Έχουμε καθήκον να παραμείνουμε στρατευμένοι στον αγώνα, να σταθούμε άξιοι συνεχιστές των αγώνων των ηρώων της ΕΟΚΑ και όλων όσων πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας.
Αυτό ανέφερε χθες ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης στην Πάφο.
Η υπόμνηση της θυσίας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη δεν αφορά μόνο την απόδοση των προσήκουσων τιμών σε έναν ακόμα ήρωα, αλλά είναι, όπως είπε, κάτι πιο μεγάλο, κάτι ακόμα πιο σημαντικό.
Η Κύπρος μπορεί, είπε ο Υπουργός Άμυνας, χάρη στη θυσία των ηρώων του 1955 – 59, να έχει απαλλαγεί από τον αποικιοκρατικό ζυγό και να κέρδισε την ανεξαρτησία της, αλλά λίγο αργότερα ένας νέος εισβολέας εξ ανατολών, άνομα και εγκληματικά κατέλαβε τη μισή μας πατρίδα, η οποία στενάζει μέχρι σήμερα από την παρουσία του τουρκικού στρατού.
Με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες, συνέχισε, που με τη βία ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Με εκατοντάδες αγνοούμενους των οποίων πολλοί οικείοι ακόμα βιώνουν καθημερινά το δράμα της προσμονής για διακρίβωση της τύχης τους. Με κατεστραμμένες και ερειπωμένες πόλεις και χωριά, με τεράστια καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε πως εμείς όλοι φέρουμε βαρύ το χρέος των αθάνατων ηρώων μας και πως οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση του νησιού μας και για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, χωρίς τις επιβουλές και τις εξαρτήσεις από τρίτους.
Είπε ακόμη πως από το Πάνθεο των ηρώων μας ο Ευαγόρας και οι υπόλοιποι ήρωες των αγώνων της πατρίδας μας, προσμένουν την επιτέλεση του καθήκοντος που προτάσσει το νόημα του απελευθερωτικού αγώνα 1955- 59.
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.
Οι δήμιοι του νεαρού ήρωα αμέσως μετά την εγκληματική τους πράξη διέταξαν τον ιερέα των φυλακών Παπάντωνη Ερωτοκρίτου να πραγματοποιήσει τη νεκρώσιμο ακολουθία και πριν το ξημέρωμα, τον έθαψαν στο προαύλιο των φυλακών, στο ίδιο μνήμα που λίγες ημέρες προηγουμένως τάφηκε το καμένο στο θυσιαστήριο του Μαχαιρά της 3ης Μαρτίου 1957, άψυχο σώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, κατέληξε.
Σε χαιρετισμό της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη Άντρη Κανάρη ανέφερε πως ο ποιητής και ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να ευαισθητοποιήσει και να αγγίξει τις ψυχές των νέων.
Απτό παράδειγμα αποτελούν τα ποιήματα που γράφονται κάθε χρόνο από μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Επαρχίας στον Ποιητικό Διαγωνισμό «Ταμείο Μαντουβά» στα πλαίσια των Ευαγορείων.
Η επιρροή που ασκεί ακόμα και σήμερα φαίνεται, επίσης, όπως είπε, και από τη συμμετοχή μαθητών σε θεατρικά μονόπρακτα στις εκδηλώσεις των Ευαγορείων αλλά και σε εκδηλώσεις των σχολείων τους αφιερωμένες στον ήρωα.
Η κ. Κανάρη σημείωσε πως δεν είναι μόνο στην Κύπρο που τιμούμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο ελληνισμός τιμά τον ήρωα με θεατρικά μονόπρακτα, με μελοποιημένα ποιήματά του που τα τραγουδά η μαθητιώσα νεολαία του απανταχού ελληνισμού.
Επεσήμανε επίσης πως τα τελευταία χρόνια, πριν από την πανδημία, έγιναν στην Ελλάδα αντίστοιχοι εορτασμοί προς τιμήν του ήρωα από Μουσικά Λύκεια και Γυμνάσια της Λαμίας, της Τρίπολης, της Χαλκίδας και της Καρδίτσας.
Πρόσθεσε ακόμη πως τα έθνη δεν ξεχνούν τους ήρωές τους, τους αποτείνουν οφειλόμενες τιμές, προσπαθώντας να ξεπληρώσουν το αιώνιο ηθικό τους χρέος και ταυτόχρονα να εμπνευστούν από τη θυσία τους.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης συνέχισε η κ. Κανάρη αντιπροσωπεύει επάξια τους νέους του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Αυτούς που δεν πτοήθηκαν από την αγχόνη του Αγγλου αποικιοκράτη, που δεν κάμφθηκαν από τα φρικιαστικά βασανιστήρια, αυτούς που δεν λιγοψύχησαν μπροστά στις δυσχέρειες και τις στερήσεις των κρατητηρίων, των φυλακών και των κρησφύγετων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε , πέραν της ομιλίας του Υπουργού Άμυνας, τραγούδια από την χορωδία του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Πάφου, από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης, με μαέστρο τον Ζαχαρία Ευαγγέλου και βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον ποιητικό διαγωνισμό “Ταμείο Μαντουβά”.
Εξάλλου σήμερα Κυριακή τελείται το θρησκευτικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη με ομιλήτρια την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.
Μετά το θρησκευτικό μνημόσυνο που θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, θα γίνει η μεταφορά της φλόγας από το σημείο σύλληψης του στο χωριό Λυσός μέχρι το πατρικό του Ευαγόρα στην Τσάδα και από εκεί στον ανδριάντα του, μπροστά από το σχολείο που φοιτούσε, το σημερινό Α` Λύκειο Πάφου.
Τη φλόγα θα μεταφέρουν μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και των Σωματείων Δρομέων “Στέλιος Κυριακίδης” και “Περικλής Δημητρίου”.
Τα μεσάνυκτα της 13ης Μαρτίου, ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συναγωνιστές, συμμαθητές, φίλοι και εκτιμητές του έργου του θα καταθέσουν στεφάνια στον ανδριάντα του, απέναντι από το σχολείο που φοιτούσε, το σημερινό Α΄ Λύκειο Πάφου.
Σημειώνεται πως τα «Ευαγόρεια» ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου, με παγκύπριο ποδηλατικό αγώνα που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Πάφος, Κύπρος