Ανησυχία προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 10.528 και την Τρίτη 12.537 νέα κρούσματα της COVID-19 σε όλη τη χώρα. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων συνδέει νοητά την έξαρση με την αύξηση της κινητικότητας, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει και η Ελλάδα δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών.
Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν πάνω από δέκα περιοχές της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη (783), Ηράκλειο (510), Χανιά (286), Αχαΐα και Κέρκυρα (277), Ρόδος (214), Λάρισα (179), Εύβοια (147), Αιτωλοακαρνανία (141) και Κορινθία (127), Μεσσηνία (125), Ρέθυμνο (107) και Λασίθι (100). Συνολικά, μάλιστα, στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσαν τα 1.000, φτάνοντας πλέον τα 1.003. Αντίστοιχα, σε φρενήρεις ρυθμούς ανεβαίνει και ο δείκτης θετικότητας: τα «πρωτεία» έχει και πάλι η Μύκονος, με ποσοστό 50,89%. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 33,51%, η Μήλος με 32,31%, η Πάρος με 23,81%, η Δυτική Αττική με 21,51% και η Κάρπαθος με 21,37%. Ολα τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία ότι όσοι πολίτες δεν νόσησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια επιμολύνονται τώρα, ενώ δεν λείπουν και οι επαναλοιμώξεις.Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι αυτή η απότομη αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου. «Μετά αναμένουμε πτώση των κρουσμάτων», σημειώνει. «Η έξαρση της νόσου, την οποία προσωπικά δεν χαρακτηρίζω ως “κύμα”, οφείλεται σε υποστελέχη της μετάλλαξης “Ομικρον”, δηλαδή στα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα οποία παρουσιάζουν καλή ανοσολογική διαφυγή», απαντάει ο δρ Μαγιορκίνης. «Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας αιτιολόγησης της τωρινής κατάστασης και όχι η άρση της μάσκας».
Η απότομη άνοδος θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα κορυφωθεί έως τις 10 Ιουλίου, εκτίμησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τέταρτη δόση (!!!)
Ο εμβολιασμός με την 4η δόση, μια απόφαση που λάμβανε μεμονωμένα κάθε άτομο άνω των 60 βάσει του ιστορικού του, συστήνεται πλέον με μεγαλύτερη έμφαση. «Παροτρύνω επίσης τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα και βάσει του αποτελέσματος να επικοινωνούν με τον γιατρό τους». Ο ίδιος θεωρεί απίθανο να ληφθούν νέα μέτρα προσεχώς, καθώς πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ισχύουν μέτρα προστασίας, όπως π.χ. χρήση μάσκας. Αν όσο παραθερίζετε, διαπιστώσετε ότι έχετε μολυνθεί, συνιστάται να τηρήσετε αυστηρά πενθήμερη καραντίνα και μετά το πέρας της 5ης ημέρας, να κυκλοφορήσετε, αν είναι ανάγκη, με μάσκα υψηλής προστασίας.
https://www.kathimerini.gr/