Μειωμένος εμφανίστηκε σήμερα Τετάρτη ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.
Το κλείσιμο βασικού αγωγού στον σταθμό της Σοχρανίφκα, στην ευρύτερη περιοχή του Λουχάνσκ, που μεταφέρει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προφανώς απειλεί με «ενεργειακό μπλακ-άουτ» τη γηραιά ήπειρο.
Οι συνέπειες στο σύνολό τους θα φανούν άμεσα, αν και από το πρωί οι ροές άρχισαν να καταγράφονται μειωμένες. Αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι ροές θα μειωθούν κατά 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, την ημέρα, που είναι σχεδόν το ένα τρίτο της ποσότητας που μπορεί να μεταφερθεί μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.
Ως εναλλακτική προτάθηκε η ροή να μεταφερθεί στο δεύτερο βασικό αγωγό ωστόσο ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ χαρακτήρισε την εναλλακτική λύση ως «τεχνικά αδύνατη» και διέψευσε τις ουκρανικές αιτιάσεις περί αφαίρεσης αερίου από τον αγωγό.
Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την GTSOU σήμερα το πρωί, οι όγκοι που περνούν από τη Σοχρανίφκα έπεσαν στο μηδέν και αυτοί από τη Σούτζα αναμένονται αυξημένοι αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση.
Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU.
Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.
Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια αερίου της Μολδαβίας, η Moldovagaz, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τη διαμετακόμιση αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος μιας σημαντικής οδού.
«Όλα είναι καλά. Δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας, τη (ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου) Gazprom, για πιθανή παύση των προμηθειών αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Moldovagaz.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας έχει τεθεί σε επιφυλακή. Δηλώνει ωστόσο ότι η Γερμανία δεν απειλείται επί του παρόντος από το κλείσιμο της στρόφιγγας, με δεδομένο ότι κατά τη θερινή περίοδο μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Ο εφοδιασμός της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι διασφαλισμένος επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη αντιδράσει - τουλάχιστον όχι επισήμως.
Ετοιμάζεται ωστόσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να θωρακιστούν νοικοκυριά και κομβικές δημόσιες υπηρεσίες σε ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακ-άουτ.
Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Pais, σχεδιάζεται καθιέρωση τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χλμ. την ώρα και κάποιες Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις.
Πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης του σχεδίου είναι η 18η Μαΐου, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας του από τα κράτη-μέλη έως τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, 14:45