ζητήματος, θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο και θα ακυρώσει τις εκλογές.
Ίσως να είναι το πιο πιθανό σενάριο, διότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει. Μία ήττα δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί. Και σίγουρα θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Ερντογάν θα είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Αλλά και οι «Κεμαλιστές» να τον νικήσουν, το ίδιο και χειρότεροι θα είναι. Το φωνάζουν για να το γνωρίζουν οι Έλληνες.
Στην Τουρκία, οι πολιτικοί καθημερινά καθυβρίζονται και χρησιμοποιούν γλώσσα πεζοδρομίου. Αλλά, σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ταυτισμένοι σε όλα. Και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για την κατοχή στην Κύπρο. Και επαναλαμβάνω: δεν το κάνουν για να έχουν κέρδη στο εσωτερικό. Είναι το κοινό σχέδιο τους.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε μία εποχή που η Δύση θέλει να είναι ενωμένη απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Ρωσία, οι σύμμαχοι και εταίροι μας κωλυσιεργούν με ψευτοδικαιολογίες. Φοβούνται να μην εκνευρίσουν δήθεν περισσότερο τον επικίνδυνο ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Και δεν κάθονται κάτω να δουν πως μπορούν να αποτρέψουν αυτό που ετοιμάζει εδώ και καιρό.
- Έχει ενδιαφέρον το εξής, το οποίο στις επόμενες ώρες μπορεί να διαψευστεί στην πράξη. Ερντογάν είναι αυτός… Εδώ και δέκα μέρες έχει ανακοινώσει την εισβολή στη βόρεια Συρία για να εξοντώσει τους Κούρδους του YPG, οι οποίοι την ίδια στιγμή είναι οι βασικοί σύμμαχοι της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Όταν έγινε η ανακοίνωση οι Αμερικανοί -που μετρούν περισσότερο απ’ όλους- αντέδρασαν. Στο επίπεδο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δημόσια δήλωση και στο επίπεδο του Πενταγώνου με την επικοινωνία των Αμερικανών στρατιωτικών με τους Τούρκους ομολόγους του.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ερντογάν δεν έχει υλοποιήσει την απειλή του. Ίσως οι προειδοποιήσεις να έπιασαν τόπο. Ίσως οι Αμερικανοί να διαμήνυσαν ότι θα στηρίξουν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία. Δεν γνωρίζουμε. Αλλά έχει σημασία ότι η εισβολή δεν πραγματοποιήθηκε. Ακόμα…
Για ένα περίεργο λόγο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αρνείται να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν. Είναι λάθος. Πρέπει να τον καλέσει και να τον προειδοποιήσει ο ίδιος. Και για το Αιγαίο, και για την Κύπρο και για τους Κούρδους της Συρίας…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ότι ειπώθηκε για την Κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου της άξιζε. Διαβάσαμε τόσες και τόσες ανακοινώσεις και δηλώσεις. Διακινδυνεύω να υποστηρίξω ότι είχαμε χρόνια πολλά, μερικές δεκαετίες, να αισθανθούμε την απόλυτη αποδοχή για ένα άτομο. Δεν την γνώριζα. Αλλά άκουσα από ανθρώπους που την ήξεραν. Κρίμα, μεγάλο κρίμα που έφυγε. Όχι μόνο θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στο νησί μας, αλλά θα γινόταν και μία ιδανική Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε. Τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μου στον Αχιλλέα, ο οποίος σίγουρα είναι ένας υπερήφανος γιος. Για τη μάνα…
Καταγράφω και τον άγνωστο, αλλά καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου -όπως τον περιέγραψε στον Άλφα ο Νεοκλής Συλικιώτης- για τον καταρτισμό και την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε τα εξής:
“Προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, τον Μάϊο είχαμε τις αιτήσεις και εγώ ανέλαβα τον Μάρτιο. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος διότι η Ζέτα προήδρευε της Συμβουλευτικής Επιτροπής που αξιολόγησε όλες αυτές τις αιτήσεις που κατάληξη της ήταν οι υπογραφές των πέντε συμβολαίων με ΕΝΙ και ΤΟΤΑL. Μιλάμε για δύσκολο έργο, κυρίως στη διαπραγμάτευση με αυτούς τους ενεργειακούς κολοσσούς που ήρθαν στην κυπριακή ΑΟΖ και πήραν δικαιώματα.”
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal