Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν πώς η Δύση θα υποστήριζε μια εξόριστη κυβέρνηση που θα ελέγχεται από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εάν αναγκαστεί να φύγει από το Κίεβο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN.
Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από την προοπτική ενός πλάνου υποστήριξης του Ζελένσκι και κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων σε μια πιθανή μετακίνηση στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, αλλά και στο ενδεχόμενο ο Ζελένσκι και οι βοηθοί του να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν εντελώς την Ουκρανία και να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση στην Πολωνία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι συζητήσεις είναι προκαταρκτικές και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ανέφεραν οι πηγές.
Οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί στο να συζητήσουν απευθείας με τον Ζελένσκι μια εξόριστη κυβέρνηση, επειδή θέλει να μείνει στο Κίεβο, και μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει συνομιλίες που εστιάζουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενίσχυση της Ουκρανίας στο στρατιωτικό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας, εξήγησαν δύο δυτικοί διπλωμάτες.
Πρόσθεσαν ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την αποστολή ενός ή περισσότερων μελών της κυβέρνησης του Ζελένσκι σε μια τοποθεσία στο εξωτερικό όπου θα μπορούσε να συσταθεί κυβέρνηση σε περίπτωση που πέσει το Κίεβο και ο Ζελένσκι δεν θέλει ή δεν μπορεί να φύγει.
«Οι Ουκρανοί έχουν σχέδια για τα οποία δεν πρόκειται να μιλήσω ή να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για να βεβαιωθώ ότι υπάρχει συνέχεια της διακυβέρνησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και θα το αφήσω έτσι», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο CBS την Κυριακή.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίστευαν τις προηγούμενες ημέρες του πολέμου ότι η μετακίνηση του Ζελένσκι στη Λβιβ μπορεί να ήταν εφικτή επειδή δεν ήταν σαφές εάν η Ρωσία θα στόχευε τη δυτική Ουκρανία.
Αλλά τώρα —δεδομένης της δραματικής κλιμάκωσης της Ρωσίας τις τελευταίες μέρες κατά αμάχων σε ολόκληρη την Ουκρανία— δεν είναι τόσο σίγουροι ότι η Ρωσία θα αφήσει την ουκρανική επικράτεια.
Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη