Η λίρα διαμορφώθηκε στις 13,5525 έναντι του δολαρίου στις 07:27 (GMT), από το κλείσιμο των 13,2890 την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα αποδυναμώθηκε έως και το 13,68 μετά από ράλι περίπου 4,7% που είδε το τουρκικό νόμισμα να φτάνει στο 13,15 έναντι του αμερικανικού αργά την Τετάρτη.
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και η πλήρης νομισματική κατάρρευση σταμάτησε τον περασμένο μήνα χάρη εν μέρει στις δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και στα κυβερνητικά μέτρα που ενθαρρύνουν την αποδολαριοποίηση.
Ένας επενδυτής που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε στο Reuters ότι η κίνηση της Τετάρτης οφείλεται στον χαμηλό όγκο συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος της λίρας: "Ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα", είπε το άτομο, επικαλούμενο την έλλειψη ξένων στην αγορά, καθώς και τη μειωμένη ζήτηση για forex από εταιρείες και ιδιώτες.
"Όταν τα συνδυάσουμε όλα αυτά μαζί, οι συναλλαγές σε ποσά που δεν θα άλλαζαν την αγορά για τη λίρα στο παρελθόν, τώρα μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της αγοράς", είπε.
Υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει υψηλότερη ανάπτυξη ενισχύοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο.
Οι ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων οδήγησαν στη νομισματική κρίση στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό που έφτασε στο υψηλό 19 ετών του 36% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επί της διακυβέρνησης του Ερντογάν.
Αφού η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να ενθαρρύνει τους αποταμιευτές να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, αποζημιώνοντας τους καταθέτες για τυχόν απώλειες λόγω αδυναμίας της λίρας.
Οι εταιρικοί λογαριασμοί προστέθηκαν στο πρόγραμμα αυτήν την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 11,4% από έτος σε έτος τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία την Πέμπτη, για 17ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης.
Πέτρος Κράνιας
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη