Εικόνα καταστροφής δίνει η Μαριούπολη, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Από χθες το απόγευμα διεξάγονται μάχες μέσα στην πόλη, με τους άμαχους να βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Αεροπορική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην πόλη Λβίβ και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνέμεις εκτόξευσαν 30 ρουκέτες με στόχο το στρατιωτικό κέντρο Γιαβορίβ. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι και ξένο στρατιωτικό προσωπικό είχε έδρα στο στρατιωτικό κέντρο και όχι μόνο οι Ουκρανοί, καθώς χρησιμοποιείται από τις χώρες του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ασκήσεων.
Σημειώνεται ότι η επίθεση έρχεται μετά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι θα στοχοποιηθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ. Η πόλη Λβίβ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χλμ από τα σύνορα με την Πολωνία και οι εκρήξεις σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ακούστηκαν στις παραμεθόριες περιοχές. Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει ότι οι δυτικές αυτοκινητοπομπές όπλων προς την Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο».
Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων αλλά και ανθρωπιστικών μή κυβερνητικών οργανώσεων, η Μόσχα δεν δείχνει καμία διάθεση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μεταφερθεί βοήθεια για τους εγκλωβισμένους κατοίκους και να ανοίξουν διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων και τραυματιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, θεωρεί ότι οι εθνικιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας κρατούν τους άμαχους ως ασπίδα και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνσή τους.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας στους Μακρόν και Σολτς κατά τη συνομιλία που είχε μαζί τους χθες το μεσημέρι. Οι κατηγορίες Πούτιν για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία είναι ψευδείς ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία και υπογράμμισε ότι Μακρόν και Σολτς έκαναν έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Έτοιμος για όλα ο Ζελένσκι
Οι ρωσικές δυνάμεις προελεύνουν και στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία πλέον βρίσκεται σε κλοιό και οι κάτοικοι, όσοι έχουν παραμείνει στο Κίεβο, ετοιμάζονται για πολιορκία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.
Ανέφερε δε, πως οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν επί συγκεκριμένων θεμάτων: «Οι διπλωμάτες μας εργάζονται και έχουν μιλήσει για ορισμένα ζητήματα μιας πιθανής ατζέντας στις συνομιλίες με την Ρωσική Ομοσπονδία. Θέλω να υλοποιηθεί η διαδικασία για το τέλος του πολέμου και να αρχίσει η διαδικασία της ειρήνης με την κατάπαυση του πυρός».
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύσα ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο, έχουν τη δύναμη να το κάνουν», όμως όπως υπογράμμισε «η κατοχή ουκρανικών πόλεων και χωριών θα είναι προσωρινή, όχι για πάντα». Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο. Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ανακοίνωσε επίσης ότι περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της εισβολής και υπολόγισε ότι οι ρωσικέ δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 12.000 στρατιώτες, ενώ 500 με 600 έχουν αιχμαλωτιστεί.
Αμυντική βοήθεια από ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ προτίθενται να λάβουν διπλωματικά μέτρα τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση θα θεωρούσε χρήσιμα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. «Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε. Εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν».
Τα όπλα που στέλουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία μπορεί να γίνουν στόχοι του ρωσικού στρατού, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ. Ο Ρώσος υπουργός είπε, σύμφωνα με το Russia Today, ότι «έχουμε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι προμηθεύοντας με όπλα την Ουκρανία από διάφορα κράτη, κάτι που ενορχηστρώνει η Ουάσινγκτον, δεν είναι μόνο μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά είναι και κάτι που κάνει αυτά τα κονβόι όπλων νόμιμους στόχους».
Αεροπορική επίθεση εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, αναφέρθηκε το πρωί από την διοίκηση της πόλης Λβιβ. «Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε η ουκρανική διοίκηση. Δεν δόθηκαν λεπτομέρεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βάση.
Νέα συνομιλία Μακρόν-Σολτς με Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά την διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής Προεδρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου τους Μακρόν και Σολτς. Κατά την διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επεσήμανε η γαλλική Προεδρία. Η συνομιλία δεν είναι προαναγγελθεί ενώ αμέσως μετά στην ανακοίνωση από το Βερολίνο αναφέρθηκε ότι υπήρξε δέσμευση μυστικότητας για μέρος του περιεχομένου.
Ανακοίνωση Κρεμλίνου για συνομιλία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Κατηγόρησε, επίσης, τα «ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία. Επιπλέον, ο Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Νέα έκκληση Κουλέμπα για αεροσκάφη
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι «θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς». Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Ωμότητες καταγγέλλει το Κίεβο
Η Μαριούπολη είναι πλήρως αποκομμένη και οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα προέρχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις και το ρωσικό επιτελείο. Οι επικοινωνίες έχουν διαποπεί, δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα και εκφράζονται φόβοι για ανθρωπιστική καταστροφή.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κονβόι πολιτών που έφευγαν από το χωριό Περέμοχα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, ενώ χρησιμοποιούσαν τον ανθρωπιστικό διάδρομου που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με την καταγγελία, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα παιδί.
Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Οι μάχες συνεχίζονται σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχών στο Σούμι και το Ντονέτσκ.Υπάρχουν οι 16.000 Άραβες που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία;
Στην πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, επλήγη από βόμβες ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία και σε ορισμένες πόλεις είναι καταστροφική, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA: «Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις» σύμφωνα με δήλωση που αποδίδεται στον στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσοφ. Με νεώτερη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρουν οι ουκρανικές δυνάμεις των εθνικιστών.
Ο ουκρανικός στρατός έβαλε κατά του ρωσικού εμπορικού πλοίου «Sormovsky 3064» στην Αζοφική Θάλασσα, ανοιχτά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το φορτηγό πλοίο βρισκόταν 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Σαμπελσκόγιε στην περιοχή Στσερμπινόφσκι, στην περιφέρεια Κρασνόνταρ.
Τσαβούσογλου-Λαβρόφ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθές νέα επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σερκέι Λαβρόφ, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρεις γύρω από το περιεχόμενο της συνομιλίας του. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από αξιωματούτο του Ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη έπληξαν και το τέμενος του Σουλεϊμάν, όπου είχαν καταφύγει 86 άμαχοι, ανάμεσά τους και κάτοικοι τουρκικής καταγωγής. Οι ουκρανικές πληροφορίες διαψεύστηκαν από τον ιμάμη ο οποίος είπε ότι διεξάγονται μάχες στις γύρω περιοχές αλλά το τέμενος δεν επλήγη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, μέσω διαδικτύου, αναφέρθηκε και πάλι στη δραματική κατάσταση του ουκρανικού λαού. «Ποτέ πόλεμος! Σκεφθείτε, κυρίως, τα παιδιά, από τα οποία στερείται η ελπίδα μιας αξιοπρεπούς ζωής: παιδιά νεκρά, τραυματισμένα, ορφανά, που παίζουν με απομεινάρια όπλων…Εν ονόματι του Θεού, σταματήστε!», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πάπας.
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη