5.6.22

Ομιλία Καραμανλή: «Ράπισμα στην προσωπική διπλωματία και του «συστήματος» ΕΛΙΑΜΕΠ»


Γράφει ο

Θάνος Κάλλης

Δημοσιογράφος Δικηγόρος-Ιστορικός

Σε μια βαρυσήμαντη και ιστορική ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με ανάστημα εθνικού ηγέτη και ξεπερνώντας τις κομματικές νόρμες, έκανε ηχηρή παρέμβαση και εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Καραμανλής που είναι ο βασικός εκφραστής του πολιτικού χώρου της Λαϊκής Δεξιάς, ενός χώρου που εδώ και δεκαετίες αποτελεί την «σπονδυλική στήλη» και κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, άσκησε έμμεση κριτική στις Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ειδικότερα στην εξωτερική, αλλά και στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική που ακολουθεί ο νυν πρωθυπουργός. Επίσης, δήλωσε παρών για την επόμενη ημέρα στην παράταξη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάνω από 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το μισό υπουργικό συμβούλιο και σημαντικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή που απέκτησε χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης σε μια δύσκολη διεθνή και εγχώρια συγκυρία.

Μεταξύ εκείνων που παραβρέθηκαν ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) κ.α.. Ενώ, ελάχιστοι ήταν οι εκπρόσωποι της «μητσοτακικής» πτέρυγας της ΝΔ.

Με την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής απέστειλε πολλαπλά μηνύματα και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Mε εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις των γειτόνων».

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αποτύπωση -από πλευράς Καραμανλή- των κόκκινων γραμμών  της εθνικής πολιτικής. Ήταν κυρίως η προειδοποίηση πως η πολιτική κατευνασμού που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία και εδαφικό ακρωτηριασμό της πατρίδα μας.

Είναι ένα ράπισμα στην προσωπική διπλωματία του νυν πρωθυπουργού και του «συστήματος» του ΕΛΙΑΜΕΠ που προωθούν έναν επώδυνο συμβιβασμό με την επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία, με την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την μετατροπή της σε «δορυφόρο» των γειτόνων.

Είναι επίσης και ένα μήνυμα κατά του αφοπλισμού και της έμμεσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, με την εν κρυπτώ αποστολή κρίσιμου οπλισμού (τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα, αντιαρματικά όπλα κ.ά.) για την άμυνα των νησιών στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι: «Επείγει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση της διπλωματικής διεξόδου, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν στον ίδιο βαθμό το κίνητρο για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που δεν υφίσταται τις συνέπειες στον ίδιο βαθμό…».

Μια δήλωση που δείχνει τον έντονο προβληματισμό του Κώστα Καραμανλή για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει γίνει μονοδιάστατη και έχει προσδεθεί πλήρως στο αμερικανικό άρμα, γεγονός που είναι επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα.

Ακόμη, κατήγγειλε την έλλειψη ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, με τον αυθαίρετο αποκλεισμό της αντίθετης άποψης και την υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια.

Εξάλλου, δεν λησμονείται ο «ανένδοτος αγώνας» που είχε κηρύξει κατά της  διαπλοκής πριν περίπου 18 χρόνια και δήλωνε χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου..».

Τέλος, στην ομιλία του Καραμανλή έγινε μνεία στην ογκούμενη οικονομική κρίση, που έχει απτή αντανάκλαση στην κοινωνική ηρεμία και στην ποιότητα της δημοκρατίας, αλλά και στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την συσσώρευση πλούτου στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου. Μια έμμεση αναφορά στην υποχώρηση του κοινωνικού κράτους δικαίου και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στην αγορά, το ξεπούλημα κρίσιμων οργανισμών και υποδομών της χώρας. Πολιτικές που είναι αντίθετες στο DNA της Λαϊκής Δεξιάς.

Σύμφωνα με πηγές, έντονη ανησυχία και παγωμάρα επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Πίστευαν πως η παρέμβαση Καραμανλή θα ήταν άνευρη, χωρίς κανένα ίχνος κριτικής στην κυβερνητική πολιτική και θα εμπεριείχε μόνον γενικές διατυπώσεις. Το παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο των παρευρισκομένων στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ως ελέχθη, βροντερό παρών στην ομιλία του Καραμανλή έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που αποτελεί τον βασικό εκπρόσωπο της πατριωτικής Δεξιάς στην ΝΔ. Στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά, για την πολιτική μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας, από δεξιό κόμμα σε κόμμα του κέντρου, αλλά και για την στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Έντονη δυσαρέσκεια και οργή επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου -σύμφωνα με πληροφορίες- και για την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην παρέμβαση του Καραμανλή. Είναι γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί -όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- να κερδίσει την αρχηγία στη ΝΔ. Αυτή ακριβώς η φιλοδοξία του εξοργίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τηρεί εχθρική στάση απέναντι του, ενώ και ο Νίκος Δένδιας προσπαθεί να διαφοροποιείται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Η μοναδική θετική αναφορά που έκανε ο Καραμανλής για την κυβέρνηση είχε ως αποδέκτη τον υπουργό Εξωτερικών για τον συνεχή αγώνα που κάνει, ώστε να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για την τουρκική ασυδοσία και επιθετικότητα. Καθόλου τυχαίο, αφού ο Νίκος Δένδιας ευρισκόμενος στην πρώτη σειρά παρακολουθούσε με έντονο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργό, καταχειροκροτώντας τον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έκανε ουδεμία αναφορά στον πρωθυπουργό και δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, είναι δυο ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα.

Δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας και η παρουσία εν δυνάμει  μελλοντικών «Δελφίνων» που θα ήθελαν κάποια στιγμή να διεκδικήσουν την προεδρία της ΝΔ και θα επιθυμούσαν να είχαν την υποστήριξη του Κώστα Καραμανλή, που αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο» της «γαλάζιας» παράταξης. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) και την γοητευτική βουλευτίνα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εν κατακλείδι, η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή είχε ειδική βαρύτητα, τόσο λόγω της κριτικής στα εθνικά θέματα και στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, όσο και ότι δήλωσε παρών για την επόμενη ημέρα στην ΝΔ και θα είναι ο βασικός ρυθμιστής για την διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της δεξιάς παράταξης, διεκδικώντας τον ρόλο του «Βασιλοποιού» (Kingmaker).

https://www.militaire.gr/