Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με «λομπίστες» στις ΗΠΑ προσλαμβάνοντας μια Ισραηλινή εταιρία που είναι γνωστή στις ΗΠΑ, η οποία έχει έρθει σε επαφή με 150 μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις της Τουρκίας.
Για τις υπηρεσίες αυτές, η Ισραηλινή εταιρεία θα λάβει μόλις 35.000 δολάρια τον μήνα, ποσό πολυ μικρό για να καταφέρει να πείσει μέλη του Κογκρέσου, για μια αγορά που αν πραγματοποιηθεί θα αλλάξει τις σχέσεις στην περιοχή και μέσα στην Συμμαχία. Όμως τα σχέδια της Τουρκίας δεν είναι να παραμείνει στην Δύση μέσα από Οργανισμούς, αλλά να οδεύσει προς τα Ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Και αυτή την φορά, όπως και στην περίπτωση των Patriot, θα χρησιμοποιήσει την αποτυχία της αγοράς των F-16 ώστε να κάνει ένα επιπλέον βήμα απομάκρυνσης από την Δύση. Το πρώτο βήμα ήταν η αγορά των S-400, ακολουθούσε η απομάκρυνση από Διεθνείς Συνθήκες, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, η φυλάκιση Καβάλα, και η κατάλυση του κράτους Δικαίου.
Η Τουρκία για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια θα πορευθεί με τα F-16 που διαθέτει, αφού ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι αυτός της Ρωσίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έχει την στήριξη των υπολοίπων μελών – Άρθρο 5- αν η επικείμενη σ΄ύγκρουση είναι ΄άμεση. Ούτε από την Συρία κινδυνεύει, ούτε από την Αρμενία, ούτε από το Ιράκ, ούτε από το Ιράν, πόσο μάλλον από την Ελλάδα και Βουλγαρία, μέλη της Συμμαχίας.
Ερωτηματικό αποτελεί η επιμονή του Άντονι Μπλίνκεν για την προμήθεια των νέων F-16 στην Άγκυρα. Το χάσμα μεταξύ Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Λευκού Οίκου δεν είναι το ίδιο με την περίοδο Τραμπ, και η επιμονή αυτή είτε εντάσσεται στην συνολική διαχείριση της Τουρκίας, είτε η σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα καθυστερήσει τόσο ο εξοπλισμός της Τουρκίας θα είναι απαραίτητος για εκείνη την στιγμή.