Διευθετήσεις στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πολιτικής της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ζήτησε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η τοποθέτηση Πομπέο έγινε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον που συνδιοργανώνεται με το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.
«Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και τάχθηκε υπέρ των διευθετήσεων στην περιοχή που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».Ειδικά για την Ελλάδα, εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας για την επέκταση των βάσεων, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλε στο κάδρο την Κίνα, δείχνοντας ότι είναι ο βασικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Ανέφερε πως ο Πούτιν δεν άλλαξε, είναι ο ίδιος εδώ και τόσα χρόνια, απλά η αναβλητικότητα της Δύσης και οι δεσμοί Μόσχας-Πεκίνου έδωσαν χώρο στη Ρωσία για να αποφασίσει να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου».
Για την Τουρκία είπε όπως πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής και ότι «αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν»
Σημαντικό ρόλο απέδωσε στην Τουρκία η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, που επίσης μίλησε στο ίδιο συνέδριο. Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι σημαντικός εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ότι η προσπάθειά της να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή είναι σημαντική. ( δεν έσπευσε να υπακούσει στη "φωνή του κυρίου της" και να στείλει όπλα ...)