6 Απρ 2022

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

"Στερνή μου γνώση, να σ είχα πρώτα..."
Juan


 Αναθεωρείται το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
echrysanthopoulou@naftemporiki.gr

Την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού παράλληλα με προσπάθεια απεξάρτησης από το φυσικό αέριο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, λόγω της συγκυρίας όλες οι χώρες της Ευρώπης τροποποιούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασής τους και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, με την ενίσχυση κατά 50% της εξόρυξης καυσίμου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. 

Προσωρινό μέτρο

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «προσωρινό μέτρο», επισημαίνοντας ότι η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,72% «Πτολεμαϊδα 5» -που θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες- θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028 που είναι ο καταληκτικός ορίζοντας της απολιγνιτοποίησης. Ο έως τώρα σχεδιασμός προέβλεπε ότι η μονάδα θα ξεκινούσε να λειτουργεί ως λιγνιτική και θα μετατρεπόταν σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025. 

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα παραταθεί η λειτουργία των πιο σύγχρονων και αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη) οι οποίες σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να κλείσουν το 2023. Ο ίδιος συνάρτησε τη λήψη των τελικών αποφάσεων με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πορεία των τιμών των καυσίμων. Ο  κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μύθους τη δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη διαθεσιμότητα πάντοτε του φθηνού λιγνίτη, καθώς οικονομικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι έχουν δρομολογήσει εδώ και μία 10ετία τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα, όσα χρόνια κυβερνούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%.

DIMITRIS PAPAMITSOS

Ο ίδιος είπε επίσης ότι η ενεργειακή πολιτική επιβάλλεται να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις «πρόσκαιρες απαιτήσεις», χωρίς να χάνει τον κεντρικό προσανατολισμό. Ξεκαθάρισε δηλαδή δεν διακυβεύεται η στροφή σε πράσινες και καθαρές πηγές ενέργειας, Όπως είπε, «οι όποιες τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου για τη Ενέργεια και το Κλίμα δεν θα επηρεάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί» για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, ενώ «δεν αναιρούνται ούτε μεταβάλλονται οι δράσεις για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, καθώς η απολιγνιτοποίηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στρατηγική. Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η αδειοδότηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οι ΑΠΕ είναι σήμερα η φθηνότερη και η ασφαλέστερη πηγή ενέργειας, η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια, υιοθετώντας νέες καιτονόμες τεχνολογίες, όπως τα υπεράκτια αιολικά».

Η επένδυση των ΕΛΠΕ

DIMITRIS PAPAMITSOS

Αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη – το πρώτο από τα εμβληματικά έργα της απολιγνιτοποίησης που ολοκληρώνεται- ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το project συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο συνολικό οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Στο πάρκο αποτυπώνονται οι στόχοι για φθηνή και "καθαρή" ενέργεια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, κάνοντας την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος έκανε λόγο για εντυπωσιακή επένδυση, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, με το 35% να αποτελεί ελληνική προστιθέμενη αξία. Όπως επισήμανε πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα καλύπτει τη ζήτηση περίπου 75.000 νοικοκυριών.

Κατά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ  κ. Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε :«Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα».

https://www.naftemporiki.gr/