Ο Αλ Σίσι με τον “αέρα” του εφοδιασμού της ΕΕ εξοπλίζεται με γαλλικά υποβρύχια και μίνι αεροπλανοφόρο
Το Κάιρο έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον προς το Παρίσι και τη Naval Group για την απόκτηση συμβατικών υποβρυχίων Barracuda καθώς και ενός μίνι αεροπλανοφόρου εξοπλισμένου με αεροσκάφη Rafale Marine.
Σύμφωνα με πηγές, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για συμβατικά υποβρύχια Barracuda, τα οποία θα κατασκευάσει η Naval Group.
Αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από περισσότερους από δώδεκα μήνες μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου καθώς και της Naval Group.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 και ξανά το 2015, η Αίγυπτος παρήγγειλε τέσσερα υποβρύχια U209 από την ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), εκ των οποίων το τέταρτο S44 παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Τα άλλα τρία παραδόθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Απριλίου 2020.
Η χώρα με επικεφαλής τον στρατάρχη Abdel Fattah al-Sissi μελετά επίσης την αγορά ενός μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου, το οποίο θα ήταν εξοπλισμένο με περίπου είκοσι αεροσκάφη της ναυτικής εκδόσεως Rafale Marine.
Αυτή η επιθυμία της Αιγύπτου απεικονίζει τον επανεξοπλισμό των περισσότερων χωρών στον πλανήτη, ιδιαίτερα στον τομέα του ναυτικού, λόγω των δραματικών εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας.
Την άνοιξη, η Γαλλία έδωσε εγγύηση μέσω των γαλλικών τραπεζικών ιδρυμάτων, BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale και CIC για την χρηματοδότηση 5,4 δισ. στην Αίγυπτο για την αγορά αεροσκαφών Rafale, σύμφωνα με σύμφωνες πηγές.
Το Κάιρο αγόρασε πρόσφατα τέσσερα GM400, τρισδιάστατα ραντάρ αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκαν και σχεδιάστηκαν από την Thales, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Όλα αυτά απηχούν τα σχέδια του Αλ Σίσι για την προμήθεια αιγυπτιακής ενέργειας στην ΕΕ και ενός αγωγού δια μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδος
Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρακολουθώντας στενά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξέφρασαν ελπίδες ότι η κατάσταση θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για αιγυπτιακό αέριο στην Ευρώπη.
Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, λένε, μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις απώλειες που θα υποστεί η Αίγυπτος λόγω του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης τιμής για τις εισαγωγές σιταριού και της απώλειας εκατομμυρίων τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Η Αίγυπτος έχει μια καλή ευκαιρία να εξάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε στο Middle East Eye ο Salah Hafez, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της General Petroleum Corporation, του εκτελεστικού βραχίονα του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου.
Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για μια σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου της. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες, ενώ θα επιτρέψει την καθαρή ενέργεια για να καλύψει το έλλειμμα.
Ακόμη και πριν από αυτές τις απαγορεύσεις, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) απείλησε να διακόψει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ρωσικών και δυτικών τραπεζών, καθιστώντας δύσκολο για τα δυτικά κράτη να πληρώσουν για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Κάιρο, Γκεόργκι Μπορισένκο, είπε σε τοπική εφημερίδα στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η χώρα του θα έπρεπε να αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εάν δεν πληρώσουν για τις προμήθειες τους. Αυτό θα αναγκάσει την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο, είπαν οι αναλυτές.
Η Αίγυπτος εργάζεται για να γίνει ενεργειακός κόμβος, αξιοποιώντας τα μεγάλα ευρήματα φυσικού αερίου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διαθέτει δύο μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποίησης για την επεξεργασία αερίου που παράγεται σε περιφερειακά κράτη και την επανεξαγωγή του σε ξένες αγορές.
Η χώρα αυτή επίσης έχει ήδη υπογράψει μια σειρά συμφωνιών για την εισαγωγή φυσικού αερίου από περιφερειακά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Αυτό το αέριο θα επεξεργάζεται σε εργοστάσια υγροποίησης στο Idku και στο Damietta, στη βόρεια Αίγυπτο, και στη συνέχεια αποστέλλεται στη διεθνή αγορά.Τα δύο εργοστάσια θα παράγουν 12,2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως.
«Οι συμφωνίες εισαγωγής φυσικού αερίου που υπέγραψε η αιγυπτιακή κυβέρνηση με τα περιφερειακά κράτη ωφελούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε στο MEE ο Khaled al-Shafie, επικεφαλής του τοπικού think tank Capital Center for Economic Studies and Research.
Οι Αιγύπτιοι παρόλες τις δραματικές καταστάσεις του 2013, υπό την ηγεσία του προέδρου Αλ Σίσι έχουν δημιουργήσει τρομερά σχέδια, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό τους αέριο, και τώρα ετοιμάζονται να τροφοδοτήσουν την ΕΕ.
Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ΕΕ, φέρεται να έχουμε πλέον κινητικότητα στον σχεδιασμό ενός Ελληνο-αιγυπτιακού υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με βάση την Κρήτη, που θα "κόβει" την Α. Μεσόγειο στην μέση, ακυρώνοντας στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο και η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη.
Πληροφορίες στον ελληνικό τύπο, ανέφεραν πρόσφατα, ότι οι ΗΠΑ, μέσω γνωστού Αμερικανού ειδικού, βλέπουν με καλό μάτι έναν αγωγό Αιγύπτου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδος-ΕΕ, που θα προσδώσει πραγματική ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.