Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω κάτω στα γεωστρατηγικά δεδομένα και φαίνεται πως έχει «ξυπνήσει» από τον εξοπλιστικό λήθαργο χώρες που μέχρι χθες δεν έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμυνα.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Γερμανίας η οποία διαθέτει ισχυρό «κουμπαρά» ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και ανακοίνωσε πως το εξοπλιστικό της πρόγραμμα θα φτάσει τα 100 δις ευρώ. Μάλιστα οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως το Γερμανικό επιτελείο κάλεσε στελέχη από τις ΗΠΑ για συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την άμεση απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.
Η απειλή της Ρωσίας που πλανάται πάνω από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη επιφέρει πλήρη αστάθεια, επιβάλλοντας θα έλεγε κανείς την αλλαγή πλεύσης των χωρών οι οποίες δεν έθεταν ψηλά στην κυβερνητική τους ατζέντα την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και χώρες εκτός του πεδίου της Γηραιάς Ηπείρου, όπως ο Καναδάς που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Οτάβα από την Δευτέρα ανακοίνωσε πως το F-35 A Lightning II είναι η πρώτη του επιλογή. Μάλιστα ούτε ο αριθμός των μαχητικών 5ης γενιάς είναι ευκαταφρόνητος, ούτε φυσικά το κονδύλι των 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα 88 αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την Καναδική πλευρά το γεγονός της επιλογής του F-35 δεν σημαίνει απαραίτητα και την οριστική αγορά των αεροσκαφών διότι προηγούνται οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία και την USAF. Πάντως αν αυτές οι διαπραγματεύσεις φέρουν καρπούς και στις δυο πλευρές ο Καναδάς θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς το 2025.
Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως η μια, μετά την άλλη αεροπορίες, Ευρωπαϊκές ή μη, χώρες εντός ή εκτός ΝΑΤΟ, δείχνουν πως πριν τα μέσα αυτής της δεκαετίας σχεδιάζουν το μέλλον της άμυνάς τους, επιλέγοντας μάλιστα το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που υπερτερεί σε δυνατότητες όλων των υπολοίπων της Δύσης.
- Οι Πολωνοί το 2020 συμφώνησαν για την προμήθεια 32 F-35 ενώ πριν λίγους μήνες οι Φινλανδία ανακοίνωσε την αγορά 64 μαχητικών 5ης γενιάς στο ποσό των 10 δις. Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά έχουν ή πρόκειται να παραλάβουν 408 Stealth αεροσκάφη.
Κατά συνέπεια το Stealth μαχητικό προτιμάται ως το εξελιχθικό βήμα με το οποίο οι αεροπορίες Ευρωπαϊκές ή μη δείχνουν πως θα προχωρήσουν τις επόμενες δεκαετίες ώστε να αυξήσουν τις δυνατότητες των δικτυοκεντρικών αποστολών.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως και το Ισραήλ πρόκειται το επόμενο διάστημα να επενδύσει σε άλλη μια πολεμική μοίρα με μαχητικά F-35.
Στην ουρά οι αναποφάσιστοι…
Την ίδια στιγμή στην Ελληνική πραγματικότητα, μπορεί η «JSF» ομάδα να βρέθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, να προχώρησε σε επαφές, παρουσιάσεις, αυτοψίες αλλά οι δυο πλευρές έδωσαν νέο ραντεβού στο μέλλον με…ανοιχτή ημερομηνία!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Αμερικανοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να βρεθούν και πάλι με τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να γίνει το απαραίτητο «φροντιστήριο» που αφορά συγκεκριμένα σημεία για την σύνταξη της επίσημης επιστολής ενδιαφέροντος στην ένταξη του προγράμματος και την προμήθεια του F-35.
- Βεβαίως το αεροπορικό Επιτελείο που βρίσκεται ήδη εν αναμονή για την απόφαση της αναβάθμισης των F-16 Block 50, δεν έδωσε μια σαφή ημερομηνία στους Αμερικανούς για το επόμενο τετ α τετ τους. Η Αμερικανική πρόταση που ήρθε στην Αθήνα έκανε λόγο για 20 μαχητικά F-35 Lightning II με κόστος τα 3,5 δις, ενώ ο οπλισμός των 5ης γενιάς αεροσκαφών θα είναι μια ξεχωριστή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μάλιστα οι Αμερικανοί είχαν σημειώσει πως εφόσον προχωρήσει άμεσα η Αθήνα στην αποστολή επιστολής ενδιαφέροντος από το 2026 και μετά η Πολεμική Αεροπορία θ’ αρχίσει να παραλαμβάνει σταδιακά τα μαχητικά έως το 2031.
Ωστόσο η αποφασιστικότητα των Φινλανδών, των Ελβετών, των Καναδών, πιθανά όπως όλα δείχνουν των Γερμανών, ίσως και των Ισραηλινών, αλλάζει σίγουρα τα ημερομηνιακά δεδομένα μιας και το 5ης γενιάς αεροσκάφος εκτινάσσεται σε ζήτηση και η γραμμή παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει εδώ και τώρα όλες τις ανάγκες των παραγγελιών.
Το Αεροπορικό Επιτελείο δεν έχει κρύψει εδώ και χρόνια το ζοφερό ενδιαφέρον του για τα F-35 και με κάθε ευκαιρία η ηγεσία τονίζει αυτή την ανάγκη για τον σχεδιασμό της αεροπορικής υπεροχής του μέλλοντος με την προσθήκη της 5ης γενιάς η οποία θα εκτοξεύσει κυρίως την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου των F-16 ιδίως εκείνα που αναβαθμίζονται στο επίπεδο Viper.
https://hellasjournal.com/