Μετά από δυο εβδομάδες παραμονής στον Ελληνικό «Ηνίοχο», η IAF επιστρέφει στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή, αλλά στο γενικευμένο De–briefing που είθισται να γίνεται ανάμεσα σε ιπταμένους και τεχνικούς, οι Ισραηλινοί ιπτάμενοι/μηχανικοί-πραγματικοί μαχητές- είχαν να πουν μόνο κολακευτικά σχόλια για την Ελληνική άσκηση που σχεδιάζεται από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, δηλαδή το γαναλόλευκο Top Gun.- Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι σύμμαχοι μας από τη Μ. Ανατολή επανέλαβαν κατά το Ελληνο-ισραηλινό τετ α τετ πως δεν συνηθίζουν να οργανώνουν αποστολές των δικών τους Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, αλλά αυτό που συμβαίνει και στους ίδιους με την Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική εξαίρεση στον κανόνα «απορρήτου» που ακολουθούν.
Οι air to air μαρτυρίες υπεροχής…
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές ήταν οι αναφορές στην red air team που είχαν απέναντί τους οι Ισραηλινοί και κυρίως τα «γεράκια» από την 335 Μοίρα «Τίγρης», την 336 Μοίρα «Όλυμπος» αλλά και τους γερόλυκους των F-16, της 330 Μοίρα «Κεραυνός».
Είναι αυτοί που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς αεροπόρους κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, ημέρα και νύχτα καθώς τα 10 υπερσύγχρονα και «ξεχωριστά» με τις Ισραηλινές προσθήκες F-16 Sufa, στέκονταν απέναντι από τα πιο σύγχρονα F-16 του Αράξου αλλά και τον παλαιότερο τύπο που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα F-16 Block 30.
Η εμπειρία και οι τακτικές που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες αεροπόροι, που πολλές φορές βάζουν στις τεχνικές τους, «ανορθόδοξες» μεθόδους για να δώσουν το δικό τους μάθημα στον οποιονδήποτε επίδοξο επιβουλέα, εντάσσονται και στις συμμαχικές ασκήσεις με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται ακόμη πιο ρεαλιστικές.
PHOTO GALLERY
«Εκμεταλλεύεστε τα μαχητικά σας στο έπακρο, οι air to air tact με τις πτήσεις από πολύ χαμηλό ύψος έως το υψηλότερο και τις ξαφνικές βολές είναι μοναδικό», φέρονται να λένε οι Ισραηλινοί προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, την στιγμή που έδιναν ραντεβού για τον «Ηνίοχο» του 2023.
Η 335 και η 336 Μοίρες είναι αυτές που επελέγησαν και εστάλησαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ισραηλινή άσκηση που γίνεται κάθε δυο χρόνια «Blue Flag». Κατά συνέπεια οι αεροπόροι μας γνωρίζουν ορισμένα από τα μυστικά των Ισραηλινών και με αυτό τον τρόπο ήξεραν και πως ν’ αντιμετωπίσουν τις αντίπαλες τακτικές. Η 330 Μοίρα είναι ένα «σχολείο» από μόνη της καθώς τα «30άρια» είναι τ’ αεροσκάφη που 34 χρόνια φρουρούν τους Ελληνικούς ουρανούς, ενώ όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη μονάδα είναι οι πλέον γνήσιοι αναχαιτιστές στον ουρανό του Αρχιπελάγους.
Το εύρος του FIR και η εναλλαγή στο αεροπορικό τερέν
Όπως πολλοί σύμμαχοι που «γεύονται» το εύρος και τα ύψη που επιτρέπονται σε μια άσκηση, δηλαδή το FIR Αθηνών, έτσι και οι Ισραηλινοί είχαν αυτό το δέλεαρ.
Και οι Ισραηλινοί ουσιαστικά χάρηκαν την ελευθερία που είχαν, να πετάξουν από το Καστελόριζο έως τους Οθωνούς και σε διαφορετικά ύψη αλλά και μέσα από την εναλλαγή του ανάγλυφου της Ελλάδας. Ανάμεσα σε ψηλά βουνά και χαράδρες εκατοντάδων μέτρων, μέχρι την θάλασσα του Αιγαίου, του Ιονίου και της Αν. Μεσογείου.
- Αυτό το περιβάλλον δημιουργεί «καλύτερα χέρια και αντανακλαστικά» φέρονται να σχολιάζουν όσοι εκ των Ισραηλινών έζησαν αυτές τις πτήσεις. Ελληνικά και Ισραηλινά φτερά βρέθηκαν είτε μαζί είτε «απέναντι» σε αποστολές- εκτός από τις air to air αναμετρήσεις- δυναμικής στοχοποίησης, προστασίας αεροσκαφών, προσβολής αεροδρομίων κι άλλων στόχων, επιθετικές ενέργειες ή και προστασία στόχων υψηλής αξίας.
Εκτός όμως από τα ευμενή σχόλια που έχει αποσπάσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και πιο συγκεκριμένα οι σχεδιαστές του Top Gun της χώρας μας από τους Ισραηλινούς που πήραν μέρος στον Ηνίοχο, ας μην ξεχνάμε ότι Ισραηλινοί commandos παίρνουν μέρος στην παράλληλη άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίωνας» που γίνεται τις ίδιες ακριβώς ημέρες σε όλη την επικράτεια.
Και αυτή η κίνηση ευρείας εξωστρέφειας του Τελ Αβιβ δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον Τύπο στο Ισραήλ ο οποίος μέσω δημοσιευμάτων αλλά και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει τις άριστες σχέσεις των δυο κρατών, όπως και το έντονο γεωστρατηγικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αν. Μεσογείου.
https://hellasjournal.com/