Με τη σφραγίδα του Λευκού Οίκου τo νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα-Σε περίπτωση που η Ελλάδα προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, η αρμοδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ να επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας και παράδοσης είναι επίσης μεταξύ των άρθρων του νόμου
Γράφαμε προ δεκαημέρου πως πέρασε από την αμερικανική Γερουσία η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας και σήμερα είχαμε και την έγκριση του Αμερικανού προέδρου που αναμενόταν!
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το αμυντικό νομοσχέδιο ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων που άπτεται ασφαλώς και ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας ή NDAA για το οικονομικό έτος 2022, ο οποίος εγκρίνει αμυντικές δαπάνες ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από λίγο.
Τι περιλαμβάνει
Ο νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά άρθρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στο στρατό, προβλέπει αύξηση 2,7 % στους μισθούς του στρατιωτικού προσωπικού.
Ο νόμος, ο οποίος αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνεις υπουργός Άμυνας από 7 χρόνια σε 10 χρόνια μετά την αποχώρηση από τον αμερικανικό στρατό, επεκτείνει το χρόνο που χρειάζεται για να γίνεις γενικός γραμματέας από 5 σε 7 χρόνια.
Χορηγεί 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Πρωτοβουλία Αποτροπής του Ειρηνικού κατά της Κίνας. Στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ, το Υπουργείο Άμυνας απαγορεύει την αγορά προϊόντων που παράγονται από εργοστάσια όπου οι Ουιγούροι εξαναγκάζονται να εργάζονται.Ο νόμος, ο οποίος αυξάνει το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από 250 εκατομμύρια σε 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ορίζει ότι παρέχονται 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής κατά της Ρωσίας και 100 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική υποστήριξη στα κράτη της Βαλτικής.
Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει στενή παρακολούθηση των στρατιωτικών βημάτων της Κίνας στην περιοχή, απαιτεί να συνεχιστεί η απαραίτητη αμυντική συνεργασία με την Ταϊβάν και να παραμείνει σύγχρονος ο στρατός της Ταϊβάν.
Επίσης προβλέπει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Πολέμου στο Αφγανιστάν για να εξετάσει τον 20ετή πόλεμο που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Προστέθηκαν επίσης προσχέδια περί Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας
Σχετικά με τη στενή παρακολούθηση του προγράμματος ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας (SİHA), που παρουσιάστηκε στο NDAA από τον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, και για την άρση της εξαίρεσης που αποτρέπει τη διακοπή της βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν έγιναν προσθήκες στο NDAA.
Προστέθηκε νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», που υποβλήθηκε από τον Μενέντεζ και τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο, προστέθηκε εξίσου στο NDAA.
Ο νόμος προβλέπει την πλήρη υποστήριξη του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, την έγκριση και την επιτάχυνση της πώλησης νέου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, την επέκταση της ελληνοκυπριακής διοίκησης συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, η αρμοδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ να επιταχύνει τη διαδικασία προμήθειας και παράδοσης είναι επίσης μεταξύ των άρθρων του νόμου.