Δεν περιμένουμε καμία στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία από Ρωσικής πλευράς, μέχρι να απαντήσουν γραπτώς την επόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα, οπότε και θα αξιολογηθούν από τη ρωσική πλευρά για να πράξει αναλόγως
ΟΠρόεδρος Μπάιντεν προκάλεσε μεγάλη αναταραχή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, όταν είπε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην κάνουν τίποτα εάν η Ρωσία πραγματοποιούσε μια «μικρή εισβολή» στην Ουκρανία.
H "μικρή εισβολή" Μπάϊντεν
Την Πέμπτη, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν τυχόν ρωσικές δυνάμεις εισέλθουν στην Ουκρανία.
«Ήμουν απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν. Δεν έχει γίνει καμία παρεξήγηση. Εάν οποιαδήποτε συγκεντρωμένες ρωσικές μονάδες διασχίζουν τα ουκρανικά σύνορα, αυτό είναι εισβολή», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι μια ρωσική εισβολή θα αντιμετωπιστεί «με τη σοβαρή και συντονισμένη οικονομική απάντηση που έχω συζητήσει λεπτομερώς με τους συμμάχους μας, καθώς επίσης και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για τον Πρόεδρο Πούτιν».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φάνηκε να έχει προσβληθεί από το μικρό σχόλιο του Μπάιντεν για εισβολή και δημοσίευσε τα παράπονά του στο Twitter νωρίτερα την ίδια μέρα.
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Το λέω αυτό ως Πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης», έγραψε.
Η προφανής γκάφα του Μπάιντεν διευκρινίστηκε επίσης από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους και ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενώ από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έστειλε ένα μήνυμα ενότητας της Συμμαχίας λέγοντας:
«Ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα επιλέξει η Ρωσία, θα βρει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τους συμμάχους μας ενωμένους», είπε.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπλίνκεν-Λαβρώφ
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ- Ρωσίας η οποία διήρκησε 1,5 ώρα περίπου.
Πέραν από τις φιλοφρονήσεις και τις αβρότητες που ακολούθησαν τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
H αμερικανική πλευρά θα δώσει την επόμενη εβδομάδα γραπτή απάντηση αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα, τις οποίες αναμένει να αξιολογήσει η Ρωσία.
Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει ζητήσει δεσμεύσεις για μη ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μελλοντικά, περί απομάκρυνσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, περί μη εγκατάστασης δυτικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ περιλαμβάνονται και προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που έως το 1989 ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.
Ουσιαστικά η Μόσχα έχει ζητήσει γραπτές δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα «σύνορα» του 1997.
Αναφορικά με τις Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, η Ρωσία επιθυμεί να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός, τρίτων χωρών, εννοώντας κρατών του ΝΑΤΟ
Τι αναμένεται να κάνουν οι ΗΠΑ;
Οι Αμερικανοί ενδεχομένως να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις περιορισμού των δυνάμεων που διατηρούν σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική, σε μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων τους και σε αποφυγή εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσική επικράτεια
Εκτιμάται επίσης ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρχει πρόβλεψη στην γραπτή απάντηση των ΗΠΑ , για απαίτηση και προαπαιτούμενο εφαρμογής των παραπάνω, ότι η Μόσχα θα "εγγυηθεί" για ανάλογες ανταποδοτικές κινήσεις.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Συνεπώς, δεν περιμένουμε καμία στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία από Ρωσικής πλευράς, μέχρι να απαντήσουν γραπτώς την επόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, οπότε και θα αξιολογηθούν οι απαντήσεις της από τη Μόσχα, για να πράξει αναλόγως.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν να μπούμε σε μια διαδικασία γραπτών εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με σκοπό τη σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση της Ουκρανίας.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται σε καμία περίπτωση για άμεση στρατιωτική τους αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, την οποία θα ενισχύσουν με οπλικά συστήματα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και μόνο, ενώ στο τραπέζι έχουν μόνο οικονομικές κυρώσεις
Τέλος, η "γκάφα της μικρής εισβολής στην Ουκρανία" του Μπάϊντεν, εκτιμούμε ότι ήταν ένα παράθυρο για εκτόνωση της κρίσης που άνοιξε στον Πούτιν, λέγοντάς του σαφέστατα να μην το "παραξηλώσει", αν και μετά το ανασκεύασε.
Για την Ελλάδα τέλος η κρίση στην Ουκρανία και τυχόν υπαναχώρηση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στις ρωσικές αξιώσεις, θα σημάνει ενδεχομένως περιορισμό της γεωστρατηγικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ μόνο αναφορικά με τα Βαλκάνια και όχι και με την Ανατολική Ευρώπη, όπως μέχρι τώρα.