Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Χάρκοβο, βρίσκονται στο στόχαστρο της εντεινόμενης αιματηρής ρωσικής εισβολής κατά την σημερινή, 6η ημέρα του πολέμου κατ’ εντολή Πούτιν.
Παράλληλα επίθεση εκδηλώνεται και στα νότια της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την πόλη Χερσώνα, βόρεια της Κριμέας.
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Καθώς ΄σειρήνες ηχούν και σήμερα το πρωί στο Κίεβο, τεράστια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, κινείται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες, την ίδια ώρα που πύραυλοι εκτοξεύονται κατά του Χαρκόβου.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη “βάρβαρη”επίθεση εναντίον της Χαρκίβ (Χάρκοβο).
“Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στη Χαρκίβ. (Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες”, κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ”, έγραψε.
Καταιγισμός βομβαρδισμών στην Μαριούπολη
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.
“Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις“, δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
- “Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί”, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στο Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από βομβαρδισμό.
“Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, πρόσθεσε.
Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και βόμβες διασποράς
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Ουκρανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές βόμβες εναντίον της Ουκρανίας.
Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.
Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, μετατρεπόμενες σε νάρκες κατά προσωπικού που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.
Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Μικρή η ρωσική πρόοδος της ρωσικής εισβολής
Η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων και ο στρατός έχει αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως της πρωτεύουσας, ανέφεραν σε ενημέρωσή τους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
“Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών”, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
“Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της”, αναφέρεται.
Mε πληροφορίες από Reuters, Associated Press, B B C/ https://hellasjournal.com/