Εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της χώρας μας για τα επόμενα 50 χρόνια λαμβάνουν χώρα, από εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ειδικά νότια της Κρήτης, ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται δια της πλαγίας οδού να χρηματοδοτήσει τον αγωγό East Med, ο οποίος θα αλλάξει τα πάντα.
Σε Ημερίδα του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ), σύμφωνα με το neakriti.gr,και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) εξετάστηκε ο ρόλος των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση και οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Εκεί ακούστηκε για μια ακόμη φορά ότι τα μέχρι στιγμής γεωολιγικά δεδομένα, δείχνουν ότι τα κοιτάσματα νότιας της Κρήτης, παρομοιάζονται με αυτά στην Αίγυπτο, ( Ζορ) και Ισραήλ, και φτάνουν σε μέγεθος αυτά της Λιβύης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρθηκε στις σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης σημείωσε: «έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και θα έλεγα τίθενται και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας να προσχωρήσει με επιτυχία αυτή η εκμετάλλευση για τη χώρα».
Μάλιστα είχαμε δηλώσεις ειδικών για δημιουργία υποδομών στα νότια της Κρήτης για την εξαγωγή του φυσικού αερίου όταν πια θα έχουν ανακαλυφτεί τα κοιτάσματα.
Αυτό μεταφράζεται σε άμεσες κινήσεις, τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε ως χώρα, και αφορούν τον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα.
Β. Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές στο νησί, νέους δρόμους, νέους αποθηκευτικούς χώρους, και πολλά άλλα, για να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευθούμε αυτά τα κοιτάσματα. Α. Θα πρέπει να μετακινήσουμε μέρος του ελληνικού στόλου στην Κρήτη, μαζί με χερσαίες δυνάμεις και ειδικά οπλικά συστήματα, διότι είναι σχεδόν σίγουρο, ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν και έχουν ήδη στοχοποιήσει τα ελληνικά κοιτάσματα με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Πριν μερικές ώρες, ο "πολιτισμένος" για πολλούς εντός χώρας, αρχηγός των Κεμαλιστών του CHP Kılıçdaroğlu δήλωσε : "Θα κάνουμε την Τουρκία την πιο ισχυρή, σεβαστή και ευημερούσα χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα κανονίσουμε να μεταφέρονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας".
Οι ενεργειακές δυνατότητες κάτω από την Κρήτη, είναι σίγουρο ότι όταν ξεκινήσουμε να τις εκμεταλλευόμαστε κάποια στιγμή, θα ξεχρεώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, αλλά και μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, και αυτό ακριβώς πρέπει να δώσει “φτερά” στα πόδια των Ελλήνων αξιωματούχων, όποιοι και να είναι αυτοί τα επόμενα χρόνια.
Χρηματοδότηση του αγωγού East Med από την ΕΕ
Σύμφωνα με την σλοβενική πρόταση, έχουμε θετικές κινήσεις από τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του τεράστιου έργου που αφορά τον αγωγό East Med, σε συζήτηση σχετικά με τα διασυνοριακά έργα.
Η ΕΕ δίνει την δυνατότητα προσωρινής παρέκκλισης στο όλο σχέδιο του East Med "με σκληρούς όμως περιορισμούς και την σαφή προϋπόθεση ότι θα μεταφέρει και υδρογόνου".
Σύμφωνα με την δημοσίευση, η Κύπρος δύναται να επωφεληθεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως το 2027, εφόσον ο αγωγός μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο ως το 2036, και αυτό επιτρέπεται στην διεθνή αγορά.
Η ουσία εδώ είναι να ξεκινήσει το έργο κάποια στιγμή, αφού στην συνέχεια, με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, θα συνδράμουν όλες οι οι ενδιαφερόμενες χώρες, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη εφοδιασμού της ΕΕ.Ουσιαστικά η ένωση έστω και με αυτόν τον τρόπο “κλείνει το μάτι” στις εταιρείες και τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο, να ξεκινήσουν τα σχέδια τους, στα οποία θα συνεισφέρει οικονομικά και η Ευρώπη, με την προϋπόθεση μεταφοράς και υδρογόνου.
Περιττό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει μορφή και θα δούμε εξελίξεις σε οικονομικό, αμυντικό και ενεργειακό τομέα, που θα μεταβάλλουν πλήρως την σημερινή εικόνα της.