Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε το κλείσιμο της Memorial, της παλαιότερης ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και μια από τις πιο εξέχουσες ΜΚΟ. Πρόκειται για μια κίνηση που σφραγίζει την καταστολή της ανεξάρτητης σκέψης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασε ο βρετανικός Guardian.
Η Memorial είναι ο παλαιότερος φύλακας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1987, τέσσερα χρόνια πριν από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα αποτελείται από δύο νομικές οντότητες — τη Memorial International, η οποία ασχολείται με τα εγκλήματα της σοβιετικής εποχής, και το Memorial Human Rights Centre, που ασχολείται με πολιτικούς κρατούμενους στη σύγχρονη Ρωσία. Η δεύτερη νομική οντότητα εκφράζεται επίσης υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι και άλλων πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
Με νομοθεσία περί «ξένων πρακτόρων»
Tο δικαστήριο διέταξε το κλείσιμο της Memorial βάσει της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας για τους «ξένους πράκτορες» της Ρωσίας, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο δεκάδες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται ότι «κινούνται» επικριτικά προς την κυβέρνηση.
Η ομάδα ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να τεκμηριώσει τις πολιτικές καταστολές που πραγματοποιήθηκαν υπό τη Σοβιετική Ένωση, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με τα θύματα της Μεγάλης Εκκαθάρισης και των στρατοπέδων γκουλάγκ. Έχει επίσης εξελιχθεί σε σημαντικό συνήγορο για την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Οι αντιπολιτευόμενες ομάδες πιστεύουν ότι η οργάνωση Memorial προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης συγκεντρώνοντας πληροφορίες για εκατομμύρια που σκοτώθηκαν από το κράτος υπό τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ρωσικού γενικού εισαγγελέα Alexei Zhafyarov είπε ότι η Memorial International διαστρεβλώνει την ιστορία. «Είναι προφανές ότι η Memorial δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα της ΕΣΣΔ ως τρομοκρατικού κράτους κάνοντας εικασίες για το θέμα της πολιτικής καταστολής του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Zhafyarov κατά την ακρόαση της Τρίτης.
Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε επίσης ότι οι εκτενείς λίστες με τα θύματα της σταλινικής καταστολής, που συνέταξε η Memorial International, περιείχαν επίσης «Ναζί παραβάτες με αίμα σοβιετικών πολιτών στα χέρια τους». «Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, οι απόγονοι των νικητών του (Β’ Παγκόσμιου Πολέμου), είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε τις προσπάθειες αποκατάστασης των προδοτών της πατρίδας και των συνεργατών των Ναζί», είπε.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η οργάνωση όχι μόνο αποκρύπτει «το γεγονός ότι αναλαμβάνει τον ρόλο του ξένου πράκτορα», αλλά προσπαθεί επίσης να επηρεάσει την πολιτική της κυβέρνησης και την κοινή γνώμη.
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε συνθήκες ψύχους για να στηρίξουν την οργάνωση μπροστά από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μόσχα. Ο κόσμος φώναζε «Ντροπή!» στο άκουσμα της ετυμηγορίας. Η ομάδα δημοσίευσε στο Twitter εικόνες της αστυνομίας να απομακρύνει έναν διαδηλωτή.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το κλείσιμο της Memorial
Η διάλυση από τη ρωσική Δικαιοσύνη της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη Ρωσία, Memorial, “αποδυναμώνει” την “παρακμάζουσα” ρωσική κοινότητα των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
“Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κλείσει τη Memorial International και εκείνην δικαστηρίου της Μόσχας να κλείσει την αδελφή οργάνωσή της, το Κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγουν στη διάλυση των δύο πιο έγκριτων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την παρακμάζουσα κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
“Μια ελεύθερη, ποικιλόμορφη και ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε κοινωνία και οι νόμιμες φωνές της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να στιγματίζονται, περιλαμβανομένης και της χρήσης της έκφρασης ‘ξένος πράκτορας'”, είπε ακόμη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
“Καλούμε τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που εργάζονται για την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία”, πρόσθεσε.
Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη