Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Η Μολδαβία θα είναι η επόμενη χώρα που θα εισέλθει στον πόλεμο με την Ρωσία. Πριν 24 ώρες συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της χώρας, φιλορώσος και στενός φίλος του Β.Πούτιν, Igor Dodon.
Η σύλληψη του Igor Dodon είναι “κομβικής σημασίας” για ολόκληρη την περιοχή της Μολδαβίας καθώς δείχνει στην Μόσχα πως ο ρωσικός Στρατός πρέπει να φτάσει Υπερδνειστερία.
Ουσιαστικά ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Βρετανία με την κίνηση αυτή ώθησαν τον Β.Πούτιν να επεκτείνει την στρατιωτική επιχείρηση με κάθε κόστος.
Η επίσημη κατηγορία της σύλληψης Dodon είναι “διαφθορά” και “παράνομος πλουτισμός”.
Η σύλληψη έρχεται μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας ΗΠΑ και Βρετανίας στην χώρα με στόχο τον εξοπλισμό της σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά στάνταρ.
Οι Ρώσοι μιλούν για “ένα βήμα πριν εισέλθει στον πόλεμο η Μολδαβία” καθώς στόχος της νυν προέδρου είναι η πολιτική εκκαθάριση από φιλορωσικά στοιχεία ώστε να ξεκινήσει η επίθεση στην Υπερδνειστερία.
Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων αυτών, αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας τόνισε ότι “ο ρωσικός στρατός πρέπει να εγκαταλείψει την Υπερδνειστερία, καθώς παραβιάζει την ουδετερότητα της δημοκρατίας”
«Είμαστε μια ουδέτερη χώρα, γι’ αυτό ζητούμε την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το έδαφος της Υπερδνειστερίας, επειδή η παρουσία τους παραβιάζει την ουδετερότητά μας», είπε η Σαντού.
Δείτε βίντεο
ΗΠΑ-Βρετανία ξεκινούν τον εξοπλισμό της Μολδαβίας!
Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ βρέθηκε στο Κισινάου για επίσκεψη εργασίας. Αργότερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Μολδαβίας.
Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει όπλα στη Μολδαβία.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν όπλα στη Μολδαβία, εάν χρειαστεί” δήλωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές στο Κισινάου.
“Τέτοιες διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Γκρέγκορι Μικς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
“Οι αρχές των ΗΠΑ είναι έτοιμες να μεταφέρουν όπλα στη Μολδαβία εάν ληφθεί αντίστοιχο αίτημα από την κυβέρνηση της χώρας” πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μίλησε για την ανάγκη αποστολής σύγχρονων όπλων στη Μολδαβία.
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, τέτοια μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της χώρας από μια ρωσική «εισβολή».
Πρόσθεσε ότι “βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί ότι η άμυνα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συμμορφώνεται με τα «πρότυπα του ΝΑΤΟ». Εάν το σχέδιο εγκριθεί, η Συμμαχία θα παράσχει στον στρατό της Μολδαβίας σύγχρονα όπλα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dodon ήταν ο μόνος που μίλησε ανοιχτά εναντίον της πρότασης ΗΠΑ-Βρετανίας για εξοπλισμό της χώρας με ΝΑΤΟϊκά όπλα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε ότι υπολογίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας και την «ενεργειακή ασφάλεια».
«Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τα κράτη θα είναι μαζί με τη Μολδαβία για την αποκατάσταση της οικονομίας και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Sandu.
Στη συνέχεια ζήτησε να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Υπερδνειστερία.
Ρωσικά ΜΜΕ: Το φιλοδυτικό καθεστώς Σαντού καταστρέφει την αντιπολίτευση
Αξίζει να σημειωθεί πως η σύλληψη του Igor Dodon έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στην Ρωσία.
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon, που συνελήφθη είναι ένα μοναδικό πρόσωπο. Ο μοναδικός ηγέτης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που σε όλη την προεδρική του θητεία μιλούσε ακούραστα για την ανάγκη φιλίας με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο μόνος πρόεδρος μιας χώρας που είναι μέλος φιλοδυτικών ενώσεων (GUAM, Eastern Partnership, κ.λπ.), κατά τη θητεία των οποίων η χώρα αυτή υπέβαλε αίτηση για καθεστώς παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Σε συνθήκες που ολόκληρη η ελίτ της χώρας αυτοαποκαλούνται ως Ρουμάνοι, ο Ντόντον είπε και συνεχίζει να λέει ότι θεωρεί τον εαυτό του Μολδαβό και η γλώσσα του είναι η Μολδαβική.
Η έρευνα και η σύλληψη του Dodon είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό. Η πρώτη του κλήση στον εισαγγελέα για μια δεκαπεντάχρονη υπόθεση έγινε πέρυσι στις 29 Νοεμβρίου. Η πρόεδρος Maia Sandu, η οποία έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρο το δικαστικό σώμα με τη σιωπηρή έγκριση των δυτικών επιμελητών της, ζητούσε τη σύλληψή του εδώ και καιρό. Το τελευταίο διάστημα οι απαιτήσεις από την πλευρά της ακούγονταν όλο και πιο επίμονα.
Η σύλληψη τoυ Dodon, αντιπάλου της στις προεδρικές εκλογές, έγινε ανήμερα των γενεθλίων της, στις 24 Μαΐου. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ημέρα αυτή η Σαντού πέταξε στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, η ρωσική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας επηρέασε τη σύλληψη του Dodon.
Στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της προέλασης του ρωσικού στρατού, η φιλοδυτική ηγεσία της Μολδαβίας έλαβε λευκή άδεια από τη Δύση για να καθαρίσει το πολιτικό πεδίο από όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν φιλικές ή απλώς κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Τρεις περιοχές στο στόχαστρο
Οι αρχές της Μολδαβίας είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν την εξάλειψη της ρωσικής επιρροής σύμφωνα με το ουκρανικό μοντέλο. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα ληφθούν υπόψη και οι τοπικές ιδιαιτερότητες: η παρουσία μιας de facto ανεξάρτητης Υπερδνειστερίας και τέτοιων ανοιχτά φιλορωσικών περιοχών όπως η Gagauzia και η περιοχή Taraclia.
Η ηγεσία των περιοχών αυτών θα εκφοβιστεί και θα αναγκαστεί να υποταχθεί, καθώς κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο από την επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, Ιρίνα Βλάχ.
Η σύλληψη του Igor Dodon, ο οποίος δεν είναι επίσημα πρόεδρος του Κόμματος των Σοσιαλιστών και δεν είναι καν μέλος της ηγεσίας του κόμματος, σε κάθε περίπτωση αλλάζει ριζικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η πολιτική κατηγορία της «προδοσίας» κάνει τον Dodon θύμα της φιλοδυτικής ανομίας της Sandu και μάρτυρα της φιλορωσικής ιδέας στη χώρα. Ακόμη και εκείνοι οι δημοσιογράφοι και τα δημόσια πρόσωπα που τον επέκριναν ανελέητα πρόσφατα, όπως ο Ντμίτρι Τσουμπασένκο, μιλούν υπέρ του Dodon.
Τα τρία σενάρια και ο πόλεμος
Όπως σημειώνει ο Τσουμπασένκο, στις ενέργειές τους οι Sandu και PAS ακολουθούν τον δρόμο των Ουκρανών ομολόγων τους με κάποια καθυστέρηση:
Στην Ουκρανία παρατηρείται ο εξής αλγόριθμος: 1. Εδραίωση ενός φιλοευρωπαϊκού-εθνικιστικού καθεστώτος. 2. Καταστολές πολιτικών αντιπάλων. 3. Πόλεμος. 4. Απώλεια εδαφών και πληθυσμού. 5. Η κατάρρευση της χώρας. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει φτάσει στο 4ο στάδιο αυτού του σεναρίου, οι ομόλογοί της στο Κισινάου έχουν προχωρήσει στο 2ο».
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον Τσουμπασένκο, οι ενέργειες της Sandu υποστηρίζονται άνευ όρων από τους δυτικούς προστάτες της, αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες του λαού της Μολδαβίας να επηρεάσει με κάποιο τρόπο αυτό που συμβαίνει είναι ελάχιστες και τα παραπάνω σημεία 3, 4 και 5 θα μετακινηθούν από την θεωρία στην πράξη.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία σενάρια για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Στο πρώτο σενάριο, εάν σχηματιστεί στη Μολδαβία ένας ενιαίος συνασπισμός όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης εναντίον της Σαντού και του καθεστώτος της, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Εάν δεν σχηματιστεί ένας τέτοιος συνασπισμός (το δεύτερο σενάριο), οι ενέργειες των μολδαβικών αρχών και των δυτικών προστάτων τους θα γίνουν ακόμη πιο αλαζονικές και αυθόρμητες.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο. Η προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προς τον Δνείστερο και τον Δούναβη κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα αναγκάσει τη Σάντα και τα τσιράκια της να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να τραπούν σε φυγή προς τα δυτικά σύνορα. Λίγοι θα είναι αυτοί που θέλουν να εγγραφούν στην εδαφική άμυνα στη Μολδαβία” καταλήγουν οι Ρώσοι.
{Efenpress/ Μιχάλης Τσολάκης}