Την τιμητική του στο Anadolu έχει σήμερα το νησί Ψέριμος. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσιεύει φωτογραφίες και εκτενές ρεπορτάζ για τη ζωή στο νησί, προκειμένου να στηρίξει την καταγγελία περί παράνομης στρατιωτικοποίησης αλλά και εποικισμού!
Σύμφωνα λοιπόν το Anadolu, στο οποίο μάλιστα έχει κληθεί να κάνει σχόλια απόστρατος συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, η Ψέριμος βρίσκεται μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εξαιρείται από το γενικό καθεστώς που διέπει τα Δωδεκάνησα. Δηλαδή εκτός από αποστρατιωτικοποιημένο θα έπρεπε να είναι και ακατοίκητο!
Το πρακτορείο παραθέτει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από πολύ μικρή απόσταση, επίσης επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες από drones και έχει μαρκαρισμένα σημεία τα οποία χαρακτηρίζει στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται από τους συντάκτες ότι «το νησί (Keçi στα τουρκικά που σημαίνει Κατσίκι) βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στα νησιά Tüllüce, Küçük Tüllüce, Sarıot και Çatal στα ανοικτά των νήσων Turgutreis και Gümüşlük».Το νησί αυτό σύμφωνα με το Anadolu, είναι από τα νησιά που είναι κλειστά για εποικισμό, ήρθε στo προσκήνιο με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αρχικά στην Κω και στη συνέχεια στην Ψέριμο. Τότε είχε αναφερθεί η εφημερίδα Yeni Safak και ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια, κάνοντας λόγο για πρόκληση.
Απειλή κατάληψης
Ο απόστρατος συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού Γκούρσελ Τοκμάκογλου, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολίασε τις εικόνες του Αnadolu ως εξής: «Το νησί ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα έχει πάρει αγκαλιά το νησί μας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε, “Ή αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο”. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την περιφρόνηση της Λωζάννης το τί είναι δικαίωμα στην κυριαρχία. Αυτή η σημαία είν αι πρόκληση. Και όχι μόνο αυτό, υπάρχουν ενδείξεις και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν φράχτες, ένας δρόμος στην πάνω και κάτω πλευρά, και υπάρχουν καλυμμένα όπλα και αντιαεροπορικά όπλα».
Και ο Τοκμάκογλου συνεχίζει: «Στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται ότι αυτά τα νησιά δεν πρέπει να έχουν οχύρωση. Υπάρχει επίσης ένα μικρό λιμάνι όπου πλοία και μικρά σκάφη μπορούν να ελλιμενιστούν. Υπάρχει και μία καμουφλαρισμένη αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά, υπάρχουν επίσης στρατώνες και γεννήτριες ρεύματος και στεγάζονται μέχρι και 20 άτομα. Υπάρχουν και δύο ελικοδρόμια. Όλα αυτά είναι σαφή στοιχεία παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης».
Ο Τοκμάκογλου δηλώνει επίσης ότι «η παρουσία λουλουδιών αποτελεί ένδειξη ότι η ζωή συνεχίζεται στο νησί εδώ και καιρό και αυτό είναι μία πράξη που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
{Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη }