Του Άρη Ι. Τάτση *
Ρίξτε μια ματιά στο δημοσίευμα https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/614007/baxalo-keao-kai-efka-xreonoun-anyparktes-ofeiles-se-xiliades-epixeiriseis.
Χάλασε, λέει, ο υπολογιστής του ΕΦΚΑ και χρέωσε αβέρτα μπόλικες επιχειρήσεις με ένα σκασμό λεφτά. Οι διευθυντάδες λένε στους αδικηθέντες ότι τους καταλαβαίνουν, αλλά τι να κάνουν που το μηχάνημα αυτενήργησε (“αναζητώντας την προέλευση των οφειλών από το ΚΕΑΟ η απάντηση είναι πως δεν γνωρίζουν και δεν είναι η δουλειά τους να γνωρίζουν καθώς το … σύστημα εμφανίζει οφειλή. Απευθυνόμενοι στον ΕΦΚΑ λαμβάνουν λίγο ως πολύ ανάλογη απάντηση ότι το … σύστημα υπολογίζει μόνο του τις οφειλές με αποτέλεσμα να μην βγάζουν άκρη”).
Κι αφού χάλασε λοιπόν ο υπολογιστής, εντελώς τυχαία και συμπτωματικά το “λάθος” είναι υπέρ του ΕΦΚΑ κι εις βάρος των πολιτών. Ο τεχνίτης έτυχε να πεταχτεί μια βόλτα στις Μπαχάμες. Όταν επιστρέψει σε καμιά πενταετία ίσως ασχοληθεί με την “επισκευή”. Τραγέλαφος κανονικός.
Παλιά σε τέτοιες καταστάσεις έλεγαν: “ελάκτισεν ο γάιδαρος και δέρουσι το σάγμα, να γίνει καλοπαίδευτο, άλλο να μη λακτίσει”. Και για όσους δυσκολεύεστε με την καθαρεύουσα, κλότσησε ο γάιδαρος και δέρνουν το σαμάρι.
Για να σοβαρευτούμε όμως. Δεν είμαι ειδικός σε θέματα αναστολών συμβάσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού. Αυτά είναι θέματα αρμοδιότητας των λογιστών. Αλλά προφανώς βγαίνει άκρη εύκολα. Είναι λοιπόν ασύστολο ψεύδος η δικαιολογία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ ότι δεν ξέρουν τι γράφτηκε στον υπολογιστή. Αφού το θέμα κατά το δημοσίευμα το έχουν αποδελτιώσει (το έκαναν λιανά) οι λογιστές των διαμαρτυρόμενων επιχειρήσεων είναι και παραείναι δουλειά τους να πουν καθαρά και ξάστερα στους πολίτες αν η χρέωση είναι νόμιμη ή όχι. Η άρνησή τους να απαντήσουν είναι ύποπτη από πλευράς ποινικού δικαίου.
Αφού μπλέχτηκε και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), το οποίο είναι παρακλάδι και εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ δύο πράγματα είναι βέβαια.
1. Το θέμα σέρνεται καιρό. Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ δε διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ μεμιάς. Άρα ο ΕΦΚΑ στρουθοκαμηλίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
2. Γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς των αδικηθέντων, τους παρακρατούνται ποσά που τους αποδίδει το κράτος, ενδεχομένως τους έχουν καταργηθεί ρυθμίσεις χρεών και δε μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Θέλετε κι άλλα;
Επίσης ασύστολο ψεύδος είναι και το ότι οι αρμόδιοι υπαλληλοι δε μπορούν να παρέμβουν, δηλαδή το “σας καταλαβαίνω, αλλά δε μπορώ να κάνω κάτι”.
Οι επαχθείς παράνομες ατομικές πράξεις ελεύθερα ανακαλούνται από τη διοίκηση. Πιο απλά το κράτος, ο ΕΦΚΑ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ελεύθερα μπορούν να πάρουν πίσω αποφάσεις τους που είναι προς βλάβη πολιτών μόλις διαπιστωθεί η παρανομία τους. “Η κατηγορία των παράνομων δυσμενών πράξεων δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς αποτελεί ένα παράδειγμα σύμπτωσης τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού συμφέροντος ή, αλλιώς, του σκοπού της διοίκησης και της βούλησης του ιδιώτη. Έτσι, η ανάκλησή τους επιτρέπεται χωρίς κανέναν περιορισμό εκτός αν η ανάκληση απαγορεύεται ρητά από τον νόμο ή εμποδίζεται από δικαιώματα τρίτων ή νομικές καταστάσεις, που λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη σύστασή τους δεν μπορούν να ανατραπούν”, κατά τη διατύπωση της Ευγενίας Πρεβεδούρου, καθηγήτριας διοικητικού δικαίου στο ΑΠΘ. Όσοι θέλετε να μελετήσετε το ζήτημα μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας το σύνδεσμο https://www.prevedourou.gr/h-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CE%BD/.
Συνεπώς, αφού κατά το δημοσίευμα έχει αδικηθεί “κόσμος και ντουνιάς” (χιλιάδες επιχειρήσεις), ο διοικητής του ΕΦΚΑ όφειλε από την πρώτη στιγμή να εκδώσει εγκύκλιο προς τις τοπικές διευθύνσεις με εντολή να διορθώσουν τις σχετικές εγγραφές χρεώσεων άμεσα. Τόσο απλά.
Είναι αδιανόητο να θες να λέγεσαι ευνομούμενη διοίκηση και να υποχρεώνεις τόσους εμπλεκόμενους πολίτες να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, όπου η δίκη τους ίσως προσδιοριστεί σε πέντε χρόνια και μέχρι τότε ο ΕΦΚΑ θα τους “γδέρνει” κανονικότατα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Κι αν θέλει ο διοικητής του ΕΦΚΑ μπορώ να του εξηγήσω τι σημαίνει από πλευράς ποινικού δικαίου αυτή η δήθεν βλάβη του υπολογιστή.
Επαναλαμβάνω ότι δε γνωρίζω από αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω κορωνοϊού. Άρα δεν είμαι καν σε θέση να υιοθετήσω ή όχι τη βασιμότητα του άρθρου. Αυτό που ξέρω καλά όμως είναι ότι άρθρο μου που κατήγγειλε διαφθορά στον ΕΦΚΑ για απείρως λιγότερα χρήματα, το οποίο δημοσιεύθηκε στα επαρχιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης trikalain.gr και kerkyrasimera.gr το εντόπισε άμεσα το γραφείο τύπου του ΕΦΚΑ και μου τηλεφώνησε ζητώντας μου επιτακτικά στοιχεία που θεμελίωναν τις καταγγελίες μου. Βεβαίως αφού διαπίστωσα ότι το γραφείο τύπου θα μπορούσε να λάβει τα έγγραφα αυτά από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στις οποίες τα είχα καταθέσει, τους απάντησα καταλλήλως.
Στο θέμα μας όμως. Το bankingnews απευθύνεται στο πανελλήνιο κοινό, τα χρήματα είναι απείρως περισσότερα και το θέμα αφορά απείρως περισσότερους συμπολίτες μας. Μην ξεχνάτε ότι στην “ίδια βάρκα” βρίσκονται και οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι αν ο εργοδότης τους εξ αυτού του λόγου δε μπορέσει να ανταπεξέλθει επιχειρηματικά. Εσείς τι λέτε; Να έστειλε διάψευση ο ΕΦΚΑ και δεν τη δημοσιεύει το bankingnews επειδή θέλει να τους συκοφαντεί; Εγώ πάντως, που το γραφείο τύπου του ΕΦΚΑ είναι τακτικός αναγνώστης μου, αν ο ΕΦΚΑ μου στείλει διάψευση θα τη δημοσιεύσω στο ιστολόγιό μου (aristatsis.wordpress.com).
Εσείς οι πληττόμενοι τώρα. Ξέρω καλά ότι θέλετε να αποφύγετε τις μηνύσεις. Λόγοι πολλοί και κατανοητοί.
Θέλετε να αποφύγετε και την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Τα είπαμε και πιο πάνω.
Μπορείτε όμως να δημοσιεύσετε την αδικία που υποστήκατε. Μη φοβάστε. Λίγα λόγια και καλά. Δυο λέξεις θα βάλετε το λογιστή σας να συντάξει. Και βεβαίως μπορείτε να πειθαναγκάσετε τα επιμελητήρια στα οποία ανήκετε να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις.
*Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (aristatsis.wordpess.com). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.