8.5.22

Οι τουρκικές πονηριές στο Tiger Meet και η απάντηση των συμμάχων με μεγαλειώδη συμμετοχή στην φωλιά της 335Μ (video)



 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Απέναντι στην αποβληθείσα 192 filo «Caplan» από το «Tiger Meet», την τουρκική πολεμική μοίρα «Τίγρης» δηλαδή, η απάντηση των συμμάχων είναι πως όπως έκαναν και τις προηγούμενες χρονιές όπου η «Caplan» ήταν απούσα, το ίδιο θα πράξουν και τώρα και μάλιστα αυτή τη φορά γαντζωμένοι στην ράχη μιας από τις πιο επιθετικές αεροπορικές τίγρης, της ιστορικής μοίρας 335 «Aegean Tiger».

Και μπορεί οι Τούρκοι να επιχειρούν στα Social Media και σε ειδησεογραφικές αναρτήσεις να σχολιάζουν ότι δεν αποβλήθηκαν απλώς δεν δέχτηκαν την πρόσκληση, όμως οι προγενέστερες κινήσεις τους προδίδουν ότι ήθελαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Και βεβαίως οι άλλοι χρήστες, Έλληνες και μη τους απαντούν «σας διώξανε», κατηγορώντας τους παράλληλα για την εκτός ορίων συμπεριφορά που επιδεικνύουν στον ουρανό του Αιγαίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, που όλοι οι μετέχοντες έστελναν λίστες και στοιχεία για την συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ Tiger Meet, που φιλοξενεί για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της η 335 Μοίρα «Τίγρης», τότε έστειλαν και οι Τούρκοι. Μια λίστα περίπου 40 συμμετεχόντων από τη γείτονα. Τόσο στο αεροπορικό Επιτελείο, όσο και στην μοίρα των «Τίγρεων» δεν πίστευαν ότι αυτό θα συμβεί. Παρά το γεγονός της διπλωματικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας είτε σε συνομιλίες ανάμεσα σε ιπταμένους, είτε σε στρατιωτικό διπλωματικό υψηλόβαθμο επίπεδο.

 

Όμως ο «διάβολος κρύβεται» στις λεπτομέρειες…

 

Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν πίστεψαν πως θα έρθουν οι γείτονές μας και ενημέρωσαν την ηγεσία για τις μικρές αλλά σημαντικές διαφορές, σε σχέση με τις άλλες αποστολές.

Οι Τούρκοι ναι μεν έστειλαν λίστα με 40 ονόματα, ιπταμένων και μηχανικών που υποτίθεται πως θα έφταναν στον Άραξο, αλλά ουδέποτε ζήτησαν βοήθεια ή έκλεισαν οι ίδιοι καταλύματα σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

  • Παράλληλα δεν εξέδωσαν ουδέποτε διπλωματικές άδειες και τέλος δεν συνυπέγραψαν το αποφασισμένο απ’ όλους τους συμμάχους τακτικό σχέδιο της άσκησης καθώς γνωρίζουν πως με αυτό τον τρόπο θ’ αποδέχονταν πως οι καθημερινές ενέργειες τους στο Αν. Αιγαίο είναι παράνομες και προκλητικές για τη συνοχή της Συμμαχίας.

Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν με το παιχνίδι που θέλησε να παίξει η Τουρκία και την επιχείρηση να παγιδεύσει την Ελληνική πλευρά, η οποία λόγω της παρατεταμένης προκλητικής στάσης στο Αιγαίο με τις 41 υπερπτήσεις και τις 168 παραβιάσεις, ουσιαστικά ήρε την πρόσκληση που είχε αποσταλεί στην TuAF.

Και η απάντηση προς τη γείτονα που είναι ταυτόχρονα ψήφος εμπιστοσύνης στα «μπλε φτερά», είναι η αποστολή περισσότερων από 33 αεροσκαφών στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και την 335 Μοίρα.

Μάλιστα από τη Δευτέρα το πρωί η ισχύς στους κινητήρες των αεροσκαφών θα αυξάνεται και με πλήρη μετάκαυση τα μαχητικά θ’ απογειώνονται για τις πρώτες «οικογενειακές» πτήσεις εξοικείωσης με το ανάγλυφο της επικράτειας και το Αρχιπέλαγος.

(Πηγή βίντεο: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας/ 335 Μοίρα «Τίγρης»)

 

«Δύσκολο να είσαι ταπεινός»…

Αεροσκάφη από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Τσεχία, Νατοϊκό AWACS που θα επιχειρεί από το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι οι μετέχοντες στο ΝΑΤΟ Greek Tiger Meet 2022.

Παράλληλα το γεγονός πως οι χώρες που ακύρωσαν την συμμετοχή τους εντασσόμενες στο Νατοϊκό readiness λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία, έχουν στείλει παρατηρητές στην άσκηση και σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά θα εστιάσει σε αυτούς για επόμενες ασκήσεις στις οποίες θέλουμε ως Πολεμική Αεροπορία ν’ ανοίγει η βεντάλια των Συμμάχων που εξασκούνται εντός Ελληνικού FIR.

Ξεχωριστή μπορεί να χαρακτηριστεί η Γαλλική αποστολή καθώς το Παρίσι στέλνει τα δικά του μηνύματα, κυρίως λόγω της υπογραφής του συμφώνου αμυντικής συνδρομής.

Επτά Rafale F3R από την Armee De L’ Air, πέντε ίδιου τύπου από το Marine Nationale, καθώς επίσης και ιπτάμενο ραντάρ Ε2C, συμπληρώνουν την αποστολή της Γαλλίας.

  • Οι Γάλλοι μάλιστα έχουν φιλοτεχνήσει δυο εκ των Rafale με πολλά αρχαιοελληνικά σύμβολα ενώ σ’ ένα από τα μαχητικά 4,5 γενιάς βρίσκεται η φράση γραμμένη στα Ελληνικά «Δύσκολο να είσαι ταπεινός». Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται από τους Γάλλους συμμάχους μας η ιστορική συνέχεια της Ελληνικής μαχητικότητας η οποία πλέον συνδυάζεται και με το Rafale F3R, το οποίο μπορεί να μην ανήκει στους «Aegean Tiger» αλλά είναι το αεροσκάφος των «γερακιών» της 332 Μοίρας που τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ Tiger Meet αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αεροπορική άσκηση, υψηλών απαιτήσεων που σε συνδυασμό με τον διαφορετικό τύπο αεροσκαφών που μετέχουν δημιουργούν όλες τις ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης που συγκεντρώνονται στην φράση «εκπαιδεύσου, όπως θα πολεμήσεις». Και οι Ελληνικές σύγχρονες «Τίγρεις» το κάνουν κάθε μέρα στον ουρανό του Αρχιπελάγους…

https://hellasjournal.com/