|
Το 2025 οι δυο νέες γαλλικές φρεγάτες θα φτάσουν στην Σαλαμίνα έχοντας την γαλλική διαμόρφωση, ενώ το 2027 θα υπάρξει παρέμβαση στην οποία θα προστεθούν 16 επιπλέον πύραυλοι αεράμυνας, σύστημα εγγύς προστασίας και αντιαεροπορικά αντίμετρα, ενώ ερωτηματικό παραμένει το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, αν θα είναι νέο. Πηγή εικόνας: Naval Group (https://www.naval-group.com/en) |
«Κλειδώνουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο μέχρι την Κύπρο κάνοντας πραγματικότητα το ενιαίο αμυντικό δόγμα», τονίζεται από στρατιωτικές πηγές, αναφερόμενες στα δυο βασικά προγράμματα που έχει υπογράψει η Ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι άλλα από τις φρεγάτες Belh@rra και τα μαχητικά Rafale F3R, όπου τα πρώτα έξι ήδη βρίσκονται στην «φωλιά» της 332 Μοίρας «Γεράκι» στην Τανάγρα.
«Η δικτυοκεντρική επιχειρησιακή δυνατότητα των δυο, δίνει πρωτοφανείς για την Ελλάδα δυνατότητες», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι τα κοινά συστήματα σε θάλασσα και αέρα φέρνουν τη νέα εποχή στις επιχειρήσεις ενώ τονίζουν ότι αυτές οι δυνατότητες θα υπάρχουν ήδη από την 31η Μαρτίου του 2025, μόλις δηλαδή φτάσει η πρώτη Belh@rra στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι Αρχηγοί θα βρεθούν στην κλειστή επιτροπή άμυνας όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα τρία προγράμματα των φρεγατών, των +6 Rafale F3R και των 44 τορπιλών που εξοπλίζουν τα 5 σύγχρονα υποβρύχια (σ.σ. το ένα είναι το μετασκευασμένο Ωκεανός).
Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην Εθνικής άμυνας, Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στα social Media αναφέρθηκε στα νέα αποκτήματα του Ελληνικού στόλου, απαθανατίζοντας το μοντέλο της Belh@rra που θα έχει από το 2025 κι έπειτα το Πολεμικό Ναυτικό.
«Πανίσχυρη η Ελλάδα στις θάλασσες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κος. Δένδιας και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πληθυντικός για το «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καλείται να υπερασπιστεί το Αιγαίο και ένα τμήμα της Αν. Μεσογείου, έως εκεί που φτάνει η υφαλοκρηπίδα του Ελληνισμού.
Και δεν είναι τυχαία η ανάρτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ καθώς παρατηρείται η ολοένα αυξανόμενη προκλητική πολιτική από την Τουρκία η οποία καθημερινά θέτει ζητήματα, δείχνοντας πως οι κανόνες καλής γειτονίας πρέπει να περνούν μέσα από τις δικές αιτιάσεις και διεκδικήσεις.
Κατά συνέπεια η διπλωματία γνωρίζει πως έχει το μακρύ δόρυ, των Aster 30 που «ξεκολλάνε» το ναυτικό από τις αποστάσεις αεράμυνας των 20 χλμ, εκτοξεύοντάς το στα 120+ χλμ και των Exocet Block 3c, με δυνατότητες πλήγματος στα 300 χλμ αντί των 120 χλμ που έχουν σήμερα οι Ηarpoon και από την άλλη πλευρά η Τουρκία γνωρίζει και εκείνη ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση δια επεισοδίου χρειάζεται δεύτερες και τρίτες σκέψεις…
Από την άλλη πλευρά τα στρατηγικά όπλα που φέρουν τα Rafale F3R, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν τ’ αεροσκάφη και την μεγάλη αυτονομία, υποστηρίζουν το δόγμα άμυνας που είναι ικανό εφόσον απαιτείται να φτάσουν έως την Κύπρο.
Κέντρο Επιχειρήσεων ασύμμετρων απειλών στις FDI
Αλλά αν προσέξουμε στα των φρεγατών που πολλοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν παίρνει εξ αρχής αυτό που ήθελε, θα δούμε πως η FDI είναι η πρώτη μονάδα του Γαλλικού Ναυτικού που διαθέτει- εκτός των κυρίως όπλων που αναφέραμε πιο πάνω- ένα υπερσύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής.
- Πρόκειται γι’ αυτές τις απειλές που γιγαντώνονται τα τελευταία χρόνια και πάνω σε αυτές όλες οι οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις αναζητούν τα κατάλληλα αντίμετρα. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό υποστηρίζουν πως η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στις Belh@rra και είναι το ανεξάρτητο Κέντρο Επιχειρήσεων ασύμμετρης απειλής (Asymmetric Warfare Center).
Το σύστημα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο συνθετική απεικόνιση (virtual representation) από τους ολοκληρωμένους αισθητήρες (οπτικούς / θερμικής απεικόνισης (TV/IR)), την οποία συνδυάζει (data fusion) με την τακτική εικόνα επιφανείας και αέρος που παρέχεται από το κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου.
Πέντε στελέχη κι ένας επικεφαλής επιφορτίζονται με το κέντρο επιχειρήσεων ασύμμετρης απειλής, επιτρέποντας έτσι σε μία μικρή ομάδα να βελτιστοποιήσει τη χρήση αισθητήρων και οπλισμού / μη θανάσιμων μέσων.
Σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας εμφανίζει πανοραμική εικόνα 360 μοιρών πέριξ του πλοίου όπως παρέχεται από το σύστημα καμερών low light TV 4Κ.
Τα δύο ηλεκτροπτικά PASEO XLR, που βρίσκονται στον κύριο ιστό του πλοίου παρέχουν πλήρη περιφερειακή κάλυψη και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση ταυτότητας και παρακολούθησης (tracking) ασύμμετρων απειλών αέρος και επιφανείας, ημέρα ή νύχτα σε μεγάλες αποστάσεις ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες.
H αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών γίνεται μέσω τηλεχειρισμού δύο αυτόματων πυροβόλων NARWHAL 20B διαμετρήματος 20 χλστ. Επιπρόσθετα είναι δυνατή η χρήση δυο πυργίσκων μη θανάσιμων μέσων (non lethal weapons) ισχυρού ήχου και φωτός.
- Αυτά είναι «μικρά» όπλα στην φαρέτρα των στελεχών που θα υπηρετήσουν τις νέες Belh@rra οι οποίες προορίζονταν για το γαλλικό ναυτικό. Αλλά με την φιλική «εισβολή» του ΠΝ στο πρόγραμμα, επιμένουν σε αυτό από το ναυτικό Επιτελείο, εξασφαλίζεται πως θα υπάρχουν δυο νέα επιχειρησιακά καράβια, σε γαλλική βεβαίως διαμόρφωση το 2025, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης. Εντός του 2027 θα υπάρχουν τρία και αν το επιλέξει η Ελληνική κυβέρνηση, τέσσερα καράβια σε πλήρη Ελληνική διαμόρφωση.
Τα δεδομένα αυτά όπως υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές φέρνουν τεχνολογικές δυνατότητες στις επικοινωνίες – link, όπλα κλπ όπου περνούν το ναυτικό σε μια νέα εποχή, την οποία όμως πρέπει να παρακολουθήσει και ο υπόλοιπος στόλος…
https://hellasjournal.com/