Γράφει ο Γκουτζάνης Σπύρος
Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή που αποφασίστηκε η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, πυροδότησε σενάρια για το μέλλον του Νίκου Δένδια στην κυβέρνηση. Αν και το Μαξίμου επικαλέστηκε ότι ο κ. Δένδιας ήταν σε τηλεδιάσκεψη με τον απεσταλμένο της χώρας στην Μαριούπολη, και για αυτό δεν μπορούσε να παραβρεθεί, είναι σαφές ότι πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Αποτελεί την απόδειξη ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη-Δένδια έχουν φτάσει στο ναδίρ.
Ο κ. Δένδιας δεν εκλήθη σε μία σύσκεψη στην οποία θα έπρεπε να παραβρίσκεται έστω και για λόγους εντυπώσεων και για την φωτογραφία.
Η αίσθηση ότι σε μία μείζονα διεθνή κρίση με εμπλοκή της χώρας μας και με ενδεχόμενες συνέπειες στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει ενιαία ηγεσία είναι εξαιρετικά αρνητικό, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και για λόγους εντυπώσεων.Παρασκηνιακά διακινούνται φήμες ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Νίκο Δένδια γιατί στην συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν αντιλήφθηκε τις προθέσεις της ρωσικής πλευράς. Επιπλέον διακινείται εν ήδη απορίας γιατί στις ημέρες της ουκρανικής κρίσης απουσιάζει από την επικαιρότητα. Μέχρι και φιλορωσική στάση του καταλογίζουν, σε μία συγκυρία που ο Έλληνας πρωθυπουργός πλειοδοτεί σε πολεμική κατά της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στα πολιτικά και διπλωματικά παρασκήνια διακινείται παράλληλα και το ερώτημα εάν ο κ. Δένδιας θα ανεχθεί και αυτή την φορά την υποβάθμιση από την πλευρά του πρωθυπουργού. Οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι το ξεκαθάρισμα, είτε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είτε του υπουργού Εξωτερικών θα γίνει μετά το τέλος της κρίσης.
Βουλή: Τι λέει ο Μητσοτάκης
Εν τω μεταξύ στις 11:00 το πρωί, ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενημέρωση των κομμάτων για την κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να οικοδομήσει το ηγετικό του προφίλ με αφορμή την κρίση. Εμφανίστηκε ταυτισμένος με την νατοϊκή και αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία, κάνοντας σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας. Προηγουμένως, είχε σπεύσει να στείλει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, ενώ φάνηκε πρόθυμος να στείλει η χώρα ακόμη και πολεμικά αεροσκάφη, κάτι που ευτυχώς τελικά αποφεύχθηκε. Τάχθηκε επίσης υπέρ της εσπευσμένης εισόδου της Ουκρανίας στην ΕΕ.Ο αντιρωσισμός της ελληνικής κυβέρνησης έφθασε στο σημείο το υπουργείο Πολιτισμού να ακυρώσει προγραμματισμένες ρωσικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνολικά η κυβέρνηση με τον εθνικιστικό (συνεχής προβολή της αγοράς των οπλικών συστημάτων) και αντιρωσικό ζήλο επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από την ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ακρίβεια αλλά την κατάρρευση του επιτελικού κράτους.
Το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι με την σαφή και αταλάντευτη στάση κατά της Ρωσίας, οπλίζει την χώρα με επιχειρήματα όταν θα επαναληφθούν οι πιέσεις από την Τουρκία. Το επιχείρημα βέβαια είναι αμφίβολο, καθώς η Τουρκία δεν θα κάνει εισβολή στην Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών σε όλα τα διεθνή φόρα.
Δυσαρέσκεια στη ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσει στην Βουλή και το οικονομικό κόστος που έχει για την χώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επιδείνωση της ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά είδη και συνολικά με την διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, που φυσικά δεν θα αποκλιμακωθεί παρά τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης.
Είναι μία ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβάλλει ότι η επιβάρυνση στην οικονομία έχει εξωγενείς αιτίες, αλλά και το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά το όποιο κόστος με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού. Τώρα εάν η κυβέρνηση έχει υπολογίζει τις συνέπειες που θα έχει η απάντηση της Ρωσίας μετά το πέρας του πολέμου σε μία σειρά τομείς από τις τιμές του φυσικού αερίου, μέχρι τον τουρισμό και τις εξαγωγές, δεν είναι βέβαιο. Η έντονα αντιρωσική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως προκαλεί δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της ΝΔ.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θεωρούν ότι φυσικά η χώρα ορθώς καταδίκασε την εισβολή και τάχθηκε με το διεθνές δίκαιο και ορθώς έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά την σχέση με την Ρωσία. Όπως θύμιζε στέλεχος του κόμματος η σχέση με την Ρωσία πήρε πολλές δεκαετίες για να οικοδομηθεί με μεγάλη προσπάθεια, ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έφθασε στο καλύτερο σημείο με τον νεότερο Καραμανλή, για να την γκρεμίσει (ότι είχε απομείνει από τον Νίκο Κοτζιά), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε 48 ώρες.
- Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση της Efenpress.