2.12.21

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου για να επιβεβαιώσει ότι διαφωνούν… Οι S-400 “μολύνουν”: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 


Ο υπουργός Εξωτερικών, των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στη Ρίγα, καθώς όπως είπε, τα θέματα είναι πολλά. Σκέφθηκε ότι θα ήταν καλό να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους, όπως χαρακτηριστικά τοποθετήθηκε.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο ο κ. Μπλίνκεν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ότι έκλεισε τελευταία στιγμή. Όλα έχουν τη σημασία τους. Προφανώς…

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εξέδωσε -μέχρι της στιγμής- ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι θα είναι στο πλαίσιο που έχουν θέσει οι γραφειοκράτες: να τονίζουν τα ελάχιστα καλά στις σχέσεις και να αποφεύγουν τα πολλά άσχημα.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στις πληροφορίες για το νομοσχέδιο αυτό καθ’ αυτό::

Οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, αν και την έχουν πατήσει πολλές φορές με τους Τούρκους, οι οποίοι άλλα τους λένε και άλλα εννοούν, εξακολουθούν να επιμένουν ελπίζοντας ότι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές, θα είναι διαφορετική. Μέχρι τότε θα το τραβήξουν και θα αποφύγουν τη μεγάλη σύγκρουση. Αυτή φαίνεται ότι είναι η εντολή!

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν στην ατζέντα είχαν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου -όπως είπε- αυτού για το οποίο μόλις μιλήσαμε, -εννοεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και του Καυκάσου και ορισμένων άλλων περιοχών.

Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας διότι εκεί συγκρούονται οι Αμερικανοί με τους Ρώσους και εσχάτως με τους Κινέζους. Η κρίση στα Σκόπια οφείλεται -σύμφωνα με τους εδώ- στην επιρροή των Ρώσων προς τους Σκοπιανούς εθνικιστές. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας τα Σκόπια θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζονα πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι εστιάσαν σε ορισμένες από τις σημαντικές εργασίες και τη συνεργασία που έχουν μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία καθώς εργαζόμαστε πολύ στενά σε μια σειρά ζητημάτων.

Δεν ανέφερε πια είναι αυτά τα θέματα, διότι στο παρασκήνιο, αυτό που λέγεται και συζητείται περισσότερο, είναι η διαφορά των δύο χωρών αναφορικά με το ρωσικό σύστημα S-400 και τη στενή σχέση συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία. Δεν είναι θέματα αυτά για να τοποθετηθούν κάτω από το χαλί. Στο τέλος θα το θυμηθείτε: Θα τιναχθεί η σχέση τους στον αέρα, και η Ουάσιγκτον, θα τρέχει και δεν θα προλαμβαίνει.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθούν τα θέματα στα οποία συζήτησαν και συμφώνησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Απο τις δηλώσεις του εξάγεται ότι υπάρχει μία καθυστέρηση. Εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθούν οι σχέσεις σε πολλούς τομείς. Και μίλησε για ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, όπως η Συρία, όπως η Ουκρανία, αλλά και το Αφγανιστάν.

Κανένας εκ των δύο δεν αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε θα περιμένουμε την ανακοίνωση για να δούμε τι συζήτησαν και τι ενδεχομένως αποφάσισαν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: