30.6.22

Ποιο είναι το μίνι υποβρύχιο που αναβαθμίζει τον κίνδυνο υποθαλάσσια διείσδυσης στα νησιά μας από τους Τούρκους



Η χώρα μας θα πρέπει να προβεί άμεσα στην αγορά μικροσυστημάτων απαγόρευσης υποθαλάσσιας προσέγγισης βατραχανθρώπων καθώς και συστημάτων  έγκαιρης προειδοποίησης-αισθητήρων, προκειμένου να "ντύσει" σε πρώτο χρόνο μικρονήσια μας στο Αιγαίο.

"Ιστορικό βήμα από την Τουρκία! Το κουμπί πατήθηκε για το εγχώριο και εθνικό «game changer» STM500", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

" Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Καθ. Δρ. İsmail Demir, είπε:«Ιστορικό βήμα στην εθνική μας υποβρύχια περιπέτεια!» Τα ευχάριστα νέα έδωσε με το σημείωμα που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα social media.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η παραγωγή του υποβρυχίου STM500, το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από Τούρκους μηχανικούς με εθνικούς πόρους, θα ξεκινήσει με τη δοκιμαστική παραγωγή ενός ανθεκτικού σκάφους

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να ενισχύει την ισχύ της με τα νέα συστήματα που έχει αναπτύξει. Οι καινοτομίες που κόβουν την ανάσα στον αέρα, στη στεριά και στη θάλασσα είναι ατελείωτες.
 
Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir έδωσε πληροφορίες για το στάδιο που έφτασε στο εθνικό έργο υποβρυχίων σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Demir μοιράστηκε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ιστορικό βήμα στην εθνική μας υποβρύχια περιπέτεια! Ξεκινάμε την παραγωγική δραστηριότητα του υποβρυχίου #STM500, που σχεδιάστηκε από Τούρκους μηχανικούς με εθνικούς πόρους, με τη δοκιμαστική παραγωγή ενός ανθεκτικού σκάφους.

Το STM500 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί τόσο σε ανοιχτή θάλασσα όσο και σε ρηχά νερά. 
 
Το STM500 θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα και σύγχρονα συστήματα πολέμου, τα οποία θα περιέχουν εξοπλισμό που θα καλύπτει τακτικές ανάγκες όπως αναγνώριση και επιτήρηση, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και υποβρύχιο πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν το μικρών διαστάσεων υποβρύχιο θα έχει εκτόπισμα 550 τόνων, μήκος 42 μέτρα και αυτονομία 4500+ ναυτικών μιλίων, με πλήρωμα 18 ατόμων.

Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί: Υποβρύχιο πόλεμο, επιχειρήσεις ρηχών υδάτων, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, άφεση ναρκών και αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Εκτός από το 18μελές πλήρωμά του, θα μπορεί να επιχειρεί σε βάθη άνω των 250 μέτρων για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων, ενώ θα διαθέτει συνολικά 8 Βαρέος τύπου τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα με 4 τορπιλοσωλήνες.

Αποστολές του τουρκικού υποβρυχίου:
    • Υποβρύχιος Πόλεμος
    •  Ειδικές επιχειρήσεις
    •  Πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση
    •  Mine Warfare
    •  Αποστολές ρηχών υδάτων
    •  Μη επανδρωμένες υποβρύχιες/αεροπορικές επιχειρήσεις

Είναι πασιφανές ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού θέλουν διακαώς να έχουν τα “όπλα” να μπλοκάρουν όλα τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδος και Κύπρου.

Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που διαφημίζουν οι ίδιοι, ενώ τα ελληνικά μικρονήσια ( κατοικημένα και μη) θα τεθούν στο στόχαστρο τους.  

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ο Τούρκος ειδικός επί ναυτικών συστημάτων Kozan Erkan, ανέφερε ότι έρχονται τα μίνι υποβρύχια STM-500.

«Το υποβρύχιο 500 τόνων θα είναι αρκετά ικανό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο (Θάλασσα των Νησιών την αναφέρει) και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόκειται για υποβρύχιο 500 τόνων για κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο, αφού εκεί δεν απαιτείται η παρουσία μεγάλου  εκτοπίσματος υποβρυχίων.

“Ένα μικρού μεγέθους πετρελαιοκίνητο υποβρύχιο μπορεί να κάνει την ίδια  δουλειά ακόμα καλύτερα.
Για παράδειγμα ένα υποβρύχιο 500 τόνων θα ήταν αρκετά ικανό να επιχειρήσει στον Εύξεινο Πόντο, στο Αιγαίο (Θάλασσα των Νησιών) και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα τέτοιο υποβρύχιο θα ενισχύσει όχι μόνο στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αλλά θα πωλείται και στο εξωτερικό”.Περιμένω επίσης αυτόνομα μη επανδρωμένα υποβρύχια. Μιλάω συγκεκριμένα για υποβρύχια που θα παρέχουν υποστήριξη σε πολεμικά πλοία και επανδρωμένα υποβρύχια.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Με μια πρόταση. Ο Τούρκος θέλει να καταλάβει Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και διαρκώς εξοπλίζεται

Ειδικότερα τώρα για τα mini υποβρύχια που κατασκευάζει, επισημαίνουμε ότι αυτό αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο υποθαλάσσιας διείσδυσης στο Αιγαίο από SAT- Bordo Berelli και λοιπές τουρκικές Ειδικές δυνάμεις


 
Στόχος τους η αθέατη προσέγγιση σε νησίδες -βραχονησίδες μας με σκοπό την αιφνιδιαστική κατάληψή τους

Αναφορικά δε με μεγαλύτερα νησιά μας, αποστολή τους  θα είναι η προαποστολή τους στο νησί στόχο και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την κυρίως αποβατική και αεροκίνητες ενέργειες, με την διενέργεια δολιοφθορών και προσβολή επιλεγμένψν στόχων -ανθρώπινου δυναμικού υψηλής αξίας

Η χώρα μας θα πρέπει να προβεί άμεσα στην αγορά μικροσυστημάτων απαγόρευσης υποθαλάσσιας προσέγγισης βατραχανθρώπων καθώς και συστημάτων  έγκαιρης προειδοποίησης-αισθητήρων, προκειμένου να "ντύσει" σε πρώτο χρόνο μικρονήσια μας στο Αιγαίο, τα οποία κατά την εκτίμησή μας  θα αποτελέσουν στόχο των Τούρκων, είτε μεμονωμένα, είτε συνδιαστικά με άλλα ευρισκόμενα σε άλλη γεωγραφική περιοχή, είτε ακόμη και με παρακείμενο κύριο νησί μας

ΠΗΓΗ