Στο Blair House έχει καταλύσει από την Κυριακή (ώρα Ελλάδας) η ελληνική αποστολή, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το ταξίδι αυτό και κυρίως η συνάντησή του με των πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δευτέρα στις 22.00 ώρα Ελλάδας) και η ομιλία που θα εκφωνήσει στο Κογκρέσο (Τρίτη 18:00)-μια σπάνια τιμή σε ξένους ηγέτες- έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τα ενεργειακά συνιστούν ένα… κοκτέιλ που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η δεύτερη αυτή επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 όταν Πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ- «γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών».
Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται μεταξύ άλλων να θέσει ευθέως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της χώρας μας παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις.
Θα τονίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και θα αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία από τις προκλήσεις της Τουρκίας. Και θα επισημάνει ότι είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν τηρεί την ενιαία στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας μη επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Δυτική Συμμαχία.
Στο τραπέζι και τα F-35
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά της Ελλάδας θα διερευνηθεί και θα ζητηθεί η συμμετοχή της χώρας μας μέσω της ΕΑΒ στο πρόγραμμα των F-35, στη θέση που είχε η Τουρκία πριν την έκπτωσή της λόγω των S-400.
Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή είναι προφανές ότι εκτός των όποιων οφελημάτων ανοίγει και ο δρόμος για τη συζήτηση απόκτησης F-35 και για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Τα θέματα της ατζέντας
Ανεξαρτήτως αυτών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον από ελληνικής πλευράς θα επιχειρηθεί προβολή της θετικής ατζέντας για την χώρα και ισχυροποίηση της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Αναμένεται συζήτηση για την εμβάθυνση των διμερών θεμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και της συνεργασίας στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις ΗΠΑ).
Στο ενεργειακό, η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παράλληλα, η νέα μονάδα αποθήκευσης LNG (FSRU) που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει διακριτή θέση σε αυτή την στρατηγική και αναβαθμίζει ενεργειακά και εμπορικά την περιοχή.
Εκτός των επισήμων συναντήσεων και ομιλιών ο κ. Μητσοτάκης με τις επιμέρους εμφανίσεις του σε ΜΜΕ και συναντήσεις του με παράγοντες της οικονομίας και της Ομογένειας θα δώσει έμφαση στη δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας.
Ήδη, εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan έχουν τοποθετηθεί με σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Επιδίωξη είναι η προσέλκυση μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η δεξίωση, η οποία δεν συνηθίζεται και, πάντως, είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν, είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.
Η ελληνική αποστολή
Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που συμμετέχει από την Ελλάδα στην διακοινοβουλευτική ομάδα του σχήματος 3 +1.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκινά στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, δηλαδή στις 14.30 ώρα Ελλάδος) με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην πρωινή εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτοχρόνως θα γίνονται και οι διμερείς συνομιλίες με τους Έλληνες υπουργούς και τους Αμερικανούς ομολόγους τους.
Μιάμιση ώρα μετά, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης περιλαμβάνει επαφές υψηλού επιπέδου και την ομιλία προς τα μέλη των δύο νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, δηλαδή της Βουλής και της Γερουσίας.
Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Καπιτώλιο και θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι. Ακολούθως, στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής. Και αμέσως μετά θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Hellas Journal