Αλεξία Τασούλη
Επειτα από εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και της πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Ουάσινγκτον κλείδωσε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε έμμεσα χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι «προγραμματίζεται η συνάντηση του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον η οποία θα γίνει σύντομα».
Μένει να ανακοινωθεί η ακριβης ημερομηνία, αν και η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον στις 18 Μαιου είναι μια συγκυρία που η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συνδυαστεί τόσο για επικοινωνιακούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Αναμφίβολα οι διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη έπαιξαν ρόλο για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος θεσμός που ξεκίνησε την υλοποίηση της επικαιροποιημένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας με τον Αντονι Μπλίνκεν και μέσω αυτής μεταφέρθηκε στρατιωτικό υλικό και μέσα του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και προς την Πολωνία, με τελευταίο παράδειγμα τα άρματα μάχης Abrams και τα τεθωρακισμένα οχήματα Bradley του αμερικανικού στρατού.
Οι Αμερικανοί εκτίμησαν ιδιαίτερα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν πολύτιμη δίοδος από τη στιγμή που έκλεισαν τα Στενά.
Το είπε ξεκάθαρα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφρι Παιατ σε πρόσφατες δηλώσεις του:
«Αν κοιτάξετε τον χάρτη και δείτε πού είναι συγκεντρωμένες οι ρωσικές δυνάμεις σήμερα με την ήττα της επίθεσης στο Κίεβο, θα αντιληφθείτε ότι συγκεντρώνονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στην Αζοφική Θάλασσα. Αυτή είναι η περιοχή της ελληνικής ιστορικής γεωπολιτικής επιρροής και είναι η περιοχή της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει έναν απαραίτητο ρόλο ακριβώς λόγω της Αλεξανδρούπολης, λόγω της Σούδας».
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η έγκυρη γερμανική εφημερίδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη», σημειώνεται στην έντυπη έκδοση και σύμφωνα με το δημοσίευμα «το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία».
Ο πρόεδρος του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter δεν κρύβει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας όπως της Πορτογαλίας προς τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Ο αμερικανικός παράγοντας εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα τάχθηκε ξεκάθαρα με τη Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, έστειλε όπλα στο Κίεβο και απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες. Η υφυπουργός εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ θα επιθυμούσε βέβαια να είχε λάβει διαβεβαίωση κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα ότι θα στέλναμε και άλλα σοβιετικής προέλευσης οπλα, το Πεντάγωνο όμως απέρριψε το πιεστικό αίτημά της.