«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.
Βγαίνει μπροστά με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, EastMed, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας με τέσσερα σημεία, το θολό σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά από το αμερικανικό non paper. Νωρίτερα σήμερα για το ζήτημα πήρε θέση και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιώαννης Κασουλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το έργο θα υλοποιηθεί, μόνο αν είναι οικονομικά βιώσιμο, όπως αναφέρει ο reporter.com.cy.
Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει πως, η πολιτική βούληση και απόφαση των τριών κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ελήφθη υπό την αίρεση των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας, υποθαλασσίων μορφολογιών βυθού που θα καθιστούσαν εφικτό ένα ανάλογο εγχείρημα σε σχέση πάντοτε και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επιπλέον υποδεικνύει ότι ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ως έργο κοινής ωφελείας, αφού συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γι’ αυτό εξάλλου το κόστος μελετών ανελήφθη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ εκφράζει τη λύπη του, γιατί όπως κάποιοι, όπως σημειώνει, «επιχαίρουν γιατί τάχα ματαιούται η εκτέλεση του έργου».
Οι Κυβερνήσεις των χωρών, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο, προς όφελος του καλώς νοουμένου συμφέροντος του λαού της Κύπρου και των φίλων συνεργαζομένων κρατών.
Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ο ΥΠΕΞ είπε πως όταν ελαμβάνετο η απόφαση για αυτόν «ήταν μια απόφαση η οποία ετίθετο υπό την αίρεση θετικής έκθεσης οικονομικής βιωσιμότητας». Πρόσθεσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο εάν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του».
Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως, «αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων. Αν όχι ο EastMed δεν είναι πραγματοποιήσιμος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι δεν μας προβληματίζουν για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Χοκστάιν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα».
«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.
Κληθείς να πει αν δεν θεωρεί δηλαδή ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως, «εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς. Στις δημοκρατίες όταν υπάρχουν επικείμενες εκλογές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν είχαμε εκλογές», σημείωσε.