Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.
«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στο Κογκρέσο.
Η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο αποκρούστηκε τον Μάρτιο από μια ισχυρή ουκρανική αντίσταση.
Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν.
Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να περιορίσει την επιθυμία του να καταλάβει μόνο την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990.
Ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, για το οποίο «πιθανώς» θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, τόνισε η Χέινς.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς», πρόσθεσε.
«Σε σχέση με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να μας δουν να κινούμαστε σε μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά», τόνισε η Χέινς.
Κατά την ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα.
«Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν και οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν και βρισκόμαστε σε κάποιας μορφής στασιμότητα», τόνισε ο Μπέριερ.
OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία
Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).
Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Στην τελευταία καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.
«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».
Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.
«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων.
Άλλη πιεστική ανάγκη, το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσαν ότι η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.
Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα.
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.
Τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα
Περί τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε αδειάσει από την πλειονότητα των κατοίκων της αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
«Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.
Ακόμη και αν υπάρχει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας, οδικά μπλόκα, «αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν σας φοβίζουν, μπορείτε να επιστρέψετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους του Κιέβου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά ζήτησε προσοχή.
«Αν έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε σε περισσότερο προστατευμένους τόπους, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ζωή και την υγεία σας, παραμείνετε».
Στις 10 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι το ήμισυ του πληθυσμού της περιφέρειας του Κιέβου είχε φύγει και ότι είχαν παραμείνει «λίγο λιγότερα από δύο εκατομμύρια κάτοικοι».