23.4.22

Αγώνας μετ’ εμποδίων το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος: Ύφαλοι, σκόπελοι και επιμένοντες «μνηστήρες»…

 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι εκλογές στην Γαλλία, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το νομικό ξεκαθάρισμα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, συνδέονται άμεσα με το Πολεμικό Ναυτικό και το χτίσιμο του στόλου που οδηγεί στο μέλλον ή μήπως όχι;

Η εκλογική μάχη στην Γαλλία έχει δυο διαφορετικές πτυχές που απηχούν στην Ελληνική πραγματικότητα. Η πρώτη έχει να κάνει με την σχέση που έχει αναπτύξει Ελλάδα και Γαλλία, όπου κορωνίδα αυτής είναι το σύμφωνο αμυντικής συνδρομής, το οποίο βεβαίως έφερε την προμήθεια των 24 Rafale F3R και των τριών φρεγατών FDI.

Όμως ας μην ξεχνάμε ότι υπό Γαλλική προεδρεία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου στη επόμενη σύνοδο, σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πως θα ζητήσει οι αμυντικές δαπάνες, όπως κι εκείνες της ενέργειας να μην συνυπολογίζονται στα ελλείματα του προϋπολογισμού. Από την άλλη πλευρά όραμα του Εμ. Μακρόν είναι η αυτάρκεια της Ευρώπης στην άμυνα κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα βασικό στοιχείο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια…

Τα «γρανάζια» των ΗΠΑ…

Όμως τον Μάϊο έρχεται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στο τετ α τετ με τον Τζο Μπάϊντεν πολλά είναι ανοιχτά στα θέματα άμυνας. Από το αεροσκάφος 5ης γενιάς μέχρι τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, αλλά και πλοία των Ηνωμένων πολιτειών που τίθενται σε καθεστώς παροπλισμού, είτε μετά από δεκαετίες υπηρεσίας είτε μετά από δυσεπίλυτα προβλήματα στα «γρανάζια» τους γεγονός που οδήγησε τους Αμερικανούς Ναυάρχους να λάβουν την απόφαση της απόσυρσης.

  • Παρά το γεγονός πως οι Αμερικανοί, όταν έκλεισε η συμφωνία με την Γαλλία για τις τρεις φρεγάτες Belh@rra, δήλωσαν πως γνώριζαν αυτή την εξέλιξη και την χαιρετίζουν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δυσαρεστήθηκαν κυρίως επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν στα τάρταρα της επιχειρησιακής αξιολόγησης, αλλά κι επειδή όπως έλεγαν είχαν εργαστεί σκληρά για να ετοιμάσουν την δική τους πρόταση προς την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό. Και είναι οι ίδιοι που ακόμη και τώρα επιχειρούν να «σπρώχνουν» πλοία που αποσύρονται από το US NAVY για να έρθουν στον Ελληνικό ναύσταθμο.

Ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο θα θύμιζε έντονα τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior, που επίσης αν δεν τα είχε πάρει η Ελλάδα, έναντι 70 εκ., την επομένη κι όλας ημέρα θα είχαν γίνει σκραπ.

Τι εννοούμε, όπως το παραλληλίζουν οι πηγές μας; Όπως εκείνα τα ελικόπτερα ήρθαν στην Ελλάδα τυλιγμένα σε ζελατίνα, συνοδεία πολλών ανταλλακτικών, (σ.σ. κι ακόμη παλεύουν στην Αεροπορία Στρατού να φτιάξουν έναν υποτυπώδη εναέριο στόλο από αυτά) μην δούμε «προβληματικά γρανάζια» να έρχονται στην χώρα μας τυλιγμένα σαν «δώρο» και να πρέπει στη συνέχεια αυτά να περάσουν από τον Ελληνικό τόρνο…

Κλειδί των κορβετών τα ναυπηγεία

Πάντως στην Ελλάδα οι «μνηστήρες» θα ζήσουν το Ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα, αν και στο επίπεδο των συζητήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τα όσα λέγονται είναι καθαρά τεχνικά, που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των νέων πλοίων σε ηλεκτρονικό επίπεδο εγκαταστάσεων.

  • Το ενδιαφέρον των μνηστήρων εστιάζεται στις εξελίξεις των νομικών θεμάτων που πρόκειται να επιλυθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μόνο τότε επισημαίνουν πηγές από το πολεμικό ναυτικό πως θα «ξεκλειδώσουν» οι συζητήσεις για το μέλλον του χτισίματος κορβετών στην Ελλάδα αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, για τις οποίες επισημαίνουμε από εδώ ακόμη μια φορά, ότι εκείνο που μας μεταφέρεται από το Πολεμικό Ναυτικό είναι ότι πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμό μεγάλου ρίσκου που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 500 εκ.

Πρόσω ολοταχώς η Belh@rra

Και την ώρα που όλα αυτά αλληλοσυνδέονται, τα τελευταία «τιτιβίσματα» των Γάλλων της Naval Group μαρτυρούν πως δεν αστειεύονται καθόλου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Λοριάν, όπως δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα σε κάποιο από τα έργα που είχαν αναλάβει γι’ άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι Γάλλοι είχαν κάνει την πρώτη εκδήλωσή τους στο ναυπηγείο, γιορτάζοντας το χτίσιμο του πρώτου κομματιού της νέας Belh@rra που προορίζεται για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μόλις τέσσερις μήνες μετά, η πρώτη FDI η οποία έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της, δεν είναι ένα κομμάτι χάλυβα, αλλά ένα ολοκληρωμένο πλοίο που συνεχίζει με ταχύς ρυθμούς να κατασκευάζεται ώστε να παραδοθεί στην ώρα του στο Γαλλικό ναυτικό, αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες τόσο εντός του ναυπηγείου, όσο και αφού πέσει στο νερό του Ατλαντικού.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν στο Πολεμικό Ναυτικό ότι πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες που πρέπει να κάνει ώστε να σταλεί το Ελληνικό κλιμάκιο στο Λοριάν, το οποίο θα πάρει ενεργό μέρος στο χτίσιμο της πρώτης νέας Ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας.

https://hellasjournal.com/