ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
27.11.2021
Πρός Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πολιτική Ηγεσία, Ιερά Σύνοδο, τους καθαρόαιμους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, το Γενικό Γραμματεα του ΟΗΕ, Χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο
Τα μέλη του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, 1η, 2η ,3η και 4η γενιά προσφύγων και εκτοπισμένων της Τουρκικής εισβολής του 1974, Ευρωπαίοι πολίτες, συνελθόντες σήμερα, 27.11.2021, σε Γενική Συνέλευση, σας απευθύνουμε το ακόλουθο Ψήφισμα:
Δεν ξεχνούμε την κατεχόμενη Επαρχία μας. Δεν έχουμε κουρασθεί από το χρόνο, Δεν απεμπολούμε, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τα Διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα Ανθρώπινα Δικαιώματά μας και η επιλογή μας είναι μια και μοναδική: η επιστροφή και επανεγκατάσταση στα χωριά , τις πόλεις, τα σπίτια και τις περιουσίες μας από όπου αδικαιολόγητα και προμελετημένα έχουμε βίαια εκδιωχθεί το 1974 από τον Τούρκο εισβολέα , γενοκτόνο κατακτητή.
Οι πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς διεκδικούμε την αποκατάσταση των βασικών μας ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς όρους και περιορισμούς σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι βασικές ελευθερίες και τα Ανθρώπινά μας Δικαιώματα είναι απαράγραπτα και όχι διαπραγματεύσιμα, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια της παραβίασης τους. Η εξωτερική στρατιωτική εισβολή, η κατοχή και τα παράγωγά της, δεν δημιουργούν Δίκαιο.
Μας είναι ξεκάθαρο ότι συμμετοχή σε Δικοινοτικό διάλογο ενώ συνεχίζεται η Τουρκική κατοχή και ο οποίος διεξάγεται στη βάση των κατοχικών δεδομένων και υπό τους όρους της κατοχικής δύναμης, ΟΧΙ μόνο αποκλείει την επιστροφή και επανεγκατάσταση εμάς των προσφύγων και εκτοπισμένων στις πατρογονικές εστίες αλλά, υποθηκεύει και το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού στις επεκτατικές επιδιώξεις της Άγκυρας και άλλων ξένων συμφερόντων
Γιαυτό, δικαιωματικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου:
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κλιμακωθεί η πίεση προς την Τουρκία και τη Διεθνή Κοινότητα, με τις απαραίτητες προσφυγές στο Διεθνές ποινικό δικαστήριο και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ξεκάθαρα αιτήματα:
,
Την ποινική δίωξη της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων για εγκλήματα γενοκτονίας που διέπραξε στην Κύπρο : Δολοφονίες αθώων πολιτών κάθε ηλικίας μακριά από μάχες, βάναυση κακοποίηση πολιτών κάθε ηλικίας και φύλου, δολοφονίες εν ψυχρό αιχμαλώτων πολέμου, καταστροφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, εποικισμό, παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών των προσφύγων και εκτοπισμένων μας,
Την ποινική δίωξη της Τουρκίας για πολεμικές αποζημιώσεις και καταβολή αποζημιώσεων στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους μας για την απώλεια χρήσης και αξιοποίησης της κατεχόμενης περιουσίας τους.
Απαιτούμε ριζική επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των προσφύγων και εκτοπισμένων και την έμπρακτη εξασφάλιση της ισότιμης κατανομής των βαρών της εισβολής και κατοχής.
Απαιτούμε να τερματισθεί το παράνομο παζάρι των Κρατικών Δικαιωμάτων και της Κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προωθηθεί η εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ρητά καθορίζουν ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα είναι παράνομο και πρέπει να ανακληθεί. Μόνο έτσι το παράνομο καθεστώς δεν θα νομιμοποιηθεί σε ισότιμο πολιτικά συνεταίρο, κατά παράβαση κάθε Αρχής Δικαίου. Μόνο έτσι δεν θα νομιμοποιηθεί το παράνομο απαρτχάιντ που επέβαλε στην Κύπρο η Άγκυρα. Μόνο έτσι θα διατηρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο έτσι θα διατηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη μια της κυριαρχία και μια Ιθαγένεια.
Απαιτούμε να τερματισθεί το παράνομο παζάρι των περιουσιών μας, αμφισβητώντας μας την κυριότητα μέσα από κριτήρια, κατηγοριοποιήσεις και αναγνωρίζοντας παράνομα, δικαιώματα στους σημερινούς χρήστες/σφετεριστές.
Απαιτούμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανεύρεσης, εκταφής και ταυτοποίησης όλων των αγνοουμένων και να καταγγελθεί η Τουρκία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για το έγκλημα της εν ψυχρό δολοφονίας των αιχμαλώτων πολέμου.
Απαιτούμε να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως Διεθνές θέμα στρατιωτικής εισβολής , κατοχής και παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ζητούμενο στο Κυπριακό, την αποκατάσταση στην Κύπρο του Διεθνούς Δικαίου το οποίο έχει παραβιασθεί κατάφωρα το 1974 και να αποκατασταθεί η Διεθνής τάξη όπως την κατοχυρώνει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προσυπόγραψε όταν έγινε μέλος του ΟΗΕ.
Αυτό το επιβαλλόμενο ζητούμενο απαιτεί, να τερματιστεί κάθε συζήτηση, για λύση ΔΔΟ. Τέτοια μορφή λύσης δεν υπάρχει πουθενά και όπου δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς.
Αναλυτικά, με επανατοποθέτηση του Κυπριακού πρέπει να σχεδιασθεί και αναληφθεί αντικατοχικός αγώνας με στόχο:
Να φύγουν όλα ανεξαιρέτως τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, χωρίς όρους και περιορισμούς.
Να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι και άλλοι έποικοι από τα κατεχόμενα, χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι ανεξαίρετα οι έποικοι αποτελούν ευθύνη του κατακτητή, την οποία οφείλει να αναλάβει.
Να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποκατασταθεί η εξουσία και η άσκηση Κυριαρχίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή να επέλθει η πολυπόθητη απελευθέρωση του τόπου μας.
΄Όλοι οι Τουρκοκύπριοι που προέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές και προσωρινά λόγω της κατοχής ευρίσκονται στα κατεχόμενα, να επιστρέψουν στα χωριά και περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές ώστε παράλληλα, και όλοι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να επιστρέψουμε πίσω στα δικά μας χωριά, τις πόλεις και τις περιουσίες τους, από τα οποία εκτοπισθήκαμε και προσφυγοποιηθήκαμε εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Να καταργηθούν οι απαράδεκτες και παράνομες Εγγυήσεις με επεμβατικά δικαιώματα ξένων χωρών που προνοούνται στο Σύνταγμα της Ζυρίχης.
Να εναρμονιστεί, μέσο των Δημοκρατικών διαδικασιών που καθορίζει η Διεθνής Νομιμότητα, το Ζυριχικό Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Δημοκρατικές αρχές Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ώστε:
Να διαγραφούν οι ρατσιστικές διαχωριστικές πρόνοιες του.
Να εξασφαλίζει έμπρακτα την ισότητα των πολιτών και
Να διασφαλίζει πλήρως τα Ανθρώπινα, θρησκευτικά, πολιτικά , κοινωνικά και άλλα Δικαιώματα των πολιτών , με πρωτεύον τη διασφάλιση της Δημοκρατικής αρχής ένας άνθρωπος μια ψήφος, όπου η πλειοψηφία θα κυβερνά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας να κατοχυρώνονται.
Καλούμε τους γηγενείς Τουρκοκύπριους σε κοινό αγώνα ενάντια στην Τουρκική κατοχή, για απελευθέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανένταξή τους σε αυτήν. Η Κύπρος ανήκει σε όλους εμάς, τους νόμιμους κατοίκους της και μόνο με την αποκατάσταση πλήρους Δικαιοσύνης θα υπάρξει η πολυπόθητη ειρήνη και ευημερία της οποίας όλοι εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου δικαιούμαστε.
Καλούμε το Γενικό Γραμματέα και τους εκπροσώπους του στο Κυπριακό, σε τάξη, ξεκαθαρίζοντας ότι, οι καλές τους Υπηρεσίες δεν εξυπακούουν ότι θα ενεργούν σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ενόψει μάλιστα της μέχρι τώρα συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του Λαού της, είναι υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα πλαίσια των καλών του Υπηρεσιών, να ζητήσει από την Τουρκία σε τακτό χρονικό διάστημα να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους Τούρκους έποικους από την Κύπρο, όπως προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Εαν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, ο Γενικός Γραμματέας να κινήσει τις διαδικασίες που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ ώστε, ο ΟΗΕ να επιβάλει στην Τουρκία το σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη, σύμφωνα με το άρθρο 7.
Τέλος ως θύματα της παράνομης Τουρκικής εισβολής και κατοχής, στην περίπτωση θυματοποίησης μας με λύση του Κυπριακού, επιφυλάττουμε τα Δικαιώματά μας έναντι κάθε υπευθύνου, δικού και ξένου.
Απο τη Γενική Συνέλευση.
27.11.2021
Αναρτήθηκε στην Efenpress από την Σοφία Παπανικολάου
.