Ως «αρχαία ρωσική γη» αποκάλεσε την Ουκρανία στο έκτακτο διάγγελμα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας το “μοντέρνο” ουκρανικό κράτος ως «δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας», με τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει την απόφαση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αποσχισθέντων από το Κίεβο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ενημερώσει για την απόφαση του τον Γάλλο ομόλογο του και τον Γερμανό Καγκελάριο, οι οποίο εξέφρασαν την “απογοήτευση” τους από την εξέλιξη.
Για «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών, αναφέρθηκε ο Όλαφ Σολτς, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλεί εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι εξελίξεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Στην χώρα μας συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές. Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ, στην Ανατολική Ουκρανία.
Στο διάγγελμα του, ο Πούτιν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ουκρανική κυβέρνηση: «Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία. Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανία. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι Ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μέϊνταν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν».
Ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε την δημιουργία του νεότερου ουκρανικούς κράτους στους Μπολσεβίκους, λέγοντας πως ήταν λέγοντας ότι ο Λένιν που παρέδωσε τν Ντονμπάς, δηλαδή τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.
Τι προηγήθηκε του διαγγέλματος
Προηγουμένως είχε συνεδριάσει εκτάκτως το ρωσικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να εισηγούνται στον Πούτιν την αναγνώριση των αποσχισθέντων περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαίρεση αποτέλεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ που δεν συμφώνησε. Προηγουμένως η ηγεσία των αυτονομιστών είχε απευθύνει σχετικό αίτημα στην ρωσική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Μικαέλ Μισούστιν είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει την προετοιμασία της επίσημης νομικής αναγνώρισης της λεγόμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς”, ώστε το κείμενο να είναι έτοιμο σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος πάρει την απόφαση να επικυρώσει το ψήφισμα της Δούμας. Ο Λαβρόφ φαίνεται να ήταν ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος στη Μόσχα που διατύπωσε ενστάσεις. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε, μάλιστα, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες περιοχές, ότι «η Ουκρανία δεν τις χρειάζεται». Οι ηγέτες της Δούμας Βολόντιν και Μαντβιγιένκο φαίνεται να ασπάστηκαν την ίδια άποψη.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει στην σύσκεψη ότι «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ έκανε λόγο για κίνδυνο εισβολής της Ουκρανίας στην Κριμαία, με την υποστήριξη νατοϊκών στρατευμάτων.
Η Μόσχα είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς σαμποτέρ και αιχμάλωτε έναν ακόμα που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα των δύο χωρών. «Παρακολουθούμε την κλιμάκωση της κατάστασης για τρίτη φορά με ευθύνη της Ουκρανίας», είχε δηλώσει ο Πούτιν, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού να προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε υπό συνθήκες να καταστεί ξανά πυρηνική δύναμη. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέϊ Ναρίσκιν είχε κάνει λόγο για ουκρανική επίθεση στο Ντονμπάς και υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι κάτοικοι της περιοχής, που τους αποκάλεσε «Ρώσους πολίτες».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Ουκρανία από την δική της μεριά δεν έχασε χρόνο μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι αιτήθηκε άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κήρυξε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε γενική επιφυλακή. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία αρνήθηκε σε κάθε τόνο τα όσα της αποδίδει η Ρωσία σε σχέση με τους σαμποτέρ.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δεχτεί στον Λευκό Οίκο τον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον επικεφαλής της CIA. Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεδρίασε η COBRA υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι το σχέδιο εισβολής του Πούτιν βρίσκεται ήδη εν εξελίξει, ενώ διπλωματική λύση επιχειρείται να βρεθεί και μέσα από τη σημερινή συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεσολαβήσει προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος για το Ουκρανικό, με την συμμετοχή Πούτιν-Μπάιντεν, μία σύνοδος που είναι πλέον στον αέρα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται.
Efenpress/ Μιχάλης Τσολάκης