Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την ΕΕ να ενεργήσει πιο ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, καθώς Κίνα και Βρυξέλλες συγκρούστηκαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ηγέτες του μπλοκ προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε την ΕΕ «να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική έναντι της Κίνας» - μια συγκαλυμμένη κριτική για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ σε ότι αφορά τις κυρώσεις.
Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας που αποκάλυψε τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι η Κίνα δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια» στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν «σαφώς αντίθετες απόψεις».
Οτιδήποτε έκανε η Κίνα που υποστήριξε την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο θα προκαλούσε «μεγάλη ζημιά στη φήμη» της χώρας στην Ευρώπη, προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν. «Η Κίνα έχει επιρροή στη Ρωσία και επομένως αναμένουμε από αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της» για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, είπε.
Ο Σι, ωστόσο, αρνήθηκε να υποχωρήσει από τη θέση του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν υιοθετήσει αυτό που οι Κινέζοι διπλωμάτες αποκαλούν «νοοτροπία ψυχρού πολέμου» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Ενώ οι διπλωμάτες του Xi επιμένουν ότι η Κίνα είναι ουδέτερη σε ότι αφορά την Ουκρανία, αυτοί και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τις δικαιολογίες της Ρωσίας για την εισβολή.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι είπε ότι οι «περιφερειακές διενέξεις ασφαλείας» στην Ευρώπη ήταν η «αρχική αιτία» της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο Σι «δεν καταδίκασε, αλλά ούτε και υπερασπίστηκε» την εισβολή του Πούτιν, σύμφωνα με πρόσωπο που ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, προσθέτοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος αγνόησε μια ευθεία ερώτηση του Μισέλ για το αν υποστήριζε την εισβολή. Αντίθετα, ο Σι αναφέρθηκε στη σημασία της κατανόησης των «ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε η πηγή.
Σε μια ξεχωριστή βιντεοκλήση με το δίδυμο της ΕΕ, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επέμεινε ότι το Πεκίνο εργάζεται για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης «με τον δικό του τρόπο».
Ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, ο Γουάνγκ Γι, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «το ουκρανικό ζήτημα» ήταν αποτέλεσμα «της μακροπρόθεσμης συσσώρευσης συγκρούσεων ασφαλείας στην Ευρώπη» καθώς και «νοοτροπίας ψυχρού πολέμου».
Ο Γουάνγκ φιλοξένησε τον Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνάντησης για την ασφάλεια για το Αφγανιστάν την Τετάρτη, την πρώτη τους προσωπική συζήτηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σι και ο Πούτιν είπαν ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη συνεργασία τους. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η απειλή των δευτερογενών δυτικών κυρώσεων εμπόδισε την Κίνα από το να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην ταλαιπωρημένη ρωσική οικονομία.
«Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αντισταθμίσει το κόστος των κυρώσεων επειδή δεν θέλει να προκαλέσει δευτερεύουσες κυρώσεις ή να εμπλακεί περισσότερο στην ασταθή ρωσική οικονομία», δήλωσε η Francesca Ghiretti, αναλύτρια ΕΕ-Κίνας στο Ινστιτούτο Mercator για την Κίνα. Studies, ένα γερμανικό think-tank.
«Το Πεκίνο θέλει να αποφύγει κάθε άλλο οικονομικό πόνο πέρα από τα lockdown της πανδημίας και τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε.
Το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ ήταν αξίας 1,9 δισ. ευρώ την ημέρα, σε σύγκριση με 330 εκατ. ευρώ ημερησίως με τη Ρωσία, είπε η φον ντερ Λάιεν, υποδηλώνοντας ότι η στάση του Πεκίνου στον πόλεμο θα μπορούσε να απειλήσει αυτή τη ροή.
αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη