Στο κάδρο της αξιοποίησης του φυσικού αερίου οι ΗΠΑ θέλουν να φιγουράρει και η κατοχική Τουρκία, αποκαλύπτει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Είναι μια θέση, την οποία μετέφερε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.
Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει τούτο, δεδομένης της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ίσως γι’ αυτό που θα υπάρξουν κινήσεις στο Κυπριακό, όχι όμως για λύση, καθώς τούτο θα πάρει χρόνο, αλλά για ΜΟΕ, που θα περιλάβουν και τους υδρογονάνθρακες.
Ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως μπορεί να επιτευχθεί μια «συμφωνία για τη λύση», που δεν θα είναι τελική.
Αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες, από τουρκικής πλευράς φαίνεται να υπάρχουν «ιδέες».
Σε ό,τι, πάντως, αφορά την ιδέα ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο, όπως πρόσφατα ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φαίνεται να εννοεί ένα παλιό σενάριο, τουρκικής εμπνεύσεως και -παρασκηνιακής- προώθησης.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η πιο οικονομική οδός είναι η μεταφορά του αερίου με υποθαλάσσιους αγωγούς, που θα συνεχίζουν χερσαίοι στο έδαφος της Κύπρου, θα προχωρούν υποθαλάσσιοι και θα φθάνουν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Ένα σενάριο, που φαντάζει σήμερα εξωπραγματικό, πλην όμως έτυχε επεξεργασίας από τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία, μάλιστα, σε σχέση με τα τεχνικά ζητήματα προβάλλει ένα δικό της προηγούμενο. Αυτό του σχεδίου για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Είναι σαφές πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει εξωπραγματικό και ανέφικτο.
Η Άγκυρα επενδύει σε πιέσεις που θα ασκηθούν από ΗΠΑ και Ε.Ε. προς τη Λευκωσία, καθώς όλοι βιάζονται να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο.