12.4.22

Διάπλατες οι συμμαχικές πύλες για το ΕΤΑ: Focus με SOF από 9 χώρες στην αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών

 

Τα στελέχη του ΕΤΑ είναι τα πλέον εξειδικευμένα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, με γνώσεις και εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσα από πληθώρα συνεκπαιδευσεων με συναδέλφους τους από το ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Πηγή εικόνας: Hellasjournal


Έτοιμο να συνεισφέρει σε γνώσεις και εκπαίδευση, μαζί με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από άλλες 9 Ευρωπαϊκές χώρες στην Αφρική, είναι το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, που αποτελεί μια από τις μονάδες «αφρόκρεμα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τμήμα των Ελλήνων SOF μεταβαίνει, έπειτα και από την πολιτική έγκριση, στη νοτιοανατολική Αφρική στην περιοχή της Μοζαμβίκης, στο πλαίσιο της «EUTM-Moz».

  • Πρόκειται γι’ αποστολή της ΕΕ, απόλυτα προσανατολισμένη στην «επιχειρησιακή κουλτούρα» του ΕΤΑ. Στόχος είναι οι Έλληνες και οι συνάδελφοί τους από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, να εκπαιδεύσουν Αφρικανούς στην αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, αλλά και στην προστασία του τοπικού πληθυσμού από ακραίους ισλαμιστές που δρουν στην περιοχή.

Η συμμαχική πόρτα έχει ανοίξει διάπλατα για τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, ιδίως του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κάτι που έρχεται ως αναγνώριση ύστερα από το Νατοϊκό «αριστείο» που έλαβε το ΕΤΑ ως «Combat Ready», τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη άσκηση «Ωρίωνας 2022» κατά την οποία έξι χώρες έλαβαν μέρος στα σενάρια που εκπονήθηκαν από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Η συγκεκριμένη μονάδα πάντως είναι αυτή που ίσως έχει «γράψει» τις περισσότερες συνεκπαιδεύσεις, τόσο εντός της Ελληνικής επικράτειας, όσο και στο εξωτερικό. Τα στελέχη του ΕΤΑ έχουν βρεθεί δίπλα στους καλύτερους και πιο εμπειροπόλεμους, παίρνοντας από αυτούς όλη εκείνη την εμπειρία που φέρουν από τα σύγχρονα πεδία των μαχών, αφού έχουν αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες απειλές.

Τα ίδια στελέχη από την Ελλάδα ήταν αυτά που είχαν επιλεγεί και πάλι όταν το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής άμυνας, όταν συζητούνταν με την Γαλλία η αποστολή SOF στο Μάλι της Αφρικής.

  • Όμως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Φεβρουάριο έριξε τους «τίτλους τέλους», τουλάχιστον για τους περίπου 2500 στρατιωτικούς από την Γαλλία που βρίσκονταν σ’ αυτή την όχι και τόσο φιλόξενη περιοχή της Αφρικής.

Η επονομαζόμενη «Τακούμπα», δηλαδή οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Μάλι, πλέον είναι παρελθόν, ενώ το Παρίσι γι’ αυτή την εξέλιξη άφησε σαφείς αιχμές για το καθεστώς διακυβέρνησης στην περιοχή.

Από την «Τακούμπα» ready για Μοζαμβίκη…

Η απόφαση για την δημιουργία της λεγόμενης EUTM-Moz ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε συνεδρίαση που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2021, μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί από την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή απόφαση όπως καταγράφεται επίσημα, στόχος αυτής της αποστολής, στην οποία λαμβάνουν μέρος στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Ρουμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Λιθουανία, την Αυστρία και την Εσθονία, είναι η παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Μοζαμβίκης, προκειμένου να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και ν’ αποκατασταθεί η ασφάλεια στην επαρχία Κάβο Ντελγκάδο.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Ευρώπη προβλέπει πως αυτή η αποστολή θα ολοκληρωθεί σε περίπου δυο χρόνια μετά την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας από τις δυνάμεις της Μοζαμβίκης, οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα θ’ αξιολογούνται από τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών αποστολών.

  • Ο προϋπολογισμός γι’ αυτή την αποστολή έχει κοστολογηθεί σε πρώτη φάση στα 15,16 εκατομμύρια ευρώ και μέσα από το fast track πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν μονάδες πεζοναυτών στο Κατέμπε, τμήματα Ειδικών Δυνάμεων στο Σιμόϊο, ενώ αναμένεται πως σταδιακά θα δημιουργηθεί και τμήμα ταχείας αντίδρασης αποτελούμενο από στελέχη του στρατού της Μοζαμβίκης η οποία θ’ απαρτίζεται από περίπου 1100 άτομα.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι αντιτρομοκρατικά σχέδια, προστασίας πολιτών καθώς και η συμμόρφωση στο Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης ειδικής εκπαίδευσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. 

Η αποστολή βασίζεται στην υπάρχουσα εκπαιδευτική αποστολή που είχε ξεκινήσει από τον στρατό της Πορτογαλίας, τον Ιανουάριο του 2021 και που ο αρχικός στόχος ήταν η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και η σύσταση τμήματος ταχείας αντίδρασης ως μια απάντηση στην κρίση του Κάβο Ντελγκάδο.

https://hellasjournal.com/