15.5.22

Μαλόνι, Μπιλιράκης και Παππάς ηγούνται στη Βουλή της μάχης εναντίον της πώλησης όπλων στην Τουρκία

 


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι Συμπρόεδροι της Ελληνικής Ομάδας στο Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι, μαζί με τον βουλευτή Κρις Πάππας ανακοίνωσαν τη δικομματική αντίθεσή τους στην πρόταση της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν να πουλήσει προηγμένα όπλα και πολεμικό εξοπλισμό στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση έγινε υπό το φως της συνεχιζόμενης παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ και της ολοένα και πιο πολεμικής ρητορικής και συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τον αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν οι βουλευτές.

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16.

«Όπως πολλοί από τους συναδέλφους μου, παραμένω σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε πώληση», δήλωσε ο βουλευτής Μπιλιράκης, και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της όσον αφορά τους S-400 μετά τις κυρώσεις CAATSA, που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Τουρκία αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των F-35. Η αποτυχία της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της απαιτεί την αποδοκιμασία αυτής της πώλησης από το Κογκρέσο».

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη πώληση προηγμένων όπλων και εξοπλισμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Η Τουρκία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων CAATSA», δήλωσε ο βουλευτής Παππάς.

«Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έναν αξιόπιστο δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Τουρκικά F-16 έχουν πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της εκατοντάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες, και η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχίσω να εργάζομαι για να αποτρέψω τα F-16 ή άλλα όπλα αμερικανικής κατασκευής να πέσουν στα χέρια του Ερντογάν».

Ως Συμπρόεδρος του Hellenic Caucus, με προβληματίζουν βαθύτατα οι αναφορές ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει προηγμένους πυραύλους και ραντάρ, και να πετύχει τον εκσυγχρονισμό των F-16 και πρόσθετα F16, δήλωσε η βουλευτής Μαλόνι.

«Ενώ ο Ερντογάν αύξησε πρόσφατα τις επιδοκιμασίες του για το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό της κυριαρχίας στις δηλώσεις του για την Ουκρανία, αγνοεί τις συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας από την Τουρκία – συμπεριλαμβανομένων 40 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων που εξακολουθούν να κατέχουν παράνομα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε η κ. Μαλόνι και πρόσθεσε:

«Το κατέστησα σαφές τον περασμένο Νοέμβριο στην επιστολή μας για αυτό το θέμα: Η αγορά και η χρήση από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 κατά παράβαση των προτύπων του ΝΑΤΟ και του νόμου των ΗΠΑ, οι παραβιάσεις δεκαετιών της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην η Ανατολική Μεσόγειος και η Δυτική Ασία θα πρέπει να τους αποκλείσουν από τη λήψη αυτών των συστημάτων».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2021, ο κ. Μπιλιράκης, ο κ. Παππάς και η κ. Μαλόνι και άλλα 41 μέλη της Βουλής, με μια επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσαν την αντίθεση τους στα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία F-16.

Ζητούσαν επίσης πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από πρόσφατες αναφορές για αίτημα από την Τουρκία για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και δεκάδων άλλων από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της που ζητά να εκσυγχρονιστούν.

https://hellasjournal.com/