27.4.22

Πούτιν σε Γκουτιέρες: Κάντο όπως το Κοσσυφοπέδιο

 

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Γκουτιέρες να ισχύσει για Λουχάνσκ και Ντονμπάς ό,τι ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ συνέκρινε τον ουκρανικό στρατό με τους τρομοκράτες του ISIS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνέκρινε τις ενέργειες του Κιέβου με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το RIA Novosti.

«Ακούμε από τις ουκρανικές αρχές ότι υπάρχουν πολίτες εκεί. Αλλά τότε οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού είναι υποχρεωμένοι να τους απελευθερώσουν. Ή ενεργούν όπως οι τρομοκράτες σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως το ISIS στη Συρία, κρύβονται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό. Το πιο απλό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν έξω. Γιατί είναι πιο εύκολο» υποστήριξε  ο Πούτιν, αναφερόμενος στους Ουκρανούς που εξακολουθούν να μένουν οχυρωμένοι στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης.

Ο Πούτιν είπε ότι η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε επαφή με όσους παρέμειναν στο έδαφος του εργοστασίου. Το εργοστάσιο είναι εντελώς απομονωμένο, δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ  ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ προκειμένου να σταματήσει τη γενοκτονία του τοπικού πληθυσμού, που οργανώθηκε από το Κίεβο. Αυτό συνέβη αφού το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας στη Δύση προτίμησαν να μην τα προσέξουν όλα αυτά», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Όπως…Κοσσυφοπέδιο

Παράλληλα, τόνισε ότι και οι δύο δημοκρατίες έγιναν ανεξάρτητες κατ’ αναλογία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο.

«Προσωπικά διάβασα όλα τα έγγραφα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, που λέει ότι κατά την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, οποιοδήποτε έδαφος κάθε κράτους , δεν υποχρεούται να ζητήσει άδεια για να δηλώσει την κυριαρχία του στις κεντρικές αρχές της χώρας. Αυτό ειπώθηκε για το Κοσσυφοπέδιο, και αυτή είναι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Και αυτή η απόφαση υποστηρίχθηκε από όλους»  είπε ο Πούτιν .

«Από αυτή την άποψη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είχαν το ίδιο δικαίωμα, αφού ήδη υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο».

Η «πρόκληση της Μπούτσα»

Η Μόσχα ήταν πάντα έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας και τα μέρη πέτυχαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες στην Τουρκία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη καταφέραμε να επιτύχουμε μια αρκετά σοβαρή πρόοδο»,τόνισε.

«Ωστόσο, τότε η Ρωσία αντιμετώπισε μια πρόκληση στο Μπούτσα με την οποία δεν έχει καμία σχέση», υποστήριξε ο Πούτιν.

«Ξέρουμε ποιος το έκανε. Ξέρουμε ποιος προετοίμασε αυτήν την πρόκληση, με ποια μέσα και τι είδους άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτήν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μετά από αυτό, πρόσθεσε,η θέση των Ουκρανών διαπραγματευτών άλλαξε δραματικά.

«Απομακρύνθηκαν από τις προηγούμενες προθέσεις τους και άφησαν στην άκρη τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας, αφαιρώντας τα εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης και των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απλώς το αρνήθηκαν» είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία απόφασης για τα σημεία αυτά στο πλαίσιο τουλάχιστον ενός σχεδίου συμφωνίας καθιστά αδύνατη την επίλυσή τους σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το Κρεμλίνο αναμένει να βρεθεί λύση στο διπλωματικό επίπεδο. «Διαπραγματευόμαστε. Δεν το αρνούμαστε»  είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε κράτος. «Ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο, επομένως προχωράμε από το γεγονός ότι υπάρχει αυτό που πραγματικά είναι. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους”, είπε ο Πούτιν.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του Κυρίου»

«Κοιτάμε με έκπληξη ορισμένες από τις δηλώσεις των συναδέλφων μας σχετικά με το γεγονός ότι κάποιος στον κόσμο είναι εξαιρετικός, διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα, επειδή ο Χάρτης του ΟΗΕ αναφέρει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη διεθνή επικοινωνία είναι ίσοι μεταξύ τους – ανεξαρτήτως ισχύος, μεγέθους και τη γεωγραφική του θέση. Νομίζω ότι αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που έχουμε γράψει και εμφανίζεται στη Βίβλο: εκεί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Σίγουρα θα βρούμε το ίδιο πράγμα στο Κοράνι και στην Τορά. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του Κυρίου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος  στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Υποστήριξε οτι στόχος του είναι να «προστατεύσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια».

naftemporiki.grhttps://infognomonpolitics.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Φώτιο Μ.