Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.
Σχετικά με άρθρο: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΣ «ΕΠΟΧΉΣ» S300. ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ..
Και ερωτώ … Ως πότε παλληκαριά να ζούμε στα στενά; Το σφάξε με αγά μου για να αγιάσω έχει και ημερομηνία λήξης …. Ήδη εκτός από τις ιταμές απειλές της Τουρκίας, έμμεσα από την μητέρα πατρίδα αποστέλλονται «νουθεσίες» προς Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως ακυρώσει και αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα …. Με λίγα λόγια ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΗΝ ΕΞΟΠΛΙΖΕΣΤΕ ΔΙΟΤΙ … ΕΜΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ….!!!! ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΝΟΕΙΤΩ …
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ….
Χωρίς προδοσία κάστρο δεν πέφτει … Αποσπάσματα.
Αρχίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, παρ όλον ότι οι βάρβαροι συνεχίζουν να αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, να εισβάλλουν για δεύτερη φορά στην σκλαβωμένη ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ και να διεκδικούν πάτρια ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ ΠΟΤΕ……Αναμενόμενη και αυτονόητη για ακόμη μια φορά η εγκατάλειψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ και από τους Έλληνες ταγούς μας αλλά και από τους άσπονδους δόλιους συμμάχους μας……! Συνεχίστε λοιπόν και σήμερα τυχόν επίδοξοι ολετήρες της Ελλάδας και της Ελληνικής Κύπρου και περπατήστε στην πεπατημένη οδό που ακολούθησαν και ορισμένοι προκάτοχοι σας…. Μετά το ενωτικό δημοψήφισμα….Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τότε αντιπροέδρου Γεώργιου Παπανδρέου που δήλωσε ότι η «Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν. Δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να διακινδυνεύσει από ασφυξίαν». Η αντίδραση όμως του ελληνικού κοινού ήταν εντελώς διαφορετική από της επίσημης Αθήνας. ( Ιστορική παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφερόταν, ότι αργότερα ο Γέρος της Δημοκρατίας απέστειλε κρυφά στην Κύπρο Ελληνική Μεραρχία. Μετά την νικηφόρα πύρρειο νίκη στην Κοφίνου και μετά από τελεσίγραφο της Τουρκίας, η χούντα εντός 15 ημερών, απέσυρε την Μεραρχία μαζί με τον Στρατηγό Διγενή και άφησε το νησί αβυπεράσπιστο. Και Εάλω η Κύπρος το 1974, αφού τότε κατά δήλωση του χουντικού Στρατηγού ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΤΥΠΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ και ακολούθησε το Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ … Συνεχίζω…Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Εθνική γάγγραινα το Κυπριακό, που πρέπει να θεραπευθεί σε συνεργασία με τους Τούρκους…και αυτονόητο συμπερασματικά με τους άσπονδους φίλους συμμάχους μας!» Πιο συγκεκριμένα: «Το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που σπομένει είναι μια απ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους.» (Βουλή Ελλήνων 14-12-1958.) 1959-1960 Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου….Και ακολούθησαν οι επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης μετά από ένα νικηφόρο αγώνα κατά τον οποίον θυσιάστηκαν δεκάδες αγωνιστές υπέρ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΕΝΩΣΗΣ 55-59 μας εξανάγκασαν να «συνθηκολογήσουμε» και να βάλουμε ασήκωτη ταφόπλακα στο εθνικά μας οράματα, διότι ΟΛΟΙ ήθελαν να απαλλαγούν από αυτό τον μπελά των απροσκύνητων Ελλήνων Κυπρίων….Ήταν η αρχή όλων των δεινών μας…και αυτό απεδείχθη όταν ο Μακάριος αργά αντελήφθη ότι έπρεπε να ανατρέψει με την κατάργηση των 13 σημείων που ευνοούσαν κατάφωρα τους Τουρκοκυπρίους…. Και ακολούθησε η αιματοβαμμένη εξέγερση των εξτρεμιστών ΤΚ με δάκτυλο της Τουρκίας 1963, 1964, 1967, 15η Ι5η Ιουλίου το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα και το τελος η 20ηΙουλίου 1974, η εισβολή των Βαρβάρων, 6000 και 1619 αγνοούμενοι, 250000 εκτοπισμένοι, το 37% των πατρίων εδαφών υπό κατοχή.…..Κατά τα άλλα, ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕ αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφαοντας στην Κύπρο… περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καραμανλής….Μια Πύρειος και Κάδμειος νίκη διότι τελικά αυτοί που ΝΕΝΙΚΗΚΑΝ ήταν οι Τούρκοι και οι Άγγλοι….! 1965. S-1660
Η απόφαση για αγορά των πυραύλων προκάλεσε διεθνή σάλο, ιδιαίτερα στις τάξεις του ΝΑΤΟ και τις χώρες της Δύσης που ήταν αδύνατο να δεχθούν ότι ρωσικά όπλα θα μεταφέρονταν στην Κύπρο, σε μια τόσο ζωτική περιοχή της Μεσογείου. Και την ευθύνη της ματαίωσης της άφιξης των πυραύλων ανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο οποίος τελικά παρενέβη και παρεμπόδισε την εισαγωγή τους στην Κύπρο κι έτσι το πλοίο που τους μετέφερε επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια άπρακτο λίγες ημέρες αργότερα. Τελικά οι Κυπριακοί πύραυλοι που εφυλάσσοντο στην έρημο του Σινά, κατά τον μεγάλο πόλεμο Ισραήλ – Αιγύπτου βομβαρδίσθηκαν από την αεροπορία του Ισραήλ και έτσι η Κύπρος και κουρεμένη βγήκε και το μαλί πλήρωσε. 1967 Η απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας Η σύγκρουση στην Κοφίνου και η απόσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο, είναι μια από τις «μαύρες» σελίδες της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας, καθώς επίσης συνδέεται άρρηκτα με τη Χούντα των Συνταγματαρχών και την τουρκική εισβολή το 1974. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που εκδηλώθηκε με την αποστολή του υφυπουργού Άμυνας Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας – Άγκυρας – Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με μια οδυνηρή υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας. Υπό την πίεση Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών, οι οποίοι ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την τύχη της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η χούντα υπέκυψε και στο τελεσίγραφο της Τουρκίας και απέσυρε από την Κύπρο την ελληνική μεραρχία, που είχε στείλει μυστικά ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τα γεγονότα του 1963 – 1964. Μαζί αναχωρεί και ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής και πολλοί Έλληνες αξιωματικοί…. Στις 29 Νοεμβρίου του 1967 οριστικά, υπογράφεται η περίφημη συμφωνία Πιπινέλη- Τσαγλαγιαγκίλ, με την «παρέμβαση» των Αμερικανών, η οποία προέβλεπε την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, έπειτα από τα τρομερά επεισόδια και την σύγκρουση στην Κοφίνου.
Η χούντα ικανοποίησε τουρκικό αίτημα εντός δώδεκα ημερών!
Έτσι, η Κύπρος αφέθηκε έκθετη σε ενδεχόμενη τουρκική εισβολή, που πραγματοποιήθηκε τελικά τον Ιούλιο του 1974. Άμεση συνέπεια της αποχώρησης της ελλαδικής μεραρχίας ήταν η ανακήρυξη της «Προσωρινής Τουρκοκυπριακής Διοίκησης», με την οποία οι Τουρκοκύπριοι εμφανίσθηκαν πλέον όχι ως μειονότητα ή απλή κοινότητα, αλλά ως μια οργανωμένη πολιτική οντότητα Στην σελίδα 215 του κατάπτυστου του βιβλίου «Η Αλήθεια», ο τότε χουντικός προδότης στρατηγός Μπονάνος γράφει τα εξής:
«…Δεν ήταν μόνο ο Μακάριος που ήθελε να φύγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από την Κύπρον. Ηθελα κι εγώ! Εχω ήδη αναφέρει ότι επίστευα πως κάποιαν στιγμήν η Ελλάς έπρεπε να αμεμπλακή από το πυορρούν αυτό πρόβλημα…»
Ακόμη και όταν οι Τούρκοι αποβιβάζοντο ο «κύριος» αυτός συνιστούσε αυτοσυγκράτηση… Και όταν ξεστόμιζε την επαίσχυντη φράση… με αυτονόητη ερμηνεία ότι …δεν βαριέσαι η Κύπρος ξένη χώρα είναι και ας δούμε την δική μας χώρα …η προδοτική του πράξη, όμοια ήταν όπως με του Τσολάκογλου το 1941, που υπέγραφε συνθηκολόγηση και εγκατέλειπε τους ΕΛΛΗΝΕΣ φαντάρους, που ακόμη αντιστέκοντο ηρωϊκά στα συνοριακά οχυρά ενάντια στην εισβολή των Γερμανικών υπέρτερων δυνάμεων …. Όπως δήλωσε αργότερα…ήθελε να «σώσει την Ελλάδα…ο προδότης!» Όμοιος ομοίω, όμοιες προδοτικές πράξεις…. Ω! Τι ντροπή και σε αυτόν και στους επίορκους όμοιους του. που φορούσαν Ελληνική στρατιωτική στολή οι μασκαράδες…..!΄
1974. Η ελληνική κυβέρνηση ουδεμία στρατιωτική βοήθεια ( Πλην της αποστολής αυτοκτονίας της Α ΜΚ τις πρώτες μέρες της εσβολής) προσέφερε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της περιόδου της Διάσκεψης της Γενεύης, ούτε και μετά την κατάρρευσή της. Οπως ανέφερε ο Καραμανλής στον Κληρίδη κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του Κληρίδη, λίγες ώρες μετά, στην Αθήνα, μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης της Γενεύης, η Ελλάδα ουδεμία βοήθεια μπορούσε να προσφέρει στη Κύπρο….. Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ… Είχαν μιλήσει και τηλεφωνικώς μετά τις δηλώσεις Μαύρου και διαχώρισε και προηγουμένως την θέση του… άλλο τι λέει ο Μαύρος και άλλο τι λέω εγώ……….» Ο Καραμανλής αντιμετώπισε το Κυπριακό με ψυχρή λογική, προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όσο και από τον Μαύρο, ο οποίος στην Γενεύη δήλωσε την συμπαράσταση της μητέρας πατρίδας προς την Κύπρο.
Μαύρος «Μεταξύ ντροπής και πολέμου, θα επέλεγα το δεύτερο.»
ΦΕΥ! Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΑΛΩ.
1998. ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S 300
Αντί στην Κύπρο, κατέληξαν στην Κρήτη Οι πύραυλοι S-300 παραδόθηκαν τελικά προς ενταφιασμό στην Κρήτη, για να μαρτυρούν τον εξευτελισμό μιας ηρωικής πρωτοβουλίας του Κληρίδη για τη σωτηρία της Κύπρου. Ο ΥΠΑΜ Γ. Ομήρου, προς μεγάλη του τιμή, παραιτήθηκε από ευθιξία μετά τη σύσκεψη των Αθηνών. ( Από 28 Φεβρ. 1998 έως 4 Ιαν. 1999)
Η στάση του Σημίτη στο Κυπριακό, οι S-300 και οι βαριές κουβέντες με τον Κληρίδη
Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να πείσει τον Γ. Κληρίδη να ακυρώσει την παραγγελία ή να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη, όπως και έγινε. Με τη στάση του αυτή προκαλεί μίνι κρίση στις σχέσεις της Αθήνας – Λευκωσίας
27ης Νοεμβρίου 1998 στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συμμετείχε, τότε ειπώθηκαν βαριές κουβέντες.
Καταθέτω μερικά ενδεικτικά απόσπασματα του διαλόγου….
Πρόεδρος Κληρίδης: Προτού μπούμε σε συζήτηση αυτών των θεμάτων, θέλω να κάμω τις εξής παρατηρήσεις. Στην Αθήνα οι εφημερίδες γράφουν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε οι πύραυλοι να μεταφερθούν στην Κρήτη και το εμπόδιο είναι ο Κληρίδης. Εκφράζω τον φόβο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρουσιαστεί ως υποχωρήσασα και ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας θα υποστεί πλήγμα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και εκείνοι που το αμφισβητούν. Το 1967 μια άλλη Ελληνική Κυβέρνηση, μη δημοκρατική, απέσυρε τη μεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυμνή.
Το 1974 μια άλλη Κυβέρνηση, δημοκρατική, εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο Αττίλα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι κινδυνεύει το γόητρο και η υπόσταση του μετώπου Κύπρου και Ελλάδας που κτίσαμε με κόπο και μόχθο. Προσωπικά δεν με ενοχλεί το πολιτικό κόστος διότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την προεδρία. Όμως, με φοβίζει το κλίμα που θα δημιουργηθεί μέσα στον Κυπριακό Ελληνισμό…
Στο σημείο αυτό και ενώ στη σύσκεψη επικρατούσε παγωμάρα, ο Πρωθυπουργός Σημίτης διέκοψε φανερά εκνευρισμένος τον Πρόεδρο Κληρίδη.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Κύριε Πρόεδρε, με εκπλήσσει ο τρόπος που μιλάτε. Είναι απαράδεκτος. Η Ελλάδα και αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε να το εγείρετε… Πρόεδρος Κληρίδης: Ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα του πολιτικού κόστους. Τώρα έρχομαι στο βασικό θέμα. Οι S-300 παραγγέλθηκαν σε πλήρη γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ενώ εγώ διαπραγματευόμουν μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους, μου υποδείχθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι θα έπρεπε να πάρουμε τους S-300. Οι Ρώσοι αρχικά αρνούνταν να μας προμηθεύσουν και αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό. Η θέση ότι οι πύραυλοι θα πρέπει, είτε να εγκατασταθούν στην Κρήτη είτε να μην έλθουν καθόλου, δεν είναι ορθή. Έθεσα, όπως είναι γνωστό, ορισμένους όρους, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, που δεν υλοποιήθηκαν. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε. Ούτε συμφωνώ ότι πρέπει να συνδέσουμε το θέμα των πυραύλων με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., διότι είμαστε αρκετά μακριά από τον χρόνο που θα αποφασιστεί. Ούτε πιστεύω ότι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να πάμε σε λύση.
Αν ενδώσουμε στο θέμα των πυραύλων, αν φανούμε «καλά παιδιά», δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε τη στάση Αμερικανών και Βρετανών. Οι Αμερικανοί μόλις διαπίστωσαν την αδιαλλαξία των Τούρκων, στην πρόταση για απαγκίστρωση, περιορισμό των εξοπλισμών, αφαίρεση βαρέων όπλων και μείωση στρατευμάτων, αποσύρθηκαν. Καμιά πίεση δεν τους άσκησε ο Χόλμπρουκ. Η άποψή μου είναι ότι οι πύραυλοι πρέπει μεταφερθούν στην Κύπρο και προς το παρόν να μην τους αναπτύξουμε. Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Άλλωστε οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς και λιγότερο από τους Τούρκους.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Φαίνεται να κλείνετε την πόρτα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και σε πρωτοβουλία της Χέρκους (εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο).
Πρόεδρος Κληρίδης: Δεν είπα ότι θα ανακοινώσουμε απόφαση γύρω από το θέμα των πυραύλων.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Πώς θα χειριστείτε το θέμα; Θα συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο;
Ακολουθεί συζήτηση για τις νέες ημερομηνίες στην άφιξη των πυραύλων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν έχω πει ότι πήραμε απόφαση. Άλλωστε πώς μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να μιλήσουμε; Οι πύραυλοι χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται αντιαεροπορικά συστήματα, μια πλήρη αντιαεροπορική ομπρέλα που δεν τη διαθέτει η Κύπρος. Περαιτέρω υπάρχει το θέμα της μετακίνησης των πυραύλων. Πληροφορούμαι ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα, έχουν μήκος 100 μέτρων. Πώς θα ανέβουν τους στενούς και δύσβατους ορεινούς δρόμους του Τροόδους;
( Άγνωστο ποιος λανθασμένα πληροφόρησε τον κ. Σημίτη, ότι οι πύραυλοι επρόκειτο να εγκατασταθούν στο Τρόοδος…. Που κ. Σημίτη στην φωλιά των Άγγλων, οι οποίοι διαθέτουν το ισχυρότερο ραντάρ του κόσμου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αποσυντονίσουν τους πυραύλους; Το 1974 μέσω αυτού βοήθησαν παντοιοτρόπως τους Τούρκους εισβολείς! )
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναπτύσσει πολιτικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να υπάρξει επιμονή στη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, με κυριότερα, τις διεθνείς αντιδράσεις, την στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και τις δυσκολίες για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.
Πρόεδρος Κληρίδης: Η απάντησή μου θα είναι ότι θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν συμφωνείτε να δηλώσετε ότι θα έλθουν στην Ελλάδα;
Πρόεδρος Κληρίδης: Όχι, διότι θα φανεί ότι ενδώσαμε.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Αν έλθουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και πουν ότι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης θα ανανεωθεί, μόνο αν δεν έλθουν οι πύραυλοι; Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να φανεί διάσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε μόνη την Κύπρο. Ο φόβος μας όμως είναι ότι θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα με τους πυραύλους. Και το μήνυμα δόθηκε.
Στη συνέχεια όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης επιχειρηματολογεί, διαφωνώντας με τον Κ. Σημίτη για τα όσα είχε αναφέρει για την στρατιωτική πτυχή του θέματος και ακολουθεί ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.
Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;
Πρόεδρος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!
Ο Σημίτης άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος; πόλεμος;».
Σημ. Στο νέο βιβλίο του τ. ΥΠ.ΑΜ Κύπρου, ο οποίος τότε προς τιμή του παραιτήθηκε, λόγω της στάσης Σημίτη με τίτλο ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, υπάρχουν αποκαλυπτικές λεπτομέρειες,
Ο αείμνηστος Πρόεδρος της μικρής Κύπρου, προς τιμή του μεταξύ πολέμου και και ντροπιαστικής υποχώρησης, ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, αλλά οι ισχυρότεροι απεφάσισαν και διεταξαν οι πύραυλοι, που θα ήταν χρήσιμοι για την άμυνα της δοκιμαζόμενης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, να μεταφερθούν στην αδελφή Κρήτη…. Ας είναι… το μη χείρον βέλτιστον…. Χαλάλι της μητέρας πατρίδας….Κρητικοί αμολύστε τους όλους στα οπίσθια των βαρβάρων……
Ας αφήσουμε λοιπόν την αμείλικτο και αδέκαστη ιστορία να καταγράψει την ιστορική αλήθεια….. και τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ στον όλεθρο …..και να κατατάξει όλους τους τότε ηγέτες και της Ελλάδας και της Κύπρου στη ιστορική θέση που τους αρμόζει…..σύμφωνα με τις πράξεις και τις ημέρες τους….Το τελικό συμπέρασμα βέβαια είναι ένα και μοναδικό Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΕΑΛΩ….
Τιμή και αιώνια δόξα σε όλους τους Ελλαδίτες που πολέμησαν δίπλα στους αδελφούς Έλληνες Κυπρίους, χύνοντας το αίμα τους στα τιμημένα Κυπριακά χώματα. Τιμή και αιώνια δόξα σε όλους τους Έλληνες Κυπραίους που πολέμησαν δίπλα στους αδελφούς Ελλαδίτες, χύνοντας το αίμα τους στα τιμημένα Ελληνικά χώματα…. Έγραψε για τους νεκρούς ήρωες ο Σουρρής…
Οἱ Ἥρωες ( Απόσπασμα.)
Μέσα σε βόλια κι ὀβίδων κρότους/ ἔπεσαν νιάτα μὲς στὸν ἀνθό τους./ Πᾶνε λεβέντες, πᾶνε κορμιὰ/ κι ἄγνωστα τά ῾θαψαν στὴν ἐρημιά. Μόνο μιᾶς κόρης μαργαριτάρια/ κυλοῦν σὲ τάφους ποὺ κάποια μέρα/ θὰ γίνουν κόσμου προσκυνητάρια/ καὶ φάροι Νίκης γιὰ μία μητέρα……..
1974. 5000 σφαγιασθέντες Έλληνες Κύπριοι, 850 γυναίκες όμηροι βάναυσα κακοποιηθείσες, 350000 εκτοπισθέντες, 20000 εγκλωβισμένοι, 550 εκκλησίες συλημένες, το 37% των ιερών μας εδαφών κατεχόμενο …..
Σαράντα χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου 2004, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της μάχης της Τηλλυρίας, ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος αναφέρει: «Σας βεβαιώνουμε, νεκροί συμπολίτες μας, ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τον απρόσφορο θάνατο σας. Έτοιμοι για όλα, όταν σε λίγο εκμετρώντας τον βίο μας, βρεθούμε απέναντι σας. Αλίμονο στους ανέτοιμους που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν».
Και εμείς οι Έλληνες της ημισκλαβωμένης Κύπρου καρτερούμεν ….
Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ...
https://www.olympia.gr › istoria › i-k...
Τα όπλα της ΕΟΚΑ, η ελληνική μεραρχία και οι S 300. (για να ...
https://koukfamily.blogspot.com › 2...
Υψώνω και εγώ την φωνή μου μαζί με τους υπόλοιπους Ελλαδίτες αδελφούς και Έλληνες Κυπρίους πατριώτες, που επιτακτικά σήμερα λόγω των απειλών, βλέψεων και εισβολής στην Κυπριακή ΑΟΖ των βαρβάρων και κατά προέκταση εις βάρος του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ζητούν την άμεση θωράκιση της Κύπρου. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΩΣ ΒΟΡΡΑ ΣΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Προσθέτω και αναγνωρίζω ότι όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπάθησαν παρά τις δυσκολίες και εμπόδια των δόλιων συμμάχων μας, να θωρακίσουν την μικρή ακριτική ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο. Μέχρι κάποιου σημείου εφικτού τα κατάφεραν και βέβαιον είναι ότι σήμερα η Τουρκία, δεν θα προχωρήσει χωρίς να έχει σοβαρότατες απώλειες….. Το 74 παρά την εγκατάλειψη της σχεδόν άοπλης Κύπρου, πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της εισβολής…πόσο μάλλον σήμερα….
*Όσον αφορά «δυσκολίες», συμπυκνωμένα και ενδεικτικά αναφέρθηκα και, είναι αυτονόητου περιεχομένου ιστορικά αποσπάσματα με πρόσθετα σχόλια. Στο τέλος ο αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα……
Απλά γαρ εστι της αληθείας έπη.
– Τα λόγια της αλήθειας είναι απλά.
Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής (Όπλων Κρίσις)
Τελειώνοντας αν και χρειάζονται τόμοι για να καταγραφούν τα γεγονότα, για το πιο πάνω θέμα και γενικά για την εγκατάλειψη της Ελληνικής Κύπρου, εάν και αυτή την ύστατη φορά αυτός ο ακριτικός βράχος του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ο έρημος και μόνος, που ανά τους αιώνες αγωνίζεται για να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ αλωθεί. Τότε αδελφοί Έλληνες στήστε ένα απλό μνημείο κάπου εν Ελλάδι με το επίγραμμα .. «Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙΝ, ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙΝ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ …»
«…Τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα… ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη τη συμπαράστασή μας. Ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι – 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους. Και τώρα γράφουν στους τοίχους των χωριών τους: “Θέλομεν την Ελλάδα μας κι ας τρώγομεν πέτρες…”. Θα ήθελα οι νέοι μας να πήγαιναν στην Κύπρο. Θα έβλεπαν από εκεί πλατύτερο τον τόπο μας…». Έγραψε και λάλησε ο Νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης.
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα από την μέχρι στιγμής μισή Ελληνική Κύπρο.