Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ότι το stealth μαχητικό αεροσκάφος επόμενης (6ης) γενιάς, γνωστό και ως Next Generation Air Dominance (NGAD) θα μπορεί να κάνει αναβάθμιση λογισμικού των λειτουργικών συστημάτων εν πτήσει, μια ικανότητα που κανένα μαχητικό στον κόσμο δεν έχει αυτή την στιγμή, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα πλεονέκτημα, ένα «μοναδικό όπλο» για τον πιλότο.
Ειδικότερα, η USAF ανέφερε ότι ο υπολογιστής του NGAD θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να ενημερώνει το λογισμικό που ελέγχει τα λειτουργικά συστήματα του αεροσκάφους, γεγονός που θα διευκολύνει την διαδικασία γρήγορης διαχείρισης και αντιμετώπισης bugs που ενδέχεται να προκύψουν.
Η ικανότητα που θα αλλάξει τα δεδομένα
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος CQ Brown, εξήγησε την πρωτοποριακή αυτή διαδικασία , κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και συντάκτες αμυντικού Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά το μαχητικό έκτης γενιάς τύπου NGAD θα διαχωρίζει το λογισμικό που σχετίζεται με τον έλεγχο πτήσης, από τον κεντρικό υπολογιστή,ο οποίος περιλαμβάνει λογισμικό που ελέγχει τις επικοινωνίες, τα ραντάρ, τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα οπλικά συστήματα.
Ακόμα, ο διαχωρισμός του λογισμικού ελέγχου πτήσης από το υπόλοιπο πακέτο λογισμικού του αεροσκάφους διασφαλίζει ότι, εφόσον ο κώδικας πληροί ορισμένες παραμέτρους, το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί προηγούμενη δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους.
Ο Αμερικανός Α/ΓΕΑ τόνισε πως στα σημερινά μαχητικά αεροσκάφη το λογισμικό «τρέχει» από έναν κεντρικό υπολογιστή και κάθε φορά που γίνεται μια σημαντική αναβάθμιση του λογισμικού, η USAF πρέπει να πραγματοποιεί δοκιμαστικές πτήσης για την πιστοποίηση των συστημάτων και για να επιβεβαιώσουν ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να πετάει με ασφάλεια δίχως λειτουργικά προβλήματα, που μπορεί να θέσουν τον πιλότο σε κίνδυνο.
Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, αναφέρει το Popular Mechanics, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Αμερικανού Αξιωματικού, εξετάζει σοβαρά να «ενσωματώσει» μελλοντικά αυτή την ικανότητα όχι μόνο στο NGAD, το οποίο έχει ως πρωτότυπο αεροσκάφος έχει ήδη πραγματοποιήσει μια πτήση, αλλά και στα μελλοντικά αεροσκάφη της, για τα οποία υπάρχει σχεδιασμός με ορίζοντα δεκαετιών και αφορούν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς.
Ο μελλοντικός στόλος της USAF και οι εκδόσεις του NGAD
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να μειώσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών από επτά τύπους σε «τέσσερα συν ένα». Ο μελλοντικός μαχητικός στόλος θα περιλαμβάνει:
- μαχητικά F-35,
- μαχητικά F-15EX,
- αναβαθμισμένα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις μαχητικά F-16
- εναέριες πλατφόρμες προγράμματος Next Generation Air Dominance
- το «συν ένα» αναμένεται να είναι αναβαθμισμένα A-10.
Σημειώνεται πως το νέο τζετ έκτης γενιάς θα έχει ως πρωταρχικό ρόλο την αεροπορική κυριαρχία αλλά θα είναι εξίσου ικανό να χτυπά αποτελεσματικά και επίγειους στόχους. Επίσης θα έχει ακόμα μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος αλλά και ωφέλιμο φορτίο οπλισμού, συγκριτικά με το F-22 και μάλλον θα υπάρξουν δύο διαφορετικές «εκδόσεις» του μαχητικού.
Η μία παραλλαγή του μαχητικού έκτης γενιάς θα είναι εξοπλισμένη με το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο φορτίου καυσίμων και οπλικών συστημάτων, που θα επιχειρεί στο θέατρο επιχειρήσεων του λεγόμενου «Ινδο-Ειρηνικού» απέναντι λογικά στην Κίνα. Η δεύτερη παραλλαγή θα έχει διαφορετική διαμόρφωση που θα του επιτρέπει να επιχειρεί σε μικρότερες αποστάσεις, στην Ευρώπη και με χαρακτηριστικά που θα το ευνοούν σε καταστάσεις αερομαχίες, απέναντι λογικά στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
Αναρτήθηκε στην Efenpress,από τον Μιχάλη Τσολάκη