Η «χερσαία Σούδα» που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ, παρακάμπτει τα Στενά ως οδός προώθησης ενισχύσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αποφεύγοντας τον γνωστό ρόλο της Τουρκίας. Παράλληλα, η Αμερική «λοξοκοιτάει» και προς τα Βαλκάνια επιχειρώντας να αποτρέψει ανάφλεξη, καθώς υπάρχουν σημεία όπου η συνύπαρξη Ρωσικής και Δυτικής επιρροής είναι ιδιαιτέρως προβληματική… Ο πόλεμος στην Ουκρανία πάντως οδηγεί σε βίαιη αφύπνιση τους τελευταίους εναπομείναντες στην Ελλάδα, που επέμεναν να θεωρούν τη στρατιωτική ισχύ ανεπίκαιρη, αν και ο γνωστός «ιδιότροπος» γείτονας είχε προλάβει με το κρεσέντο της αναθεωρητικής του συμπεριφοράς να ξυπνήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της «συμπαθούς ομάδας» των αιθεροβαμόνων στη χώρα μας… - Πάνω από 15 χρόνια παραμέλησης έως παντελούς εγκατάλειψης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας στην τύχη της, τα στρατιωτικά Επιτελεία δεν έπαψαν να προειδοποιούν ότι κάθε μέρα που περνούσε υπονομευόταν η δυνατότητά τους να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Ήρθε λοιπόν ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων και άλλαξε τα πάντα. Όσο μάλιστα οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν στο παραλιακό μέτωπο της περιφέρειας του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ) με μια πορεία που «φώναζε» ότι στόχο είχε να καλύψει στρατιωτικά, από βορρά τη χερσόνησο της Κριμαίας που είχε καταληφθεί το 2014, μειώνοντας την τρωτότητά της, πάντα με στρατιωτικούς όρους, στο ΝΑΤΟ σήμαινε συναγερμός. Παρόλο που όλα κρίνονται επί του πεδίου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έβγαλαν αδυναμίες, η έμφαση των επιχειρήσεων παραμένει στα νότια. Κι όσο τα ρωσικά πλήγματα επιμένουν και στην –Ελληνικού ενδιαφέροντος- περιοχή της Οδησσού, τόσο προσέγγιζαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟΑυτό σημαίνει ότι καλύπτονται αμυντικά από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας. Σε περίπτωση επίθεσης οι δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου υποχρεούνται να τις υπερασπίσουν. Ο αντίπαλος είναι η Ρωσία. Δεν έχουν όλοι την «τύχη» της Ελλάδας άλλωστε, ο αντίπαλος να είναι μια σύμμαχος χώρα… - Όσο πλησιάζουν οι Ρώσοι, το ΝΑΤΟ αντελήφθη ότι δεν θα μπορούσε να περιμένει άλλο και έπρεπε να προβεί σε ενέργειες που θα έστελναν αποτρεπτικό μήνυμα στον αντίπαλο που να του υπενθυμίσει πως η δράση φέρνει αντίδραση. Αποφασίστηκε η δημιουργία πολυεθνικής – συμμαχικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης 1.000 ατόμων, σε Βουλγαρικό έδαφος. Η παρουσία τέτοιας δύναμης σημαίνει ότι ο αντίπαλος αντιλαμβάνεται πως αν την πλήξει δεν θα έχει κηρύξει τον πόλεμο μόνο στη φιλοξενούσα χώρα.
Άρα, η παρουσία της δύναμης λειτουργεί ως «πυροκροτητής» τον οποίο η Ρωσία γνωρίζει πως δεν πρέπει να πυροδοτήσει. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει περιθώριο ολιγωρίας. Η συνδρομή σε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό είναι συμβολική, αν και για οποιαδήποτε μετακίνηση η Ελληνική διαδικασία προβλέπει απόφαση του ΚΥΣΕΑ. - Όταν δοθεί το πράσινο φως, στη Βουλγαρία σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθεί μια δύναμη ενισχυμένης διμοιρίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από τέσσερα M901 ITV (M113 που φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους TOW). Κάποιες σκέψεις αποστολής ASRAD (αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς με πυραύλους Stinger) εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, καθώς ζυγίστηκε από τους στρατιωτικούς πως ότι το κενό που θα άφηναν στην άμυνα του σημείου από το οποίο θα αφαιρούνταν, θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με αυτό των τεσσάρων αντιαρματικών TOW.
Η Ελλάδα πάντως είναι συνεπής στις Συμμαχικές της υποχρεώσεις και ξεκαθάριζε όμως σε όλους τους τόνους ότι λαμβανόταν μέριμνα ώστε να μην πληγεί η αμυντική θωράκιση κάθε σπιθαμής του Ελληνικού εδάφους… https://hellasjournal.com/ |