Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο σταδιακή μετάβαση.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Το τελεσίγραφο του Κρεμλίνου που έληγε την Πέμπτη και απαντούσε στις δυτικές κυρώσεις υποχρεώνοντας τα «εχθρικά» προς την Μόσχα κράτη να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σήμανε συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το Βερολίνο έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ενώ και στην Αθήνα το υπουργείο Ενέργειας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων.
«Νόμιμη η απαίτηση για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια»
Η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις του Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται με αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «απεγνωσμένο οικονομικό πόλεμο» της Δύσης, μεταδίδει το ΡΙΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Κρεμλίνο: Ο Σολτς συμφώνησε να εξετάσει την πληρωμή σε ρούβλια
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.
Η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει ότι, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδιάζει να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια (αντί σε ευρώ ή δολάρια) για τις ενεργειακές εξαγωγές της, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτάται η Γερμανία.
Κομισιόν: Στενή συνεργασία και προετοιμασία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο σε περίπτωση διατάραξης ή διακοπής των ρωσικών εξαγωγών.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς.
Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια
Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
«Ο (υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων) Κουάζι Κβάρτενγκ, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
«(Το υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων) είναι προφανώς σε επαφή με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχουν ανησυχίες».
Η Βαρσοβία ζητάει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες
Η Πολωνία σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Πολωνία επιθυμεί οι ευρωπαίοι εταίροι της να συμφωνήσουν σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, αλλά η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που στηρίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια αντιτίθενται σε αυτό.
Ωστόσο, η ΕΕ πράγματι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και θα διακόψει το ρωσικό αέριο το 2024.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα επιβάλει το δικό της εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα.
«Ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους στη Μοσίσκα, μια αποθηκευτική μονάδα καυσίμων έξω από τη Βαρσοβία, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας, την PNK Orlen. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».
Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.
«Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
«Θα πιέσω ιδιαίτερα για αυτή την ιδέα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η κατάσταση να είναι δίκαιη από την άποψη των αρχών του ανταγωνισμού στην αγορά», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να αγοράζει άνθρακα από τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία και αυτό δεν θα είναι πιο ακριβό.
Περίπου το 60% του πετρελαίου που διυλίζει η Πολωνία προέρχεται από τη Ρωσία. Η PKN Orlen έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Rosneft που λήγει στα τέλη αυτού του έτους και μια συμφωνία με την Tatneft που λήγει το 2024.
«Επαναδιαπραγματευθήκαμε πολλά συμβόλαια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PKN Orlen Ντάνιελ Ομπάϊτεκ. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και υπάρχουν προβλέψεις στο συμβόλαιο, το οποίο γενικά μας προσφέρει κάποιες δυνατότητες».